Februari 2024
 
Nyhetsbrev
2023 bjöd på stora rörelser på finansmarknaderna i takt med nyheter om räntor, inflation och det utmanande omvärldsläget. Inledningen på 2024 har följt samma mönster, även om vi kan notera en viss lättnad vad gäller inflation och räntor vilket gett lite mer framtidsoptimism på aktie- och räntemarknaderna.

Som alltid följer vi omvärldshändelserna noga och ser kontinuerligt över de bolag vi har investerat i så att vi känner oss långsiktigt trygga med innehaven i samtliga våra fonder.

Vi tror fortsatt på långsiktighet och att fokusera på det vi kan påverka - det vill säga bolagsanalys och bolagsurval. Över tid har det gett en god värdeutveckling. I respektive fonds månadsrapport kan du alltid läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter.

Vi är stolta över att ha fått ett flertal nomineringar för vår fondförvaltning även för 2023. Läs mer om detta i denna utgåva av nyhetsbrevet. Vidare har våra fondförvaltare Pär Andersson och Erik Brändström gästat Placera- respektive MAXA-podden för att berätta om Spiltan Småbolagsfond och Spiltan Aktiefond Småland samt Spiltan Aktiefond Stabil. I brevet kan du läsa mer om detta och lyssna på poddavsnitten.

Avslutningsvis vill vi som alltid påminna om vikten av att löpande se över din sparportfölj så att fördelningen mellan aktie- och räntefonder stämmer överens med din sparhorisont och riskvillighet, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Spiltan Fonder nominerat till flera priser
 
Spiltan Fonder har nominerats till ett flertal priser för sin fondförvaltning.

Privata Affärer har nominerat Spiltan Fonder till Årets Fondbolag 2023 och Spiltan Aktiefond Småland i kategorin Årets Småbolagsfond 2023. Deras pris Årets fond är Sveriges största oberoende fondutmärkelse och de nominerade i kategorin Årets Fondbolag kännetecknas av att år efter år ha högt presterande fonder.

Spiltan Småbolagsfond och Aktiefond Småland är nominerade i kategorin Bästa Svenska småbolagsfond i Morningstar Awards for Investing Excellence 2024, som utser de bästa fonderna i Sverige.

Läs mer om Privata Affärers nomineringar
Läs mer om Morningstars nomineringar
 
Pär Andersson gäst i Placerapodden
 
Pär Andersson, fondförvaltare på Spiltan Fonder, gästade nyligen Placerapodden.

Karl Lans intervjuade Pär kring Spiltan Småbolagsfond och Spiltan Aktiefond Småland; fondernas uppbyggnad, vilken typ av bolag som återfinns i fonderna och djupdykningar i ett antal av bolagsinnehaven. Pär har förvaltat fonderna sedan 2008.

Läs mer ooch lyssna på poddavsnittet
 
... och Erik Brändström gästade MAXA-podden
 
Erik Brändström, fondförvaltare och investeringsansvarig på Spiltan Fonder, gästade Max Matthiessens podd MAXA.

Daniel Ljungström intervjuade Erik kring idén bakom Spiltan Aktiefond Stabil; hur fonden är uppbyggd samt vilken typ av bolag han vill ha i fonden. Erik har förvaltat fonden sedan starten 2002.

Läs mer och lyssna på poddavsnittet
 
Lär dig mer om investmentbolag och Spiltan Globalfond Investmentbolag
 
Nyligen höll Jörgen Wärmlöv, fondförvaltare på Spiltan Fonder, en presentation om investeringar i investmentbolag generellt samt om Spiltan Globalfond Investmentbolag.

I den inspelade presentationen går han igenom hur investmentbolagen arbetar samt djupdyker i några av fondens största innehav. Vidare får du en inblick i vad som karaktäriserar Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Se presentationen
 
Orange kuvertet - bra tillfälle att se över din pension
 
Nu landar det orange kuvertet i brevlådan, vilket ger ett bra tillfälle att se över dina fondval. Vi har flera fonder med i premiepensionsutbudet.

Under februari och mars skickas det orange kuvertet ut till alla svenskar som tjänat in till allmän pension. Kuvertet innehåller en sammanställning av din allmänna pension, där premiepensionen är den del du själv får bestämma över. Det gör du genom att placera i fonder och genom ett aktivt fondval kan du påverka din inkomst som pensionär.

Läs mer
 
Spiltan Fonder på Sverigeturné
 
Nu drar sparträffarna igång igen. Spiltan Fonder kommer som vanligt att resa till flera orter under våren och presentera våra fonder.

Hittills har vi bokat bland annat Jönköping, Göteborg och Malmö. Fler orter och datum hittar du i vårt kalendarium på hemsidan. Vi publicerar orter och datum i takt med att de bokas.
 
Läs mer
 
Håll dig uppdaterad om våra fonder genom våra månadsrapporter

I respektive fonds månadsrapport kan du läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter. Du hittar alltid de senaste månads- samt hel- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida under Rapporter.

Här hittar du de senaste månadsrapporterna
 
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning
och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.