Retreat, Bibelns Ester och Melodifestivalen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ibland börjar det med kaffe och slutar med nattvard

En av dom viktigaste delarna av gudstjänsten är måltiden. Varje onsdag och söndag får vi tillsammans i församlingen mötas i gemenskap och dela brödet och vinet. Precis som Jesus gjorde för 2000 år sen. Mat och dryck är på det stora hela en stor del av den kristna gemenskapen. Nattvarden står i centrum men kyrkfikat är nästan minst lika viktigt. Där får vi samlas över en kopp kaffe och en kaka och prata om livet. När syföreningen ses är fikat också en självklar del. Precis som tacosen på Ung i Berlin och buffén på körens stjärnövning. Nästan allt vi gör inkluderar någon form av mat och dryck. Det gör det naturligtvis väldigt tacksamt att jobba som just husmor i församlingen. Man känner sig behövd!
Just nu är vi mitt inne i fastan och även om inte så många längre "gör en Jesus" och fastar från allt i 40 dagar så är det något ätbart. Så mat generellt har en central del i att vara kristen. För oss som kyrka är det också ett sätt att välkomna folk till församlingen och visa att vi finns. Ibland kan det vara lättare att ta sig till kyrkan för en kopp kaffe istället för att direkt våga gå på en gudstjänst. Men jag vet inte hur många gånger det har börjat med en kopp kaffe i caféet och slutat med att nattvarden blivit en viktig del i ens liv.
 
För några veckor sen öppnade vi vårt andra café när vi tog över Kaffebaren på nordiska ambassaden. Det känns fint att få verka i en till miljö och bidra med fler mötesplatser över en kanelbulle. Så varmt välkommen till oss för fika, mat och nattvard. Här får vi äta tillsammans!

Kerstin Nilsson, husmor
 
Välkommen att fira mässa med församlingen!
 
Vi firar mässa eller gudstjänst i regel varje onsdag kl. 18
och varje söndag kl. 11!
Välkommen att fira med oss på plats, eller genom att följa vår livesändning av söndagsmässorna på vår Youtube.
Alla gudstjänster står med i kalendariet längre ner i nyhetsbrevet.
 
Det är dags att betala medlemsavgiften
 
Tack - ditt medlemskap betyder mycket för många!
Genom ditt medlemskap i Svenska kyrkan bidrar du till ett betydelsefullt arbete här i Berlin. Genom din medlemsavgift hjälper du människor i utsatta situationer och genom kyrkans sociala arbete. Tack vare ditt stöd får äldre och sjuka besök och andakter på boenden och sjukhem. Du bidrar till att det finns stöd för dem som är i sorg. Du bidrar till underhållet av kyrkobyggnader och kulturarv - Platser för regelbundet gudstjänstliv, konserter, föredrag för församlingens historia i Berlin och evenemang. Du hjälper våra körer för barn, unga och vuxna att fortsätta sprida ljus och glädje. Du gör det möjligt för kyrkans öppna förskola, Ung i Berlin och konfirmandgrupper att vara meningsfulla mötesplatser.

Medlemsavgiften 2024 är:
30 € för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50 € för enskilda personer
80 € för familjer (upp till två vuxna + ev. barn under 18 år)
Ungdomar som endast är i Berlin ett halvår, betalar halv årsavgift.
(Medlemsavgift beslutad på kyrkostämman i november 2023)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto. Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2024.

Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN DE87100800000433350000
BIC DRESDEFF100
 
Andlig fördjupning
 
Jesus säger ”Följ med och se!” (Joh 1:39). Vill du följa med och se? Vill du lära känna dig själv och Gud bättre? Vad vill du se?
Gud är alltid närvarande i våra liv och hör alla våra böner oavsett vad vi gör, var vi befinner oss och hur vi uttrycker oss. Samtidigt är vi människor inte alltid medvetna om vad som pågår inom oss. Vad vill du med livet och vad längtar du efter i djupet av dig själv? Det som ibland börjar som en oro eller ett skav i våra liv, kan vara Gud som kallar. Följ med och se vad Gud vill dig! Fördjupa ditt andliga liv genom söndagssamtal en gång i månaden eller bibelmeditation efter kvällsmässan varannan onsdag.
 
