Planeringsstrategi, konsultation i samiska frågor, extra remiss för nya byggregler, ny föreskrift m.m.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mars 2024
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Foto: Scandinav
Sex månader kvar för att anta en planeringsstrategi
 
Senast den 11 september 2024 ska kommunen ha antagit en planeringsstrategi för sin översiktsplanering. Om kommunen inte har tagit fram en planeringsstrategi i tid så upphör gällande översiktsplan att vara aktuell. Det enda som gör att kravet kan bortses från är om kommunen har antagit en ny översiktsplan som får laga kraft senast 11 september 2024.

Sex månader kvar för att anta en planeringsstrategi (på PBL kunskapsbanken)
 
Konsultation i samiska frågor gäller nu även kommuner och regioner
 
Den 1 mars 2024 började lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket gälla även för kommuner och regioner. Det gäller ärenden om regionplanering, översiktsplanering och detaljplanering. Den gäller inte för andra ärenden enligt plan- och bygglagen, som bygglov, förhandsbesked eller tillsyn.

Konsultation i ärenden som rör samiska frågor vid detaljplan (på PBL kunskapsbanken)

Konsultation i frågor som rör det samiska folket vid översiktsplan (på PBL kunskapsbanken)
Konsultationsskyldigheten gäller i beslut som kan få direkt inverkan på samernas språk, kultur, näringar eller ställning som urfolk. Foto: Scandinav
 
Hantering av olagliga planbestämmelser
 
En detaljplan är bindande när den fått laga kraft och ska följas vid exempelvis prövning av bygglov. I de fall det kan ifrågasättas om en planbestämmelse följer PBL, väcks ibland frågan om den verkligen ska tillämpas eller om den ska betraktas som en så kallad nullitet. Nullitet är inte ett begrepp som förekommer i lagstiftningen, men har utvecklats i den juridiska litteraturen, doktrinen samt i Mark- och miljööverdomstolens rättspraxis. För att säkerställa en rättssäker tillämpning rekommenderar Boverket i första hand att detaljplaner som innehåller olagliga planbestämmelser ändras eller upphävs.

Vad händer om detaljplanen innehåller olagliga planbestämmelser? (på PBL kunskapsbanken)
 
Nyttorna med digitala planbeskrivningar
 
Planbeskrivningar innehåller ofta en mängd information som är värdefull att ha med sig i efterföljande steg i samhällsbyggnadsprocessen och genom att göra dem tillgängliga digitalt lägger vi en grund för framtida innovation.
 
Nyttorna med digitala planbeskrivningar (på PBL kunskapsbanken)
 
Boverket delar kunskap – webbutbildningar om PBL för byggsektorn
 
Boverket arbetar för att tillgängliggöra viktig kunskap för alla som är verksamma inom byggsektorn. I samband med att Boverket förbereder sina nya byggregler, som enligt planen ska införas den 1 januari 2025, vill vi ge branschen möjlighet att bättra på sina förkunskaper om bland annat plan- och bygglagen, kontrollsystem och riskbedömning.

”Att arbeta med PBL” ger en översikt över PBL och dess tillämpning. Den riktar sig till dig som vill förstå PBL-systemets övergripande funktion för planering och byggande.

Webbutbildning Att arbeta med PBL (på PBL kunskapsbanken)

”Byggregler och kontrollsystem i praktiken” hjälper dig att förstå hur olika regler och krav hänger ihop och påverkar över tid.

Webbutbildning ”Byggregler och kontrollsystem i praktiken” (på PBL kunskapsbanken)

”Riskbedömning och kontrollplan PBL” riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början.

Webbutbildning ”Riskbedömning och kontrollplan PBL (på PBL kunskapsbanken)
 
Extra remiss nya byggregler
 
I arbetet med att ta fram nya byggregler har vi skickat ut extra remisser. Ändringar i förslagen på Boverkets nya föreskrifter har gjorts utifrån en tidigare remissomgång. Dina synpunkter på ändringarna ska ha kommit in till oss senast 5 april.

Extra remiss nya byggregler (på Boverkets webbplats)
 
 
Planering av kust- och havsområden kräver ett helhetsperspektiv på relationen mellan hav och land. Foto:Gabriella Mathisson 
Översiktsplanering av kust och hav
 
Vi har uppdaterat vägledningen till kommunerna om översiktsplanering av kust och hav. I vägledningen kan du läsa mer om det kommunala ansvaret för havsplaneringen och kopplingen till den nationella havsplanering som Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för. Vägledningen riktar sig till kommuner vid Sveriges kuster samt vid de fem största insjöarna.

Översiktsplanering vid kust och hav (på PBL kunskapsbanken)
 
Boverkets vägledningar kring översiktsplanering samlade 
 
Vi har flera ämnesspecifika vägledningar knutna till översiktsplanering. Ibland kan det vara svårt att hitta till informationen och därför finns nu en översikt över Boverkets vägledningar om hur olika allmänna intressen kan tas tillvara genom översiktsplanering.

Ämnesspecifika vägledningar knutna till översiktsplanering (på PBL kunskapsbanken)
 
Vi har även samlat alla kommunexempel från vägledningarna på en sida.
Kommunexempel på översiktsplanering (på PBL kunskapsbanken)
 
Ny föreskrift om certifierade byggprojekteringsföretag
 
Boverket har tagit fram nya föreskrifter som börjar gälla den 1 mars 2024. I föreskrifterna tydliggörs bland annat för vilka byggnader certifierade byggprojekteringsföretag kan användas och vad som krävs för att bli ett certifierat byggprojekteringsföretag. Dessa föreskrifter innebär att certifieringsorgan kan bli ackrediterade av Swedac och därefter kan byggprojekteringsföretag bli certifierade. Som tidigast kommer dessa företag finnas på marknaden första halvan av 2025.
 
Ny föreskrift om certifierade byggprojekteringsföretag (på PBL kunskapsbanken)
 
Använd Begreppsbanken för en enhetlig terminologi
 
Boverkets begreppsbank beskriver vanligt förekommande ord och begrepp kopplade till vårt sakområde. Med hjälp av begreppsbanken har du möjlighet att använda dig av våra termer i ditt arbete. En enhetlig terminologi underlättar digitaliseringen. Alla termer, begrepp, beskrivningar, referenser och bilder är vägledning. Boverkets begreppsbank är tillgänglig både som webbtjänst och via API.

Boverkets begreppsbank (på Boverkets webbplats)

API Begreppsbanken (på Boverkets webbplats)
 
Fullmakter i samhällsbyggnadsprocessen
 
Vi har tagit fram en standardfullmaktsmall för lov- och byggprocessen enligt plan- och bygglagen. Fullmakten går att ta del av på Mina ombud. Mina ombud är en digital tjänst inom ramen för Ena – Sveriges digitala infrastruktur. Tjänsten gör det möjligt för en person att företräda någon annan i en digital tjänst med hjälp av en digital fullmakt.
 
Fullmakter i samhällsbyggnadsprocessen (på PBL kunskapsbanken)
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och webbutbildningar.

Prenumerera på nyhetsbrevet