Inspirerande exempel på klimatanpassning och nya vägledningar, remisser och rapporter
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Februari 2024
En skulptur som ser ut som en ros som sprutar vatten, i stadsmiljö med människor i bakgrunden.
I både film och nya webbsidor kan du inspireras av flera exempel på hur olika lösningar för klimatanpassning kan öka kvaliteter och upplevelsevärden i den byggda miljön. På bilden ser du Rosen, en skulptur i Folkets park i Malmö. Foto: Jitka Svensson
Inspireras av andra städers lösningar för klimatanpassning
 
Nu finns flera exempel på gestaltning av åtgärder i den byggda miljön som både bidrar till klimatanpassning och som ökar kvaliteter och upplevelsevärden. Se hur bland andra Göteborg, Köpenhamn, Luleå och Norrköping arbetat för att möta ett ändrat klimat.

Ett ändrat klimat ställer krav på anpassning av våra livsmiljöer till att bättre hantera stigande vattennivåer, skyfall och värmebölja. Det är en stor utmaning, men skapar samtidigt möjligheter. Exemplen på hur andra gjort finns sammanfattade i en filmad presentation och på Boverkets webbplats.

Klimatanpassning och stadens gestaltning (på boverket.se)
 
E
Extra remisser har skickats ut i arbetet med att ta fram nya byggregler. Efter förra remissomgången har förslagen på nya föreskrifter ändrats i vissa delar. Foto: Scandinav/Deep
Extra remisser på nya byggregler
 
I arbetet med att ta fram nya byggregler har extra remisser skickats ut. Ändringar i förslagen på nya föreskrifter har gjorts utifrån en tidigare remissomgång. Nu vill vi ha in synpunkter på ändringarna. Remissvaren ska skickas in senast 5 april.

– Vid förra remissomgången fick vi in mer än 1 400 remissvar. Vi har gått igenom synpunkterna och själva gjort en del utredningsarbete. Det har lett till att vi ändrat vissa delar av förslagen och dessa behöver remitteras på nytt, säger Anette Löfgren, projektägare på Boverket.

Extra remiss Boverkets nya regler (på boverket.se)
 
Flera bilder sammansatta i form av hus, bilderna föreställer olika byggmaterial, byggnader och personer i arbetskläder.
Tre nya kostnadsfria webbutbildningar ska ge branschen möjlighet att bättra på sina förkunskaper om bland annat plan- och bygglagen, kontrollsystem och riskbedömning. Foto: Infab
Vi delar kunskap – i webbutbildningar kring PBL
 
Vi vill göra viktig kunskap tillgänglig för alla som är verksamma inom byggsektorn. I samband med att vi förbereder nya byggregler, som enligt planen ska införas den 1 januari 2025, vill vi därför ge branschen möjlighet att bättra på sina förkunskaper om bland annat plan- och bygglagen, kontrollsystem och riskbedömning.

Dessa tre kostnadsfria webbutbildningar finns i dag på boverket.se:

"Att arbeta med PBL" ger en översikt över PBL och dess tillämpning. Den riktar sig till dig som vill förstå PBL-systemets övergripande funktion för planering och byggande. Du lär dig om reglerna och hur de hänger ihop för översikts- och detaljplan, lov, byggprocess och tillsyn samt om roller och ansvar och om intressen och krav i PBL.
Webbutbildning "Att arbeta med PBL" (på boverket.se)

"Byggregler och kontrollsystem i praktiken" hjälper dig att förstå hur olika regler och krav hänger ihop och påverkar över tid. Du lär dig om krav i offentligrättsliga regelverk, i avtal och regler samt om kontrollsystem. Utbildningen tar dig med under en byggnads hela liv – från planering till förvaltning.
Webbutbildning "Byggregler och kontrollsystem i praktiken" (på boverket.se)

"Riskbedömning och kontrollplan PBL" riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början. Utbildningen tar upp fel, brister och skador i byggsektorn, kontrollplan PBL och riskbedömning, roller och ansvar. Den innehåller även frågor och svar samt praktiska checklistor.
Webbutbildning "Riskbedömning och kontrollplan PBL (på boverket.se)
 
Vägledning om nyttorna med digitala planbeskrivningar
 
Nu finns en vägledningstext om nyttorna med digitala planbeskrivningar.