Retreat lördag 2 mars "Viljan, vilan och vardagen"
Välkommen till en dag i tystnad i kyrkan och kyrkoherdebostaden, lördag 2 mars kl 10-15:30.
Retreatdagens tema är ”Viljan, Vilan och Vardagen” – tre viktiga delar i livet. Allt det vi vill och längtar efter och allt det som krävs av oss dagligdags och däremellan vilan och återhämtningen vi så väl behöver för att orka och må bra. 
Att hitta balans och jämvikt i livet är inte alltid så enkelt. De små pauserna i vardagen är lika viktiga som de tillfällen då vi kan stiga åt sidan för en dag. Under retreatdagen bjuder tystnaden dig egen tid och att bara vara. 
Det finns möjlighet för enskilt samtal och material för skapande. Vi äter en god lunch tillsammans till självkostnadspris. Kl 15.30 går vi ur tystnaden efter en avslutande andakt. Inga förkunskaper krävs. Anmäl dig senast 29 februar till katarina.ina.lindgren@svenskakyrkan.se

Söndagssamtal varje månad
Öppna Bibeln och upptäck ditt liv i den stora berättelsen. Vi utgår från Ulf Lindgrens bok när vi upptäcker och fördjupar oss i vad Bibelns berättelser säger oss i dag. Välkommen till nästa träff den 17 mars kl 12.45 i kyrkoherdebostaden (efter mässan och kyrkfika/lunch). Vi ses en gång i månaden.
Den som vill delta, får boken Öppna Bibeln. Vi läser, lyssnar och har ett öppet samtal med högt i tak. Ingen föranmälan eller förkunskap behövs för att delta i bibelstudierna. Vi träffas söndagarna 17 mars, 14 april, 12 maj och avslutning 9 juni. 

Bibelmeditation varannan onsdag
Varannan onsdag kväll får vi tillsammans fördjupa oss i en bibelberättelse genom kristen meditation och på så sätt fördjupa vår relation med Gud och oss själva. Efteråt samtalar vi om vad texten kan säga oss här och nu i våra egna liv. Vi utgår ifrån någon av kyrkoårets texter. Öppet för alla som är intresserade, inga förkunskaper krävs och kostnadsfritt. Vi samlas i caféet 18.40 (efter kvällsmässan) och går tillsammans till kyrkoherdebostaden där det finns te och kvällsmacka. Vi håller på i ungefär en timme.

Varmt välkommen!
 
Vi minns och tackar för Elisabeth Lauter som genom döden tagits ifrån oss den 28 februari 2024 i en ålder av 96 år. I mässan söndagen den 3 mars är det tacksägelse för Elisabeth.

Gud, din nåd bär i liv och död.
Omslut alla oss som sörjer med din tröst. Låt evighetens ljus lysa för levande
och döda.
Amen
 
 
Fastekalender
 

Nu har vi kommit en bit in i fastan och kanske behöver du lite hjälp på traven vad du kan göra de återstående veckorna för att komma närmre Gud? Då är årets fastekalender ett bra verktyg! En uppgift varje dag som du kan göra för lite eftertanke och för att hitta fokus.

Fastekalendern finns att hämta i kyrkan men den går också att skriva ut själv. Sök på "Fastekalender 2024" så kommer du hitta den.
 
Ester - upptäckt för sin skönhet, ihågkommen för sitt mod
 
Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en helgdag i Berlin. Det tänkte vi uppmärksamma med ett porträtt av en biblisk kvinna.

Ester upptäcktes för sin skönhet men blev ihågkommen för sitt mod. Hon är lika aktuell idag som när hennes historia utspelade sig. Ester växte upp hos sin släkting Mordokaj som hade tagit hand om henne sedan hennes föräldrar gått bort och han jobbade i kungens hov. Kung Xerxes utlyste en skönhetstävling för att hitta sin drottning och Ester bländade alla med sin skönhet.

En av Xerxes närmsta rådmän ville att alla skulle buga för honom och när han inte lyckades få Mordokaj att buga för honom blev han rasande och beslutade att Mordokaj skulle dödas. Det räckte dock inte med att han skulle dö utan hela hans folk, dvs judarna, skulle utplånas. Mordokaj och Ester hörde till det judiska folket.

Mordokaj gick till Ester och bönföll henne att hon skulle gå till kung Xerxes och be om nåd för hennes folk. Ester var rädd: om någon gick till kungen utan att han kallat på en, blev man dödad. Men Mordokaj övertalade henne genom att säga "Tro inte att du ensam bland alla judar ska komma undan bara därför att du bor i kungens hus... Kanske var det för en stund som denna du blev drottning".

Nu var det inte tid för att vara tyst, det var tid för att möta denna prövning. Hon samlade allt mod hon hade och bestämde sig för att gå till kungen. Innan hon gick till Xerxes höll hon fasta i tre dagar för att få styrkan att våga och hennes folk fastade med henne.

Styrkt av fastan, samt med modet hon hade - trots vetskapen att utmaningen framför henne mycket väl kunde vara hennes sista - gick hon till kungen och fick honom att dra tillbaka beslutet om judarnas folkmordet. Genom sitt mod räddade hon det judiska folket. Precis som Ester får vi komma ihåg att vi inte är ensamma på den här jorden och även om vi har det bra där vi är får vi inte glömma bort våra medmänniskor. Vi får titta oss omkring och fundera på vad vi tillsammans kan göra för att förhindra att världen blir en sämre plats. För precis som Ester gör vi det inte ensamma, vi har varandra. 
 
Melodifestivalsfinal
 
Äntligen är det dags! Lördagen den 9 mars går finalen av melodifestivalen av stapeln. Vi tittar på livesändningen från Freinds Arena som börjar kl 20:00. För dem som vill serverar vi tacos kl 18:00. Tacosen kostar 5 euro per person. Under kvällen kommer det finnas snacks och dryck till försäljning. Alla är välkomna men glöm inte att anmäla dig om du vill äta. 

Ta på dig din bästa fjäderboa och kom till schlagerfesten.

Anmäl dig för tacosmiddagen senast torsdagen den 7 mars till berlin@svenskakyrkan.se så ses vi! Skriv även om du har någon specialkost.
 
Våfflor
 
Nu närmar sig Maria bebådelsedag! Dagen då ängeln Gabriel kom till Maria med budet om att hon skulle föda Guds son. 
Dagen kallas även för vårfrudagen, vilket om man säger det fort många gånger låter lite som våffeldagen. Därav har vi en långtgående tradition av att äta just våfflor då. 

Vi säljer våfflor i caféet mellan den 18-21 mars. Redan den 17 mars serverar vi våfflor efter familjemässan.
 
Tisdagslunch
 
Nu har tisdagsluncherna kommit igång igen! Vi börjar med lunchbön i kyrkan kl 12, sedan går vi ner och äter tillsammans. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och självklart ingår kaffe på maten. Kommande meny hittas i kalendern längre ner.

På grund av den höjda momsen måste vi tyvärr höja priserna med 1€. Tack för er förståelse. För betalande medlemmar i Svenska Victoriaförsamlingen kostar lunchen nu 7€.
Icke medlem: 9 €
Medlem & samtidigt också pensionär: 5€
Barn 3-15 år: 5€
Barn 0-3 år: Gratis/Spende

Vi kan ordna en diakonal rabatt om du har svårt att betala. Kontakta oss gärna isåfall. Ingen föranmälan krävs. Välkommen!
 
Ung i Berlin
 
För dig mellan 18 och 27 år som är i Berlin och gärna vill hitta på roliga grejer med andra ungdomar som pratar svenska. Kommande träffar har vi mellofest, äter våfflor och bowlar. Varmt välkommen till kyrkan lördag 9 mars kl 18, söndag 17 mars kl 14 och tisdag 26 mars kl 19.

Anmäl er och följ oss på instagram för mer information: @ung_i_berlin

 
 
fr v. Johan Wallgren, Veronika Wand-Danielsson och Pamela Garpefors.
Kyrkorådet informerar
 
Vi gratulerar vårt Café till att också ha tagit över cafét i ambassadens Felleshus. Det är ett bevis på ett stort förtroende att vi nu får chansen att ”visa framfötterna”. Denna utvidgning av Cafét är en medveten del av vårt mål att utveckla café & cateringverksamheten.
 
Omorganisationen inom SKUT (Svenska kyrkan i Utlandet) genomförs nu steg för steg. Vår Kyrkoherde Pamela är intensivt på väg inom Tyskland och i Nederländerna. I februari hade vi SKUT på besök och den mobila prästens rekrytering är nästan avslutad. Ett formalisering av SKUTs förhållande till Victoriaförsamlingen är på väg att utformas, vilket också säkrar finansieringen av prästtjänsterna de kommande åren. 
 
Vi är glada för att vi fick tillfälle att välkomna Sveriges ambassadör i Tyskland, Veronika Wand-Danielsson, till vår församling. Ambassadören fick information om vår verksamhet och arbetslaget presenterade sig. Även om vår relation till ambassadens konsulära avdelning alltid varit stark, ser vi detta besök som början på ett ännu starkare samarbete med ambassaden.
 
