Veckobrevet från SKR, tisdag 5 mars 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommet besked om tillskott till regionerna
 
Regeringens besked om ett tillskott på 6 miljarder kronor för 2024 är välkommet. Men arbetet för att minska kostnaderna behöver fortsätta och det är varje region som bäst avgör hur det sker.
– Resurstillskottet är välkommet, men det innebär också att regionerna kommer behöva fortsätta genomföra åtgärder för att möta den höga inflationen och minska kostnaderna, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Viktigt besked om tillskott till regionerna
 
Åtta av tio invånare upplever god tillgång till sjukvård
 
I hälso- och sjukvårdsbarometern för 2023 uppger 84 procent att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61 procent har stort förtroende för sjukvården, medan knappt hälften anser att väntetiderna till sjukvården är rimliga.
Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023
 
Stringent styrning krävs för cybersäkerhet i kommunerna
 
En särskild utredare har presenterat nya lagförslag om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster. SKR anser att finansieringsprincipen ska beaktas fullt ut vid förslagens genomförande.
– Det är viktigt att nya uppdrag till kommuner och regioner också får den finansiering som krävs. Här ser vi risker med de nu presenterade förslagen, säger Ola Odebäck, SKR. 
Delbetänkande om genomförande av EU-direktiv om cybersäkerhet
 
Mer från SKR
 
 
Glädjande besked om innovationssatsning för offentlig sektor
 
Vinnova, Formas och Energimyndigheten säger ja till SustainGov - nästa generations strategiska innovationsprogram för offentlig sektors omställning mot en mer hållbar och robust framtid.
Strategiska innovationsprogram för hållbar omställning
 
Bakvänt att stänga ute arbetskraft
 
Bristen på kompetens och arbetskraft är omfattande i hela Europa. För att säkra kompetensförsörjningen måste politiska reformer bidra till att öppna dörrar snarare än att stänga dem. Det skriver SKR:s ordförande Anders Henriksson i en gästkrönika på Europaportalen.
Arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa behövs
 
Höjd ersättning för personlig assistans gynnar hela samhället
 
Den statliga assistansersättningen ligger långt efter annan kostnadsutveckling. Ersättningen måste höjas så att människor med svåra funktionsnedsättningar kan delta i samhället. Det skriver SKR i en debattartikel i Altinget tillsammans med Vårdföretagarna, Fremia, Intressegruppen för assistansberättigade, Riksföreningen JAG och Sobona. 
Den statliga assistansersättningen har inte följt utvecklingen
 
Om supervalåret 2024 på Demokratidagen
Den 9 april anordnar SKR heldagskonferensen Demokratidagen. En av föreläsningarna handlar om valen i vår omvärld. Malin Mendel, utrikeskorrespondent SVT, Cecilia Khavar, journalist och f.d. USA-korrespondent Sveriges Radio och Göran von Sydow, direktör Sieps, medverkar.
Demokratidagen 9 april – information och anmälan
 
Förtroendevalda kvinnor utsätts i högre grad för hot och hat
Förtroendevalda kvinnor utsätts för 20 procent mer hot och hat än män, och hat och hot som drabbar dem är av en annan karaktär. Sandra Håkansson har forskat på hot och hat mot förtroendevalda och särskilt på skillnader mellan grupper. I ett nytt avsnitt av SKR:s podcast Demokratiresan berättar och beskriver hon skillnaderna och dess konsekvenser.
Demokratiresan #123 – Stora skillnader hur hot och hat påverkar
 
Bloggar från SKR
 
 
Det pratas om hemläxor, och det här visar boksluten
De senaste dagarna har flera regeringsföreträdare uttryckt att regionerna behöver göra sina hemläxor. Jag tycker det är märkligt uttryckt och signalerar tyvärr brist på tillit. Det finns ingen region som inte gör vad den kan för att möta det exceptionella ekonomiska läget, skriver Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Minskat beroende av hyrpersonal i vården är nödvändigt
Samtliga regionstyrelseordföranden i Sverige skriver i en debattartikel i Aftonbladet om varför det är nödvändigt att minska beroendet av inhyrd personal inom vården. Det ökar kontinuiteten för patienterna, stärker arbetsmiljön för regionens personal och minskar dyra kostnader som inte är hållbara i längden. 
Debattartikel om minskad hyrbemanning i sjukvården
 
Lägsta folkökningen i Sverige på 22 år
SCB hr publicerat ny statistik över befolkningsutvecklingen i Sverige. Statistiken visar att antalet nyfödda förra året var det lägsta på 20 år och den totala befolkningsökningen den lägsta på 22 år. Befolkningen ökade i 95 kommuner och minskade i 193 kommuner. 
Ny befolkningsstatistik från SCB
 
Cybersäkerhetsnivån i samhället måste förbättras
Sju av tio organisationer inom offentlig förvaltning saknar grundläggande delar i ett systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete. Det visar en ny undersökning från MSB. 
➡ Rapport om cybersäkerhet från MSB
 
Stora regionala skillnader i tillgång till vårdpersonal
Socialstyrelsen har publicerat sin årliga rapport över tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården och tandvården. Rapporten visar att det är stora skillnader i olika delar av landet. 
Tillgång och efterfrågan på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal
 
Redaktör
 
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare:
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 12 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
 
www.skr.se
08-452 70 00