Rusta blivande socionomer | Digitalisering | Yrkesresan funktionshinder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Socionomstudenter behöver mer praktisk färdighetsträning
 
Socionomutbildningen behöver bli mer yrkesförberedande, och regeringen måste utreda hur, men redan i dag kan lärosäten och kommuner bättre rusta blivande socionomer för verkligheten. Det skriver Mari Forslund, sektionschef kunskapsstyrning, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Jämställd socialtjänst – verktygslåda!
 
Förslaget till ny socialtjänstlag innebär att socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor. Men hur får vi till den röda tråden så att jämställdhet genomsyrar handläggning, bemötande, styrning och uppföljning? Nu finns flera stödmaterial för dig som är chef, förtroendevald, strateg och medarbetare.
Stöd för en jämställd socialtjänst
 
Välkomna besked om institutionsvården
 
Vården av barn och unga, på HVB och SiS-hem, är i stort behov av reformering – vilket SKR påtalat länge. Det är glädjande att regeringen nu tillsatt två utredningar som ska titta på just detta. Det skriver Åsa Furén-Thulin, sektionschef socialtjänst och jämställdhet, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Nu lanserar vi Yrkesresan Funktionshinder för utförare
 
Yrkesresan ger socialtjänsten introduktion och kompetensutveckling utifrån bästa tillgängliga kunskap. Yrkesresan Funktionshinder för utförare vänder sig till medarbetare och första linjens chefer i verksamheter som ger stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning.
Första kursen lanserades 15 februari
 
Uppstart brukarundersökningar 2024
 
Snart öppnar anmälan till årets undersökningar. Den 25 mars och 2 april håller SKR uppstartsmöten för brukarundersökningar inom IFO, funktionshinderområdet, placerade barn och unga, samt om öppna insatser inom sociala barn- och ungdomsvården. Den 8 april hålls även ett uppstartsmöte för privata aktörer. Mötena är digitala och kostnadsfria.
Brukarundersökningar i socialtjänsten 
 
Kommunerna går samman i ett handslag för digitalisering
 
Sveriges kommuner har enats om en nationell kraftsamling för välfärdsutveckling genom digitalisering. Arbetet leds av SKR, Adda och Inera på uppdrag av och tillsammans med kommunerna. Kommunerna har angett att dessa frågor är viktigast att starta med:
  • identitets- och behörighetsfrågan
  • införande av säker digital kommunikation i socialtjänsten
  • delning och skalning av införande av välfärdsteknik
 
Stöd för mer lika informatik i socialtjänstens verksamhetssystem 
 
Hur ska man tänka när man konfigurerar socialtjänstens verksamhetssystem? Inom kort publicerar SKR stöd och rekommendationer, till exempel hur insatslistan och listan över aktualiseringsorsaker bör se ut. Med gemensam information underlättas analys och jämförelser, och varje kommun behöver inte uppfinna hjulet var och en för sig.

Vill du veta mer? Missa inte SKR:s seminarier om stödet:
 
Konferenser och seminarier 
 
 
Se när det passar dig: 
Informationsdelning i praktiken
Vilka möjligheter har socialtjänsten att dela information med polisen för att förebygga och bekämpa brott som begås av barn och unga? Utbildningen riktar sig till chefer och socialsekreterare. Medverkar gör SKR:s jurister och handläggare, polisen samt medarbetare från socialtjänsten i Stockholm och Malmö.
Utbildningen är 1:45 timme lång 
 
5 mars
Barnrättsperspektiv  – barn och unga samt familjerätt
Vad innebär ett barnrättsperspektiv i barnavårds- och VBU-utredningar samt i samarbetsavtal? Norrtälje, Stockholm och Helsingborg delar med sig av erfarenheter och arbetssätt. Du hör också om stödmaterial och nyheter från SKR, Socialstyrelsen och MFoF.
Sista dag för anmälan 4 mars
 
13 mars
Aktuellt inom socialpolitik
SKR bjuder in till en heldag där du får inblick i vad som sker just nu inom socialtjänstens verksamhetsområden. Bland annat berättar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall hur regeringen ska reformera socialtjänsten, och utredare Peter Danielsson berättar om språkkrav i äldreomsorgen.
Sista dag för anmälan 12 mars
 
14 mars
Nya regler om skyddat boende
SKR:s jurister bjuder in till en halvdagskurs om reformen skyddat boende och vad de nya lagändringarna innebär för socialtjänsten och skolan. Kursen tar även upp frågor om tillståndsplikt och upphandling.
Sista dag för anmälan 29 februari
 
14–15 mars
SKR:s barnrättskonferens
– tema gängkriminalitet

Hur kan vi stärka barns rätt till delaktighet och trygga en uppväxt fri från våld? SKR:s barnrättskonferens har tema gängkriminalitet, barnsyn och delaktighet. Hör om regeringens barnrättspolitik och ta del av kunskap och erfarenheter från forskare, civilsamhälle, SKR och andra kommuner.
Sista dag för anmälan 13 mars
 
10 april
Omställning till en förebyggande och tillgänglig socialtjänst
I projektet ”Tidiga insikter för tidiga insatser” tar 13 pilotkommuner fram kunskap för att stötta omställningen till en mer förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst inför den nya socialtjänstlagen. Under seminariet hör du mer om projektet, metoder och utmaningar. Ingen föranmälan krävs!
Seminariet sänds via Zoom
 
11 april
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Regelverken kring offentlighet och sekretess kan vara krångliga.
Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s heldagskurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 28 mars
 
16 april
Barn i internationella situationer
Vilka svenska och internationella regelverk blir aktuella när barn förs utomlands eller när socialtjänsten kommer i kontakt med barn med utländsk koppling i Sverige? SKR ger en inblick i hur ärendena kan hanteras i praktiken och vilket stöd socialtjänsten kan få av andra myndigheter. Dagen hålls på plats i Stockholm.
Sista dag för anmälan 18 mars
 
18–19 april
Funktionshinder i tiden 2024
Missa inte nationella konferensen Funktionshinder i tiden – mötesplatsen där du kan ta del av forskning och lärande exempel på funktionshinderområdet. Årets tema är LSS 30 år. Konferensen går av stapeln lunch-lunch på Waterfront Congress Centre i Stockholm.
Sista dag för anmälan 1 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Verktyg att utveckla en kunskapsbaserad socialtjänst
Socialstyrelsen har tagit fram verktyg för att testa nya eller utveckla nuvarande arbetssätt som bidrar till en evidensbaserad praktik. Stödet riktar sig till individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och funktionshinderområdet.
Lärstöd om evidensbaserad praktik, Socialstyrelsen
 
Stöd att använda och implementera Bostad först
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd om modellen Bostad först, som riktar sig till personer i hemlöshet med komplexa problem. Materialet består av filmer, presentationer, intervjuer och diskussionsfrågor.
Material om Bostad först, Kunskapsguiden
 
Statsbidrag för äldreomsorgslyftet
Senast 31 maj kan kommuner rekvirera medel för äldreomsorgslyftet via Socialstyrelsen. Statsbidraget kan användas för personalkostnader under hela året 1 januari – 31 december 2024.
Rekvirera statsbidrag för äldreomsorgslyftet
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00