Februari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Läkare pratar oftare om levnadsvanor med sina patienter
 
Årets nationella patientenkät har tittat på hur patienter upplever läkarbesök på hälso- och vårdcentraler. I enkäten framgår att allt fler patienter upplever att läkare diskuterar deras tobaks- och alkoholvanor, och deras motions- och kostvanor. Drygt 30 procent uppger att läkaren diskuterat alkohol- och tobaksbruk med dem, jämfört med cirka 25 procent i förra mätningen, år 2021. 
 
 
Teamarbete i primärvård ger fina resultat
 
Som en del av omställningen till Nära vård finns nu arbetssättet ”Kontinuitet och teamarbete i primärvården” presenterat på SKR.se och redo att inspirera flera att arbeta personcentrerat. I Region Skåne har det nya arbetssättet ökat kontinuiteten och patientsäkerheten, och även medarbetarnas kompetens, engagemang och arbetsglädje. Likaså har teamarbetet varit minskat antalet läkarbesök, särskilt bland de personer som ofta söker vård.
Kontinuitet och teamarbete i primärvård
 
Tillgång till läkemedel avgörande i normalläge och kris
 
Regeringen har presenterat Sveriges nya läkemedelsstrategi. SKR är positiva till inriktningen och understryker vikten av att staten och regionerna arbetar gemensamt för att säkerställa tillgången till läkemedel och möjliggöra för en utveckling där mer vård ges utanför sjukhusen.
Tillgång till läkemedel avgörande i normalläge och kris
 
Mer från SKR
 
 
Retoriken som hjälper dig att utveckla Nära vård 
Materialet om personcentrerad retorik visar hur vi med ordens hjälp kan öva på att agera för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård och omsorg. Presentationen går både att använda som reflektionsmaterial, enskilt eller i grupp, och kan också skrivas ut i ett större format för att fungera som en utställning om personcentrerad retorik. 
Berättelser och stöd, Nära vård
 
Insatser inom kunskapsstyrning hälso- och sjukvård samlat på webbplats
På kunskapsstyrningvard.se finns insatser beskrivna för alla 26 nationella programområden och åtta nationella samverkansgrupper. Både pågående arbete och vad som är planerat för 2024. Stort fokus läggs även på uppföljning och analys enligt beslut från den gemensamma utvecklingsplanen.
Sammanfattning av nya insatsområden 2024
 
Förbättringsarbete i cancervården får medel från Regionala cancercentrum
Insatser som ger extra kraft åt förbättringsarbete och insatser som knyter ihop regionerna. Det hoppas Regionala cancercentrum (RCC) på, när regionerna kan börja söka medel från RCC för insatser inom rehabilitering och palliativ vård eller bilddiagnostik och patologi.
Ansökningsperioden för medel till förbättringsarbete har öppnat
 
En hel cancerform kan utrotas med vaccin – om tillräckligt många vaccinerar sig
Livmoderhalscancer orsakas av HPV-virus, ett virus som det finns effektivt vaccin mot. Just nu pågår en kampanj i samtliga regioner med målet att minst 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 ska vaccinera sig mot HPV. Lyckas kampanjen kan livmoderhalscancer utrotas inom några år. Se hur långt din region kommit på kampanjens sida hos Regionala cancercentrum.
Utrotningsprojektet, Regionala cancercentrum
 
Sammanslagning av centralt personuppgiftsansvariga myndigheter 
Nu finns ett förslag att de centralt personuppgiftsansansvariga (CPUA)-myndigheterna, med ansvar för de nationella kvalitetsregistrens personuppgiftshantering, ska bli färre. Dagens 13 myndigheter ska omformas och slås samman till sex stycken. Målet är att det ska finnas en CPUA-myndighet i var och en av de sex sjukvårdsregionerna. 
Sammanslagning av centralt personuppgiftsansvariga myndigheter 
 
Årsrapport för automatiserad informationsförsörjning 
Syftet med automatiserad informationsförsörjning är att skapa enklare och effektivare lösningar för överföring av data mellan vårdjournal och nationella kvalitetsregister. Under 2023 blev anslutningar till Svenskt bråckregister och Svenska artrosregistret klara. Borås stad blev första kommun att ansluta sig till ett kvalitetsregister (Senior alert). Arbete har startat med nya anslutningar inom områdena psykiatri, hjärt-  och kärlsjukdomar, ögonsjukdomar och palliativ vård. 
Årsrapport för automatiserad informationsförsörjning
 
Utmana dina föreställningar om personcentrerad vård 
Svensk hälso- och sjukvård och omsorg genomgår förändringar för att bli mer personcentrerad. Många känner behov av en dialog kring detta. Därför har SKR tillsammans med Göteborgs centrum för personcentrerad vård (GPCC) tagit fram ett material som belyser vanliga föreställningar om personcentrerad vård illustrerade på ett humoristiskt sätt, och kopplat dem till relevant forskning och frågor för reflektion. 
Vanliga föreställningar om personcentrerad vård, Göteborgs Universitet
 
Nätverk ska stärka arbetet med tidig upptäckt av cancer i primärvården
Att hitta cancer tidigt i sjukdomsförloppet ökar chanserna till överlevnad och behandlingarna kan bli mindre tuffa. För att förstärka området har Regionala cancercentrum i samverkan utsett två nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer, Elinor Nemlander och Eliya Abedi. En första arbetsuppgift är att skapa ett nationellt multiprofessionellt nätverk av experter.
Ny nationell samordningsroll ska bidra till tidigare upptäckt av cancer
 
Evenemang och kurser
 
 
1 mars
Forskningsfrukost Nära vård: Att samskapa med underrepresenterade grupper
Forskningsfrukosten gästas av Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet. Särskilt fokus ligger på hur vi i omställningen till Nära vård kan utveckla hälsa, vård och omsorg tillsammans med grupper och personer som vanligen inte pratas med i utveckling.
Sista anmälningsdag 29 februari
 
13 mars
Att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg, tillfälle 2
En distansutbildning i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Varje utbildning består av egen förberedelse, två digitala utbildningsdagar, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
 
13 mars
Aktuellt inom socialpolitik
Under denna dag ger vi en inblick i vad som sker just nu inom socialtjänstens verksamhetsområden. Vi får bland annat lyssna till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall som berättar om hur regeringen ska reformera socialtjänsten. Särskilda utredaren Peter Danielsson berättar om språkkrav i äldreomsorgen och mycket mer.
Sista anmälningsdag 12 mars
 
21 mars
Specialiserad vård i hemmet med primärvården som nav
Under seminariet presenteras fyra exempel på teamarbete mellan primärvård och specialiserad vård i hemmet inom olika vårdområden. Resultaten visar på nöjdare patienter samtidigt som behovet av vård på sjukhus för målgrupperna minskar.
 
9 april
Cancerprevention: Hur kan vi stärka sunda solvanor hos patienter
Sjuksköterskorna Anita och Maria från Hudmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad delar med sig av sina erfarenheter från ett framgångsrikt arbete med solprevention i Värmland.
Ingen anmälan krävs
 
16 april
Växa hållbart i Malmö 
SKR:s och Folkhälsomyndighetens Mötesplats social hållbarhet bjuder in till en dag i Malmö som sätter fokus på ungas uppväxtvillkor. Ta tillfället att träffa ansvariga för framgångsrika satsningar genom interaktiva platsbesök till Malmös stadsdelar. Det har gått 10 år sedan Malmökommissionen lämnade sin slutrapport. Vilka möjligheter och utmaningar står Malmö inför idag? 
Sista anmälningsdag 31 mars
 
11 april
Dra nytta av statistik inom folkhälsa
SKR och Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA arrangerar utbildning där du utgår ifrån just din kommuns/regions resultat inom folkhälsa. I kursen utgår vi från SKR:s verktygslåda för användning av statistik inom folkhälsa som bygger på SKR:s Styrsnurra.
 
20 - 21 maj
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg steg 2 
En steg 2-utbildning i ledarskap för utvecklingsarbete inom vård och omsorg. Detta är en praktisk fördjupning i de teorier som utgör grunden för utbildningen "Att leda utvecklingsarbete".
 
29-30 maj (fysiskt) och 11 juni (digitalt)
Strategiska samverkanskompetenser för tvärsektoriellt arbete
Vill du förbättra din förmåga att engagera olika aktörer i arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet? Kursen erbjuder erfarenhetsutbyte, pedagogiska metoder och verktyg för att tillämpa den ofta tysta kunskapen i komplexa förändringsprocesser.
Sista anmälningsdag 8 maj
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00