SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Kraftsamling för välfärdsutveckling genom digitalisering
 
Sveriges kommuner har enats om en kraftsamling för välfärdsutveckling genom digitalisering. I handslaget tar kommunerna tillsammans fram initiativ och prioriteringar. Totalt har 230 kommuner prioriterat fem initiativ vardera. Initiativen handlar bland annat om att stärka kommuners samlade beställarkraft, modernisera kommuners digitala infrastruktur, vidareutveckla stöd och gemensamma tillämpningar inom juridik och informations- och cybersäkerhet.

Kommunerna går samman kring digitalisering - Handslaget
 
Aktuellt från SKR
 
 
Innovationssatsning för offentlig sektor
I veckan beviljade Vinnova, Formas och Energimyndigheten initiativet SustainGov - nästa generations strategiska innovationsprogram för offentlig sektors omställning mot en mer hållbar och robust framtid. Syftet med programmet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för offentlig sektor att bli en kraftfull möjliggörare för samhällets hållbarhetsomställning. SKR deltar som partner i programmet tillsammans kommuner och regioner, lärosäten, statliga myndigheter med flera. Mittuniversitetet samordnar programmet. 

Mer information om innovationssatsningen SustainGov
 
Gå med i samarbetsrum för frågor om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan!
Alla anställda i kommuner och regioner kan delta i samarbetsrummet för frågor om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. Här kan ni dela erfarenheter, ställa frågor till varandra samt ta del av material och exempel. 

Samarbetsrum välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan
 
 
Är du intresserad av att veta mer om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan? 
Ta del av en föreläsning och en film om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. Du får veta vad välfärdsbrottslighet är, hur den tar sig uttryck, samt om förhållandet mellan välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. Det framgår också vad SKR gör för att stötta kommuner och regioner i arbetet mot välfärdsbrottslighet. 

Föreläsning välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan

Film om otillåten påverkan
 
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Första programmen inom Impact Innovation får grönt ljus 
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet som ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. I veckan fattades de första besluten om vilka program som får finansiering. När programmen är i full gång är det en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år, där näringslivet och andra aktörer kommer att bidra med minst lika mycket.  

Mer information om Impact Innovation
 
Sweden Innovation Days 20-21 mars 2024 
Sweden Innovation Days är en kostnadsfri digital konferens som synliggör Sverige som innovationsland. Det är ett tillfälle att omvärldsspana och fånga upp intressanta initiativ från Sverige och omvärlden. Konferensen har fokus på hur vi kan möjliggöra innovation som har en betydande inverkan på samhälle, miljö och ekonomi.  
 
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
 
Spridning och införande av lösningar och arbetssätt 
Välkommen till en workshop den 19 mars där vi utforskar hur spridningen av smarta lösningar kan underlättas. Hur vill du ta del av andras lösningar och arbetssätt? Utifrån enkla prototyper diskuterar vi tillsammans hur vi kan accelerera spridning och implementering av nya effektiva lösningar.  
 
Mer information och anmälan workshop smarta lösningar och arbetssätt
 
Seminarium om nyttorealisering och effekthemtagning
Nyttorealisering är avgörande för att fatta välunderbyggda beslut och säkerställa att varje förändring genererar maximalt värde och nytta. Inom ramen för Kompetensforum arrangerar SKR och Adda ett seminarium där du bland annat får ta del av goda kommunexempel, forskning och konkreta verktyg.

Anmälan seminarium nyttorealisering och effekthemtagning
 
Demokratidagen 2024 
Den 9 april är det dags för Demokratidagen, en mötesplats för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor, medborgardialog eller revision. Här möter du andra förtroendevalda, forskare samt intressanta personer verksamma inom demokratiområdet. 
 
 
Ansökan är nu öppen för nästa omgång av SKR:s Toppledarprogram
SKR:s Toppledarprogram riktar sig till dig som leder ledningsgrupp och själv är – eller rapporterar direkt till –  högsta tjänsteperson i din organisation. Målet är att stärka deltagaren i att klara välfärdsuppdraget genom att tolka och hantera utmaningar på olika systemnivåer och genom det egna ledarskapet. 

