Bojestig: avsiktsförklaring slår fast samarbete inom kunskapsstyrning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
 
Avsiktsförklaring slår fast och tydliggör det samarbete som pågår inom kunskapsstyrning
 
Nyligen presenterades en gemensam inriktning mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård. Systemet för kunskapsstyrning har kommit långt. Regionernas samverkan fortsätter enligt utvecklingsplan och befintliga beslut.

– Våra ledningar har nu talat om för oss att arbetet är viktigt och att uppföljning är centralt, säger Mats Bojestig, ordförande styrelsen för kunskapsstyrning (SKS).
Inriktning för fortsatt samarbete och ansvarsfördelning
 
I juni byter Nationellt kliniskt kunskapsstöd namn till 1177 för vårdpersonal
 
Enligt beslut från förra året i styrgruppen för kunskapsstyrning (SKS) och Ineras styrelse, är det snart dags för webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd att byta namn. I juni blir den en del av varumärket 1177 och en ny tjänst: 1177 för vårdpersonal.
Nationellt kliniskt kunskapsstöd byter namn
 
Evenemang
 
 
25 april: Kvalitetsregister för forskning 2024
Konferens om forskning på kvalitetsregister.
Kvalitetsregister för forskning 2024

15 maj: Cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv 
Digitalt seminarium: Patientens perspektiv på cancerrehabilitering i vården och i civilsamhället. Hur fungerar samverkan och hur är det att navigera mellan insatserna? Arrangör är Regionala cancercentrum i samverkan tillsammans med Kraftens hus. 
Cancerrehabilitering utifrån patientens perspektiv

20 maj: Levnadsvanor – enhetlig dokumentation
Digitalt seminarium om vägledningen för enhetlig dokumentation av en persons levnadsvanor.
Enhetlig dokumentation av levnadsvanor

23 maj: Cancerrehabilitering barn och ungdom
Digitalt seminarium om nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering av barn och ungdomar.
Cancerrehabilitering barn och ungdom

Kalendarium kunskapsstyrningvard.se
Kalendarium cancercentrum.se 

Se i efterhand
Stroke och TIA
Smärta, långvarig hos barn och ungdomar
 
Nyheter inom kunskapsstöd
 
 
Vägledning för arbete med patientsäkerhet
"Introduktion till arbete med patientsäkerhet" är ett kunskapsstöd som guidar vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete. Kunskapsstödet är också planerat för att användas i arbetet med att ta fram nationella kunskapsstöd i systemet för kunskapsstyrning.
Introduktion till arbete med patientsäkerhet, information och film
 
Vägledning för enhetlig dokumentation av levnadsvanor
I vägledningen finns frågor som kan ställas till patienter för att upptäcka ohälsosamma levnadsvanor. Vägledningen innehåller också ett kompletterande dokument som beskriver hur svaren på frågorna kan överföras mellan olika system, till exempel journalsystem och kvalitetsregister. Frågorna finns också i ett formulär i Nationell formulärsamling.
Information om vägledningen och seminarium
 
Första vårdprogrammet för cancerrehabilitering för barn
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) lanserar nu ett efterfrågat vårdprogram för cancerrehabilitering för barn och ungdom. Vårdprogrammet ger rekommendationer för hur tidiga och sena komplikationer av cancer och cancerbehandling för barn och ungdomar kan förebyggas, utredas och behandlas.
Första vårdprogrammet för cancerrehabilitering
 
Alkohol kan påverka cancerbehandling  
Alkoholkonsumtion ökar risken för cancer. Men hur påverkar alkohol cancerbehandlingen? Det har Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) undersökt i en systematisk litteraturöversikt och metaanalys. Studien visar att alkoholkonsumtion kan ge negativ effekt vid strålbehandling, men evidensen är låg och rapporten ger förslag på områden som bör studeras vidare.
Alkoholens påverkan på cancerbehandling undersöks i ny rapport
 
Sexuell rehabilitering vid prostatacancer
Aktiva patienter och vården som coach, det är grunden i det nya digitala verktyget för sexuell rehabilitering vid prostatacancer som åtta regioner nu har kommit igång med. Verktyget syftar till att främja sexuell hälsa genom ökad kunskap, reflektion och övningar. Det är kostnadsfritt och tillgängligt för alla regioner sedan oktober 2023.
Verktyget bidrar till förbättrad livskvalitet 
 
Ryggmärgsstimulering kan användas om inget annat hjälper 
Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) har på uppdrag av regionerna utvärderat produkter för ryggmärgsstimulering, det vill säga elektrisk stimulering av ryggmärgen för att lindra långvarig smärta. I en rekommendation till regionerna har MTP-rådet bedömt att vissa produkter kan användas i de fall konventionell smärtbehandling inte hjälper.
Elektrisk stimulering lindrar långvarig smärta
 