I februari träffades Kyrkorådet under en helg för att tillsammans diskutera församlingens inriktning inför framtiden både vad gäller den grundläggande uppgiften, där fokus låg på mission & diakoni, och affärsverksamheten. Kyrkorådet startade också processen för formuleringen av en aktualiserad församlingsinstruktion – församlingens visionsdokument – som kommer att utformas tillsammans med medlemmarna.
Johan Wallgren
Kyrkorådets ordförande
 
Körer
 
Körerna är i full gång med många härliga körsångare. Men det finns alltid plats för fler! Vill du vara med och sjunga valborgssångerna kan du höra av dig till körledare Sofia på hennes mejl: sofia.falk@svenskakyrkan.se
 
Kalendarium i mars
 
Lunchbön vardagar kl 12. Mässa varje onsdag kl. 18 och söndag kl. 11.
Caféet har öppet på måndag till torsdag kl. 12-17.
Expeditionen har öppet mån-ons kl. 9-12 & 13-15, tors 13-14:30. Ring gärna
på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se.
Vecka 9
onsdag 28 februari
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 29 februari
kl 16:00 Öppna förskolan
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 3 mars
kl 11:00 Högmässa med temat "Kampen mot ondskan". live på vår Youtubesida

Vecka 10
måndag 4 mars
kl 14.50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör

tisdag 5 mars
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - kyckling i ugn med klyftpotatis och tzatziki

onsdag 6 mars
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:45 Bibelmeditation
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 7 mars
kl 16:00 Öppna förskolan
kl 17:50 Kristen djupmeditation

fredag 8 mars
Pga helgdag är kyrkan och biblioteket stängt

lördag 9 mars
kl 20:00 Ung i Berlin: Melodifestivalsfinal (med tacos innan för den som anmält sig)

söndag 10 mars
kl 11:00 Högmässa på Midfastosöndagen med temat "Livets bröd". Victoriakören sjunger under ledning av Sofia Falk. live på vår Youtubesida

Vecka 11
måndag 11 mars
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör

tisdag 12 mars
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - fiskgratäng med ris

onsdag 13 mars
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 14 mars
kl 16:00 Öppna förskolan
kl 17:50 Kristen djupmeditation

söndag 17 mars
kl 11:00 Mässa för stora och små med temat "Guds mäktiga verk". live på vår Youtubesida. Efter mässan serverar vi våfflor.
kl 12:45 Söndagssamtal - Öppna Bibeln
kl 14:00 Ung i Berlin - våffelfika
 
Vecka 12
måndag 18 mars
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör

tisdag 19 mars
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - kålpudding

onsdag 20 mars
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 18:45 Bibelmeditation
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 21 mars
kl 16:00 Öppna förskolan
kl 17:50 Kristen djupmeditation
söndag 24 mars
kl 11:00 Högmässa på palmsöndagen med temat "Vägen till korset". live på vår Youtubesida

Vecka 13
måndag 25 mars
kl 12:10 Konsert i parken med 60-mannaorkester
kl 14:50 Barnkören I, 6-8 år
kl 15:30 Barnkören II, 9-12 år
kl 18:30 Kyrkokör

tisdag 26 mars
kl 10:30 Öppna förskolan
kl 12:00 Tisdagslunch - Potatis och purjolökssoppa med fläskpannkaka
kl 19:00 Ung i Berlin - Bowling

onsdag 27 mars
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 28 mars: Skärtorsdagen
Ingen öppen förskola pga skollov.
Kl 19:00 Skärtorsdagsmässa med temat "Det nya förbundet". live på vår Youtubesida. Efter mässan serverar vi Grön soppa. 

fredag 29 mars: Långfredagen
kl 11:00 Långfredagsgudstjänst med temat "korset". live på vår Youtubesida

lördag: 30 mars
kl 23:00 Påsknattsmässa med temat "Genom död till liv".  

söndag 31 mars: Påskdagen
kl 11:00 Högmässa med temat "Kristus är uppstånden". Kyrkokören sjunger under ledning av Sofia Falk. live på vår Youtubesida
kl 12:00 Påsklunch för föranmälda
kl 14:00  Extra påskdagsmässa (utan kör)

Vecka 14
Denna vecka är en del av vår vanliga verksamhet inställd bortsett från mässor, syförening och vuxenkör till följd av att vi har många gästande konfirmandgrupper.  

onsdag 3 april
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa
kl 19:00 Victoriakören och kyrkokören

söndag 7 april
kl 11:00 Högmässa med temat "Påskens vittnen". live på vår Youtubesida