Utbildningar och öppna frågestunder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utbildningar och öppna frågestunder
 
Anna Weinsjö. (Foto: Bengt Säll)
Nu är ansökan till den första antagningsomgången stängd och 31 967 elever har lämnat in en ansökan till gymnasiet eller till den anpassade gymnasieskolan. Det är nästan 800 fler än förra året. Stort tack för allt jobb ni gjort. Vi har fortsatt informera elever om att söka in god tid och det verkar ge fortsatt bra resultat. Sista kvällen bemannade vi med mejlsupport fram till midnatt och det var lugnare än det varit tidigare år vilket vi ser som ett gott tecken.  
 
Trots en lite skakig inledning av veckan, där möjligheten att logga in svajade, fungerade allt de sista dygnen. Ni märkte säkert att det inte gick att logga in kvällen och natten mellan den 11 och 12 februari. Det berodde på att vi efter intrånget i höstas bytte servrar och skärpte säkerheten vid inloggning. Den uppgraderingen kräver mer minne vilket vi inte ställt in på rätt sätt. Vi kommer att jobba med det under våren för att det ska vara stabilt under ansökningsomgången i april.  
 
I januari träffade vi både kommunala och fristående huvudmän för att starta antagningsåret, informera om nyheter och vad som är viktigt att tänka på från en huvudmans perspektiv. Vi berättade också om Gymnasieantagningens verksamhetsmål för 2024. Ett av dessa är att komma närmare er som använder Indra på olika sätt samt hålla riktade utbildningsinsatser på områden där ni efterfrågar mer stöd. Ni kan läsa mer längre ner om de öppna frågestunderna vi genomfört på temat blanketter. Från vårt håll har det varit lyckat, och vi planerar fler liknande tillfällen under våren. Kom gärna med förslag på vad vi ska ta upp nästa gång! Vi vill göra det för att underlätta ert arbete.  

Länka gärna till vår webb. Vi har många viktiga datum framför oss under våren, och våra sidor är alltid uppdaterade.

Anna Weinsjö
verksamhetschef Gymnasieantagningen

 
Aktuellt just nu
 
 
Öppen utbildning om elevkategorier
 
Den 19 mars kommer Gymnasieantagningen att hålla i en digital utbildning om elevkategorier via Teams. Vi kommer att skicka en inbjudan till utbildningen någon vecka innan, och ingen anmälan krävs.

Du som inte kan vara med under utbildningen kan se den efteråt. Vi kommer att spela in den och ladda upp den i Indra under Blanketter/Info.

Läs en intervju med Anthony Björnerstedt som är en av handläggarna som kommer att hålla i utbildningen. 
 
 
Nya rutiner för sena kompletteringar 
 
Gymnasieantagningen har ändrat rutinerna för hanteringen av så kallade sena kompletteringar som kommer in efter sista ansökningsdag.  Syftet med utvecklingsarbetet är att förbättra och förenkla processen för elever och skolpersonal.
  
Så här kommer sena kompletteringar att fungera från och med detta antagningsår (2024):  
  • Gymnasieantagningen skjuter fram datumet för när vi tar emot sena kompletteringar med två veckor, till den 27 maj.  
  • Eleverna får stryka val och lägga till nya val, men vi tar bort möjligheten att ändra ordningen på befintliga val i ansökan.  
  • Alla val som görs efter sista ansökningsdag behandlas som sent inkomna om Gymnasieantagningen inte godtar skälen.   

    Läs mer om våra nya rutiner för sena kompletteringar.
 
Ekonomiprogrammet fick flest ansökningar
 
Ansökningswebben stängde den 15 februari och 31 967 elever har lämnat in en ansökan till gymnasiet eller till den anpassade gymnasieskolan. Det mest sökta programmet är ekonomiprogrammet med 69 204 ansökningar, tätt följt av samhällsvetenskapsprogrammet med 64 755 ansökningar. 

Läs mer om vilka skolor som lockat flest sökande.
 
Känner du till våra frågestunder om blanketter och antagningsunderlag? 
 
Under vecka 6 bjöd Gymnasieantagningen in till fem digitala frågestunder om blanketter och antagningsunderlag för er på avlämnande skolor. Syftet med frågestunderna var att stötta och stärka er i det viktiga blankettarbetet. Vi hoppas att ni upplevde formatet som givande och att ni fick svar på era frågor. Vi är tacksamma för hur generöst ni delade med er av goda arbetssätt och reflektioner. Ett stort tack till alla er som deltog! 

Missade du denna gång? Ingen fara! Vi kommer att ha fler frågestunder om blanketter och antagningsunderlag under april, närmare bestämt vecka 17. Notera gärna i kalendern redan nu!  

Vi kommer att mejla ut inbjudan till nästa omgång av digitala frågestunder i mitten av april. Vi vill som tidigare uppmana att ni gärna sprider inbjudan och Teams-länkar till övriga i er organisation som hanterar blanketter och antagningsunderlag. 

Vi ses i vår! 
Kalendarium
 
19 mars
Digital utbildning om elevkategorier 
 
22-24 april
Frågestunder om blanketter och antagningsunderlag
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i maj. Då kommer vi bland annat att skriva om gymnasiebehovsrapporten. Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete. gymnasieantagningen@storsthlm.se.