Kunskapsstöd: nya, reviderade och remisser
 
 
Nya och reviderade kunskapsstöd
Du hittar nya och reviderade kunskapsstöd hos Nationellt kliniskt kunskapsstöd, samt på cancercentrum.se
Nya och reviderade kliniska kunskapsstöd
Nya och reviderade kunskapsstöd inom cancersjukdomar

Kunskapsstöd på remiss
Aktuella och kommande remisser
 
Nyheter inom uppföljning och analys
 
 
Datadriven kunskapsstyrning på Vitalis 
Vitalis, som är Nordens största e-hälsokonferens, äger rum den 13–16 maj. Under eftermiddagen den 14 maj arrangeras ett seminariepass om regionernas satsningar inom datadriven kunskapsstyrning. Där kan du ta del av utvecklingsarbete för enhetlig vårddokumentation och automatiserad överföring av information till kvalitetsregister.
Fler seminarier om datadriven kunskapsstyrning
 
Kommuner kan automatisera dataöverföring till Senior alert
Den första kommunen som införde automatiserad överföring av data mellan vårdjournal och kvalitetsregistret Senior alert var Borås Stad. Fler kommuner kan nu börja planera för att automatisera sin dataöverföring till kvalitetsregistret efter att tekniken testats även i Lindesbergs kommun med gott resultat.
Pilotprojekt pågår i fler kommuner
 
Nytt bibliotek av skattningsformulär i 1177 formulärhantering
Skattningsformulär är viktiga för att förmedla patientens bedömning av sin hälsa, sina symtom eller besvär till läkare och annan vårdpersonal. Nu finns Nationell formulärsamling tillgänglig i tjänsten 1177 formulärhantering, ett bibliotek av nationellt kvalitetssäkrade och validerade skattningsformulär. De är fria att använda utan kostnad för medarbetare som har behörighet att skicka och ta emot formulär via 1177 formulärhantering. Biblioteket omfattar till en början ett 15-tal formulär, men fylls på i snabb takt och kommer fullt utbyggt att innehålla upp emot 150 formulär. Alla formulär är rekommenderade i systemet för kunskapsstyrning. Nationell formulärsamling är ett samarbete mellan SKR och Inera.
Beskrivningar av de formulär som ingår i biblioteket
Information om 1177 formulärhantering
 
Nya patientenkäter på remiss
Nationell patientenkät består av ett tiotal återkommande undersökningar om hur patienter upplever olika delar av hälso- och sjukvården. De aspekter som undersöks är till exempel bemötande, behandling och tillgänglighet. Just nu pågår arbetet med att uppdatera alla enkäter. Från slutet av april går det att lämna synpunkter på de nya versionerna på webben. De nya enkäterna tas i bruk hösten 2025.
Nya patienkäter på remiss
 
Nyheter inom verksamhetsutveckling
 
 
Patientföreträdare behöver få tydlig roll
Är patientmedverkan mest för syns skull eller skapar det mervärde? Det är några av de frågor som Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys belyser i en promemoria grundad på en enkät till 450 personer i patient- och brukarrörelsen och företrädare i regioner och verksamheter.

– I många fall kan det vara ”nice to have” med en patientföreträdare, men då har vi inte riktigt utnyttjat den potential och det värde det kan skapa i framtagandet av kunskapsstöd. Inställningen behöver vara ”need to have”, säger Carolina Bergerum som arbetar med patientmedverkan i systemet för kunskapsstyrning
Patientmedverkan har fått konkreta effekter
 
Snabbspår ska ge hjärtsviktspatienter i Skåne bättre vård
Region Skåne har kommit långt när det gäller införandet av personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för nydebuterad hjärtsvikt. Utgångsläget i Skåne var utmanande. Stora patientgrupper behövde riktas om från primvården till specialistvården. Men redan på ett tidigt stadium hade man en ganska god bild av läget och vad som behövde göras för att få patienter med misstänkt hjärtsvikt till rätt vård och undersökningar. Bland annat genom att inrätta ett snabbspår.
Snabbspår för hjärtsviktspatienter
 
Kunskapsstöd för sepsis och schizofreni ger resultat i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
Sepsislarm har, som del av vårdförlopp sepsis, införts vid sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands alla akutsjukhus. Det innebär att patienter kan upptäckas och få optimal behandling på tidigt stadium. I Region Gotland har vårdförlopp för schizofreni införts och medfört flera nya arbetssätt. Patienter som insjuknar får nu tidigare och mer samordnad vård. 
Samarbete för sepsislarm och nya arbetssätt för schizofreni
 
Aktuella nomineringar
 
Se aktuella nomineringar av ledamöter till nationella arbetsgrupper (NAG).
Nomineringar av ledamöter
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet riktar sig till dig som har ett uppdrag i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, samt till dig som arbetar med närliggande frågor.

Prenumerera på nyhetsbrevet
Om Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård