Krafttag mot hyrbemanning i vården ger resultat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krafttag mot hyrbemanning i vården ger resultat
 
Regionernas kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökade 2023. Ett målmedvetet arbete i regionerna ledde dock till att kostnaderna minskade det sista kvartalet. 
– Personalbristen inom hälso- och sjukvården har lett till att regionerna tvingats hyra in allt mer personal till högre kostnader. Den utvecklingen behöver vända och vi ser positiva tecken på det, säger Ameli Norling, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR. 
Inhyrd personal i vården 2023
 
Utredning av bakgrundskontroller välkomnas
 
Regeringen har tillsatt en snabbutredning för att se över om kommunerna bör få utökade möjligheter att göra bakgrundskontroller av anställda och personer som erbjuds anställning eller uppdrag. SKR vill att även regioner ska omfattas. 
– Risken för infiltration från organiserad brottslighet har ökat de senaste åren. Behovet av verktyg för att bättre upptäcka sådan infiltration och en tydligare lagstiftning är därför stort, säger SKR:s chefsjurist Sara Catoni.
Välkommen utredning av bakgrundskontroller
 
Höjt försörjningskrav försvårar rekrytering
 
En utredning vill höja försörjningskravet på arbetskraftsinvandrare till 34 200 kronor per månad. Alla hinder som gör det svårare att rekrytera till välfärdens verksamheter måste bort.
− Regeringen fördubblade försörjningskravet i november och vill nu höja det ytterligare. Det rimliga vore att analysera vilka effekter den första höjningen får innan nästa steg tas, säger Anders Henriksson, ordförande SKR.
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
 
Utlysning äldreomsorg
 
 
Fördelning av medel äldreomsorgslyftet
 
Enligt budgetpropositionen för 2024 kommer kommunerna få 1,7 miljarder kronor per år 2024-2026. Medlen går att söka till och med 31 maj.
Statsbidrag Äldreomsorgslyftet 
 
Cirkulär
 
 
Överenskommelse om tillfällig avvikelse från AB i samband med valet till Europaparlamentet
 
Parterna är överens om en tillfällig avvikelse som innebär att dygnsvilan kan förkortas för arbetstagare som har arbetsuppgifter direkt kopplade till valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Cirkulär 24:17
 
Evenemang 
 
 
Anmäl dig till vårens regionala dagar
 
Regionala dagar arrangeras av Afa Försäkring på uppdrag av SKR och facken. Det är en heldag med föreläsningar och seminarier inom avtalsför­säkring­ar och arbetsmiljö och riktar sig till alla som jobbar med för­säkring­ar, arbetsmiljö eller personalfrågor inom kommuner och regioner.
Jag vill anmäla mig
 
SKR:s evenemang och kurser
 
Hitta och anmäl dig till SKR:s utbildningar, konferenser och andra evenemang för våren. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Poddtips
 
 
När alla vinner-podden
 
Lyssna på HR-chefen Kristian Kindstedt och skyddsombudet Annica Ottosson berätta om hur aktivt lyssnande bidrar till en friskare arbetsplats. 
Podd från Suntarbetsliv och KPA
 
Redaktör
 
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00