Ny detaljplan - Seminarium - Film
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Här skriver du din preheader
En mötesplats som rymmer hela livet
 
Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget ska ge uttryck för övertygelsen om en kyrka nära människan. Domkyrkoparken ska åter fyllas av unga och gamla, miljön ska förstärka sin roll som centrum för bildning, socialt och andligt ansvarstagande. Det ska vara en plats för glädje och högtid, avskildhet och vila.
 
Strängnäs är inte en stor stad. Sammantaget bör stad och kyrka förstärka och utveckla de gemensamma miljöer som finns för att tjäna det allmännas bästa. Att förädla domkyrkobergets redan stora värden är att göra något viktigt och långsiktigt värdefullt för hela staden. Utgångspunkten är att skapa täta gemenskapsbyggande platser som stärker vi-känslan i samhället.
 
Genom att varsamt anpassa delar av domkyrkan med omgivning till nuvarande, och framtida, behov hos församling, stift och stad, skapas en miljö där kyrkbacken åter blir en plats som rymmer hela livet och olika aktörer strålar samman.
 
Läs en pdf-broschyr om Domkyrkoberget
 
Förslag till ny detaljplan för Domkyrkoberget 
 
Syftet med den nya detaljplan som Strängnäs kommun nu presenterar är att göra en utveckling möjlig för verksamheterna på och runt domkyrkoberget med Strängnäs domkyrka, på ett sätt som stämmer med översiktsplanen för Strängnäs kommun från 2014.
 
En ny detaljplan för området runt Strängnäs domkyrka ska också följa den fördjupning av översiktsplanen från 2009 för Strängnäs och stadsutvecklingsprogrammet för Strängnäs stadskärna. Till underlaget för en ny detaljplan finns också de mål för verksamheternas behov som tagits fram av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö tillsammans med de andra huvudmännen. Syftet är att Domkyrkoberget ska stärkas som målpunkt i staden och som en levande och tillgänglig mötesplats.
 
Projektet Domkyrkoberget Strängnäs syftar både till en effektiv användning och utveckling av ytor i byggnaderna som redan står på domkyrkoberget och en varsam etablering av ny bebyggelse för de funktioner och krav som inte inryms i befintliga byggnader. Den nya bebyggelsen ska anpassas efter domkyrkans och omgivningens höga kulturhistoriska värden. När planhandlingar är klara kommer kommunen att skicka ut förslaget till detaljplan.

Samrådsmötet kommer att hållas 14 mars 2024 17.00 i Djäknegården. De som kallas med brev är boende och andra sakägare kring Domkyrkoberget.
 
Det blir en utställning av förslaget till detaljplan i kommunhuset, på Multeum och i domkyrkan. Utställningen i domkyrkan visas alla dagar 10.00-16.00 från 8 mars till 5 april.

Lördag 16 mars 12.30-15.30 är det öppet hus i domkyrkan. Planhandlingarna ställs också ut i kommunhuset och på Multeum under samma dagar, men med andra öppettider.
 
Läs mer på Strängnäs kommuns webbplats
 
Nya bilder på hur Domkyrkoberget kan se ut i framtiden
 
Som en del av underlaget som projektledningen lämnat in till kommunen finns ett förnyat och utvecklat gestaltningsprogram med bilder som visar hur det nya samlingshuset strax väster om domkyrkan skulle kunna se ut och ett möjligt utseende på den nya entrén till Djäknegården.
 
Under tiden för samråd i mars kommer informationsskyltar med QR-koder att sättas upp runt domkyrkan. Med mobilen kan kan den som vill skanna koden och få se bilderna på plats och med rätt perspektiv.
 
Läs mer på webbsidorna för Domkyrkoberget i Strängnäs
 
Film om visionen för Domkyrkoberget
 
Inför Strängnäs kommuns presentation av förslag till ny detaljplan för Domkyrkoberget finns en ny film med projektledaren Marie Rydén Davoust och arkitekten Markus Grieser. Den finns på projektets webbsidor och Youtube-kanalen för Strängnäs stift. Filmen är gjord av Linn Forsdahl, en av Strängnäs stifts kommunikatörer.
 
Seminariet Levande kulturarv
 
Onsdag 29 februari bjuder biskop Johan Dalman och kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt in ledande företrädare för huvudmännen i projektet och för myndigheter. Seminariet hålls i rikssalen i Roggeborgen.
 
Biskopen inleder med att tala om visionen för Domkyrkoberget och sen talar överintendenten Ann Follin om förändring och relevans. Hon delar erfarenheter från tre förändringsresor i kulturvärlden. Efter henne har byggnadsantikvarie Hanna Domfors ordet och talar om tusen år av förändring, om Domkyrkobergets utveckling genom århundraden.

Seminariet rymmer också en aktuell lägesbeskrivning, som domprost Christofer Lundgren och arkitekt Markus Grieser svara för. Sen avslutar kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt seminariet med att tala om Strängnäs som en plats för boende och besökare - nu och i framtiden.
 
Det kommer ett referat från delar av seminariet på webbsidorna för Domkyrkoberget.
 
Konsert: Vägen valde dig
 
Dag Hammarskjöld i musik, ord och bild framförda av domkyrkokören, elever från Europaskolan och Strängnäs kommuns kulturskola, Caroline Hammarskjöld, Jonas Jonson, Jonas Lind, körledare, Birgitta Ed, präst och Jan H Börjesson, organist.
 
Insamling till Act Svenska kyrkan. Efter konserten inbjuds till samtal och tilltugg.
 
Strängnäs domkyrka lördag 2 mars 16.00, Fri entré.
 
Läs mer om konserter i Strängnäs domkyrka på församlingens webbplats
Nya medarbetare knyts till projektet
 
Från 1 januari 2024 arbetar Birgitta Ed med verksamhetsutveckling och Martin Garlöv med kommunikation. Birgitta Ed är projektanställd av Strängnäs stift och Martin Garlöv är konsult.
 
Projektorganisation
Projektets sex huvudmän är Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs kommun och Strängnäs stift. Alla är representerade i huvudmannarådet. För projektet finns styrgrupper för byggnation och verksamhetsutveckling. För byggnation även en särskild arbetsgrupp. Projektledningen arbetar nära de valda arkitekterna och flera konsulter är knutna till projektet.
 
Se hela projektorganisationen på webben.