Mer information och anmälan till SKR:s toppledarprogram
 
Kommundirektör och ny i uppdraget?
SKR vill att du ska lyckas i rollen som kommundirektör och bjuder därför in till en introduktionsutbildning. Du får tillsammans med andra utforska rollen och dess utmaningar. Vi diskuterar kommuner och regioner i den svenska samhällsmodellen, ditt uppdrag, rollen i relation till politiken, ledningsgruppen, verksamheterna, omvärlden och SKR:s roll.

Information och anmälan introduktionsutbildning Kommundirektör
 
SKR: Vikten av att involvera unga i den lokala utvecklingen 
SKR bjuder in till en webbsändning den 21 mars. I denna webbsändning kommer vi att få ta del av reportage från två kommuner som involverar unga på olika sätt. Vi får också lyssna till vad forskning lyfter fram som viktiga frågor när vi vill ta del av ungas idéer och bygga en ökad tillit.  
Under sändningen lyssnar vi till bl.a. Anders Henriksson, ordförande SKR, Ali Abdelzadeh, docent och lektor i statsvetenskap, Högskolan Dalarna.  

Information och anmälan till webbsändningen 
 
Trend och omvärldsanalys
I dag får globala drivkrafter en allt större påverkan på den lokala och regionala nivån. Det blir därför allt viktigare att följa och analysera förändringar i omvärlden för att förstå vad som påverkar verksamheternas långsiktiga planeringsförutsättningar och rusta oss för framtiden. SKR erbjuder nu en grundutbildningen som ger dig verktyg för att genomföra en omvärldsanalys i din kommun eller region.
 
Omvärldsanalys som en del i den långsiktiga planeringen
En utbildningsdag som bygger vidare på grundutbildningen i trend och omvärldsanalys. Under dagen kopplar vi arbetet med omvärldsanalys till den långsiktiga planeringsprocessen och ger inspiration till hur arbetet kan drivas systematiskt. 

Mer information och anmälan omvärldsanalys och långsiktig planering 
 
Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering (7,5 hp) 
Få kunskap och konkreta verktyg för att kunna påverka och driva utveckling med digitalisering som möjliggörare. Programmet genomförs i samarbete med bland annat Göteborgs universitet och ger 7,5 högskolepoäng.  
 
 
Chefsprogram för välfärdens digitalisering
Stärk din förmåga att leda digitalisering och möta välfärdens utmaningar. Programmet är utformat för högre chefer inom den offentliga sektorn och du får med dig konkreta modeller, metoder och verktyg för att säkerställa ändamålsenlig digitalisering i din organisation. 

Information och anmälan chefsprogram för välfärdens digitalisering 
 
Data som strategisk resurs – från snack till verkstad 
I den här utbildningen fördjupar vi oss i hur du kan jobba med data som en strategisk resurs, för att till exempel kunna dra nytta av teknologier som AI. Du får verktyg och modeller för att verkligen komma igång och implementera ett strategiskt förhållningssätt till datastyrning i din organisation. 

Läs mer och anmäl dig till kursen data som stragisk resurs
 
Vill du lära dig mer om Designsprint?
Designsprint är en lekfull och effektiv metod för att till exempel ta fram nya digitala tjänster och lösa angelägna utmaningar på kort tid. På den här utbildningen jobba vi med upplevelsebaserat lärande och du får testa på att genomföra en digital designsprint på riktigt. 

Läs mer och anmäl dig till utbildning i designprint
 
Framtidens välfärd i fokus – seminarieserie i vår med Kompetensforum
Kompetensforum för digital mognad är ett nationellt forum där vi, i samarbete med Adda, möjliggör lärande kring digitalisering och välfärdens omställning. Under våren ger vi dig som ännu inte är medlem möjlighet att delta på våra seminarier, där vi bland annat fördjupar oss i ämnen som smartare samhällsbyggnad, nyttorealisering och juridikens roll i omställningen. 

Läs mer och anmäl dig till seminarieserien med Kompetensforum
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region. Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00