Från bidrag till jobb
 
För att öka sysselsättningen och möta kompetensbristen behövs nya idéer. SKR anser att regeringens aktivitetskravsreform för ekonomiskt bistånd kan bli verkningsfull arbetsmarknadspolitik om den görs rätt. Under denna vinter presenterar vi därför i en seminarieserie ett antal beslutsunderlag som vi vill ska användas av den pågående utredningen och regeringen i dess beredning av frågan.  
I det sista seminariet av tre, den 14 mars, fördjupar vi oss i kommunernas krav på reformen för att den ska  fungera i praktiken.

Sändningslänk till seminariet 
 
Riksdagsseminarium
Vid ett riksdagsseminarium den 21 mars presenterar SKR en sammanfattning av alla de beslutsunderlag till utredningen och regeringen, som SKR tagit fram tillsammans med kommunerna. Seminariet går även att följa digitalt.
Anmälan
Läs mer om beslutsunderlagen och se tidigare seminarier
Från bidrag till jobb
 
Krönika
 
 
Bakvänt att stänga ute arbetskraft
Bristen på kompetens och arbetskraft är omfattande i hela Europa. För att säkra kompetensförsörjningen måste politiska reformer bidra till att öppna dörrar snarare än att stänga dem.
Läs hela krönikan
Anders Henriksson, ordf SKR             
 
Nytt från omvärlden
 
 
Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd
SKR bereder ett remissvar som ska vara inlämnat senast den 5 april. Remissen från regeringen gäller personer som flytt från Ukraina och har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Promemorian innehåller förslag om att tidigarelägga möjligheten till folkbokföring samt undanta målgruppen från rätten till bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner och LSS-insatser.
Regeringkansliet
 
Konferenser och webbsändningar
 
 
Idékonferens med fokus ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsfrågor
Den 11 april samarrangeras för andra året i rad Idékonferensen för arbetsmarknadsfrågor och konferensen Fokus ekonomiskt bistånd. Konferensen startar med en gemensam förmiddag och fortsätter med varsitt eftermiddgsspår. 
Anmälan
Samverkan för bättre kompetensförsörjning
Den 22 april anordnar SKR en webbsändning med fokus på yrkesutbildning. Frågor som lyfts är bland annat vad som kan göras att för fler ungdomar och vuxna ska söka sig till yrkesutbildningar, hur bristen på apl-platser kan tacklas och hur kommuner och offentlig sektor/näringsliv kan samarbeta.
Anmälan
 
Om arbete, integration, ekonomiskt bistånd och vuxenutbildning
 
 
Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration, Komvux eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Kom gärna med tips på ämnen, synpunkter eller frågor kring innehållet.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se