Veckobrevet från SKR, tisdag 12 mars 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt stöd i arbetet mot välfärdsbrottslighet
 
För att komma åt välfärdsbrottsligheten krävs ett strukturerat arbete och tydliga prioriteringar. För att bistå kommuner och regioner i arbetet har SKR tagit fram en ny checklista och vägledning.
– Det finns kommuner och regioner som har erfarenheter att dela med sig av, och det finns de som behöver hjälp att komma igång med arbetet. Därför har vi tagit fram det här stödmaterialet som på ett konkret sätt ska hjälpa till i arbetet mot välfärdsbrottslighet, säger Christina Kiernan, SKR.
Stödmaterial för att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet
 
Förbättringar i välfärdens informationssäkerhetsarbete
 
I två nya rapporter undersöker SKR läget i kommuners och regioners informationssäkerhetsarbetet. SKR ser förbättringar hos både kommunerna och regionerna.
– Välfärden måste digitaliseras för att kunna leva upp till de förväntningar vi ställer på den i framtiden. Ett effektivt systematiskt arbete med informationssäkerhet är helt centralt i detta skifte, säger Jonas Nilsson, SKR.
Kommunernas och regionernas informationssäkerhetsarbete
 
Sjukfrånvaro är en jämställdhetsfråga
 
Sjukfrånvaron gick ner 2023 i både kommuner och regioner jämfört med 2022. Minskningen gäller för både kvinnor och män, men kvinnors sjukfrånvaro är fortfarande betydligt högre än mäns.
– Att kvinnor kan vara närvarande på arbetsmarknaden i högre utsträckning är en tydlig jämställdhetsfråga, säger Caroline Olsson, SKR.
 
Mer från SKR
 
 
Behovet av stöd från SKR ökar i tuffa tider
 
Välfärden och hälso- och sjukvården står mitt i mycket tuffa tider. I en debattartikel i GP den 1 mars ifrågasätts bland annat att SKR ordnar politiska sammanträden på plats i Stockholm samtidigt som ekonomin är ansträngd i kommuner och regioner. "Digitalt när det går, fysiskt när det behövs" är en klok devis som vi jobbar utifrån, skriver SKR:s vd Palle Lundberg i replik till artikeln. 
➡ SKR:s debattreplik: Vi ser självklart över kostnaderna
 
Kultur- och fritidsfrågor ofta i gemensam förvaltning
 
Nästan var tredje kommun har kultur- och fritidsfrågor i en förvaltning där alla kommunens frågor finns gemensamt. Hälften av regionerna sköter kultur- och fritidsfrågorna med regional utveckling. Det visar en ny kartläggning från SKR om hur kommuner organiserar sitt arbete med kultur- och fritidsfrågor.
➡ Undersökning om organisation av kultur- och fritidsfrågor
 
Bloggar från SKR
 
 
SKR stöttar socialtjänstens omställning
Den nya socialtjänstlagen innebär en omställning till en mer hållbar socialtjänst. SKR:s nyligen lanserade stödmaterial för en mer jämställd socialtjänst är en del av omställningen. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Det innebär medlemskap i Nato för kommuner och regioner
Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i Nato. Med medlemskapet kommer frågor om kommuners och regioners ansvar, roller och finansiering vilka behöver analyseras och tydliggöras ytterligare. Flera myndigheter har samlat information om vad Natomedlemskapet innebär för Sverige och hur det kan beröra kommuners och regioners arbete.  
➡ MSB: Natos civila beredskapsarbete
➡ Socialstyrelsen: Vad betyder Nato för vården och omsorgen?
➡ Regeringen: Sveriges roll i Nato
 
Redaktör
 
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 19 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00