FUB Stockholms nyhetsbrev med bland annat inbjudan till kryssning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev mars 2024
 
I det här utskicket:
  • Fritidsaktiviteter våren 2024
  • Sommarläger med JagKanCykla
  • Inbjudan till FUB-kryssning
  • JagÄger - Individuell Plan
  • Årsmöte 10 mars 
  • Skansen för alla 21 augusti
  • Nästa nyhetsbrev
 
Fritidsaktiviteter våren 2024
 
FUB:s fritidsaktiviter är i full gång. Det är alltid mer förmånligt att vara medlem i FUB. Du får till exempel billigare entré på FUB-dansen och lägre terminsavgift i våra aktiviteter.

FUB-danser
Fredagsdanserna på Fryshuset fortsätter och 15 mars spelar Yngvez. Kommande FUB-danser är 12 april då Ayla med band spelar samt 24 maj då Black Jack står på scen.

Medlemmar i FUB betalar 125 kr - ta med ditt medlemskort! Övriga betalar 175 kr.  Du kan också beställa förköpsbiljetter i häften om 5 biljetter. Ett häfte kostar 500 kr för medlemmar och 750 kr för övriga.
 
Ladda ned vårens dansprogram här!

Information om betalning på FUB-dansen

Månadsmingel
FUB Inre Ringen har månadsmingel på kansliet den första lördagen i varje månad kl. 16.00-20.00. I januari, juli och augusti är det inget månadsmingel.

Kommande datum är 2 mars, 6 april, 4 maj och 1 juni.

Se hela inbjudan här!
 
Bowling
Onsdagar och torsdagar på Birka Bowling.

Läs mer om aktiviteten här!
 
Gymnastik
Måndagar i Matteusskolan.

Läs mer om aktiviteten här!

FUB Stockholms Ungdomsgrupp
Är du mellan 16–25 år? Välkommen att delta i FUB Stockholms ungdomsgrupp.

Vi träffas två gånger i månaden, oftast på tisdagar, mellan klockan 17.00-19.30.

Läs mer här!
 
Sommarläger med JagKanCykla
 
Med stöd från Radiohjälpen erbjuder JagKanCykla fler cykelläger. Vi räknar med att genomföra 10 cykelläger under de kommande två åren.
Vi drar i gång igen under Påsklovet då vi även samarbetar med Viggo Foundation. Platserna till Påsklovslägret är redan slut men vi har ett nytt läger precis innan Midsommar, 16 – 20 juni. Håll utkik på JagKanCykla på FB om du är intresserad. Där publicerar vi alltid inbjudningar och annan info.
JagKanCyklas facebooksida 
 
Kryssning i maj med FUB Stockholm
 
Nu är inbjudan till nästa FUB-kryssning här! Anmäl dig via länken i inbjudan eller via telefon till Viking Line. Välkommen!
 
JagÄger - Individuell Plan
 
Det första året av vårt treåriga projekt, JagÄger, har avslutats, och vi har sammanställt alla våra aktiviteter för Arvsfonden. Vi har även skissat på planen framåt. Målet med JagÄger är att göra den individuella planen lättillgänglig för den enskilde och öka medvetenheten hos handläggare om den långsiktiga vinsten av en individuell plan. Genom den individuella planen strävar vi efter att öka egenmakten hos den enskilde och skapa hållbarhet i insatser.
 
Under det första projektåret har vi ägnat tid åt att bygga upp en projektorganisation och etablerat olika grupper för att nå våra uppsatta mål. Vi har identifierat aktörer, organisationer och andra projekt, samt genomfört många möten och besökt dagliga verksamheter för att skapa oss en bild av nuläget. På sensommaren deltog vi även på Skansendagen. Inledningsvis genomförde vi en enkät bland LSS-handläggare och chefer i Stockholms län.
 
Tyvärr visar enkäten det vi tidigare känt till, att den individuella planen är relativt okänd. LSS-handläggare erbjuder sällan individuell plan trots att de har skyldighet att göra det. Rutiner och policys för hur de ska arbeta med individuell plan finns helt enkelt inte på plats i kommunen eller i stadsdelen. Enkäten visar att handläggarna saknar kunskap om individuell plan och de menar också att uppdraget är otydligt och att de saknar tid. Den individuella planen inom LSS blandas ofta ihop med Samordnad Individuell Plan enligt SoL och hälso- och sjukvårdslagen.
 
I våra möten och samtal har vi fått en mycket bra respons på projektet, med många nyfikna vårdnadshavare och närstående, samt intresse hos personal på särskilda boenden. Samtidigt har vi etablerat många bra samarbeten både internt inom funktionsrättsrörelsen och externt med andra aktörer. Etableringen av utvecklingsgrupper med enskilda LSS-deltagare samt en fokusgrupp med LSS-handläggare har varit den bästa kunskapskällan för projektet under året. Med dem har vi arbetat med att utveckla metod och material, kartlagt och gjort kravställning för en digital lösning.
 
Projektets överlevnad bygger på att skapa en ökad efterfrågan av individuella planer, vilket är ett resultat av högre medvetenhet och att vi skapar en hög grad av tillgänglighet. Under utvecklingen och implementeringen av projektet vill vi främja långsiktigt hållbara insatser och påvisa nyttan av den individuella planen för de enskilda, samt för LSS-handläggare och beslutsfattare. Den individuella planen ska på riktigt ägas av den enskilde och omfatta olika behov och insatser för att underlätta samordningen mellan aktörerna. Ja, det konkreta resultatet. Tillgängliga digitala och fysiska verktyg, kognitivt och kommunikativt. En handbok samt arbetsmaterial anpassat utifrån kommunikationsnivå hos den det gäller. Vi vill utveckla kunskap och en handbok som ger stöd för att upprätta hållbara individuella planer.
 
Är du nyfiken på projektet, får du gärna kontakta oss eller anmäla dig till konferensen "Funktionshinder i tiden", som SKR och Socialstyrelsen arrangerar den 18-19 april. Vi kommer att vara där och hålla ett seminarium på temat "JagÄger – en väg till egenmakt".
 
Vi söker fler personer till våra utvecklingsgrupper - medlemmar som har behov av ställföreträdare/stödperson för att föra sin egen talan.
 
Bengt Lyngbäck bengt@fubstockholm.se, tel. 070 659 16 50 
Magdalena Kydd magdalena.kydd@autismstockholm.org, tel. 070 911 19 61 
 
 
Årsmöte 10 mars 2024
 
Söndag 10 mars är det årsmöte i FUB Stockholm.

Här kan du läsa kallelse och övriga handlingar till årsmötet: Kallelse och årsmöteshandlingar

Senast 6 mars behöver vi din anmälan.
 
Skansen för alla 21 augusti
 
Planeringeringen för årets medlemsdag på Skansen är i full gång. Boka redan nu in 21 augusti för Skansen för alla, en dag på Skansen fullspäckad med musik och aktiviteter.

Även i år blir det allsång och dans med Ayla & sommarorkestern samt cirkus, ansiktsmålning, enkelgympa, tävlingar med mera.

I nästa nyhetsbrev kommer ett preliminärt program för dagen.
 
Nästa nyhetsbrev kommer i april 2024.