Planbeskrivningar innehåller ofta en mängd information som är värdefull att ha med sig i efterföljande steg i samhällsbyggnadsprocessen och genom att göra dem tillgängliga digitalt lägger vi en grund för framtida innovation.

Vägledning om nyttorna med digitala planbeskrivningar (på boverket.se)
Händer på en laptops tangentbord, bredvid ett par vr-glasögon. På skärmen visas en planbeskrivning.
Allt eftersom fler informationsmängder blir digitala kommer investeringen i digital samhällsbyggnadsprocess att återbetala sig genom att rätt information blir lätt tillgänglig och digitalt användbar. Foto: John Hellman/Boverket
 
Reglerna om skyddsåtgärder vid bygg-, rivnings- och markarbeten ses över
 
Ett nytt förslag till föreskrifter om aktsamhet vid planering och utförande av av bygg-, rivnings- och markarbeten har skickats på remiss. Tiden för att lämna remissvar går ut den 5 april.
 
Syftet med regler om aktsamhet är främst att kvarboende, närboende och allmänhet får ett skydd för säkerhet och hälsa samt att skada på egendom undviks i samband med att bygg-, rivnings- eller markarbeten utförs.

Boverkets förslag till föreskrifter om aktsamhet vid planering och utförande av bygg-, rivnings- och markarbeten (på boverket.se)
 
 
Välkommen till vår nya videokanal!
 
Nu finns våra videor samlade på vår nystartade videokanal. Här publicerar vi alla aktuella filmer som vi tar fram.

Du kan ta del av inspelade konferenser om exempelvis klimatanpassning, gestaltning och byggande, eller få tips om hur du energieffektiviserar ditt hus. Besök videokanalen och ta del av våra filmer!

Boverkets videokanal (på boverket.se)
 
Kreativa team till kommuner i norr 
 
Rådet för hållbara städer och sex kommuner bjuder in team för att på olika sätt arbeta med platsspecifika prototyper.
 
Visioner i norr steg 2 är en fristående del av projektet Visioner i Norr del 1, år 2021. I steg 2 kommer teamen att arbeta fram förslag i form av prototyper. Syftet är att mobilisera exempelvis arkitekter, designers, antikvarier, konstnärer och studenter. Utmaningen är att tillsammans skapa hållbara gemensamma livsmiljöer. Kommunerna är Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.
 
Nu går det att ansöka till visioner i norr steg 2 (på boverket.se)
Flygbild över landskap med stad, grönska och bro över en älv.
– Som ordförande i Rådet för hållbara städer och riksarkitekt är jag stolt över satsningen visioner i norr steg 2, säger Helena Bjarnegård. Foto: Calle Bredberg /Scandinav.
 
Så kan prognoser för bostadsbyggande bli bättre
 
Två nya rapporter undersöker möjligheten att förbättra prognoser och scenarier för bostadsbyggande, samt underlag för ökat småhusbyggande. 
 
En ny rapport visar att det finns möjligheter att utveckla modeller över påbörjade och färdigställda bostäder och att parallellt utveckla en ny modell, samt möjligheter till samarbeten med andra myndigheter.
 
Den andra nya rapporten beskriver hur småhusbeståndet ser ut i dag och hur det utvecklats. Rapporten tar även upp var det finns byggbar mark för småhus, den ekonomiska lönsamheten och vilka krav som kommunerna ställer för upplåtande av tomter för småhus.
 
Boverket undersöker möjligheten att förbättra prognoser och scenarier för bostadsbyggande (på boverket.se)
 
Ny rapport med underlag för ökat småhusbyggande (på boverket.se)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling