Maria Johansson. Foto: Albin Händig
Avhandling om historieundervisning med mångfaldsperspektiv utsedd till Lärarpanelens favorit
Historieundervisning kan ge ökande insikter om vad rörelse, migration och kulturmöten har betytt. Det visar Maria Johanssons avhandling om interkulturella perspektiv på historieundervisningen som nyligen valts till favorit av Lärarpanelen.

– Interkulturalitet i relation till historieundervisning handlar inte bara om förmågor som att kunna ta andras perspektiv och förstå historiens etiska dilemman. Det handlar också om det historiska innehållet, vilket hade större betydelse än jag trott, säger hon i en intervju med Skolportens magasin.
 
För historielärare innebär en interkulturell blick en perspektivförskjutning, inte att man kastar ut allt det gamla. Det handlar om att ta med frågor om hur rörelser, migration och kulturmöten har påverkat samhället, menar hon.

– Om man undervisar om den industriella revolutionen kanske man inte börjar i frågan varför den startade i Storbritannien utan med landets globala förbindelser exempelvis med Indien, säger Maria Johansson.

Historia behöver det interkulturella perspektivet för att vi ska förstå samtiden och framtiden bättre, menar hon. Samtidigt finns det en risk för förenkling.

– Interkulturalitet kan lätt bli ett separat värdegrundsmål om att förstå varandra bättre. Det är att göra det för enkelt. Lärandet behöver bli djupare och mer kvalifierat.

I sin avhandling visar Maria johansson modeller för interkulturell undervisning. Det är exemplvis modeller för didaktiskt analys, för att skapa undervisningscase och för planering.   
"Vi är nyfikna på hur man löser historieundervisningen i en värld av mångfald. I sin avhandling utvecklar Maria Johansson interkulturella metoder som möter den nya verkligheten. Perspektivförskjutningar triggar eleverna att göra det främmande bekant, vilket ger dem en fördjupad förståelse för ämnet historia", skriver Lärarpanelen i sin motivering.
Skolportens intervju med Maria Johansson hittar du här. Den är publicerad i Skolportens magasin nr 1/2024.

Avhandlingen som lades fram vid Karlstads universitet hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens magasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, Skolportens magasin, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se

Susanne Sawander, redaktör Nyheter och forskning, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Pressansvarig
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61