Veckobrevet från SKR, tisdag 13 februari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stora brister i insatser till arbetslösa långt från jobb
 
Arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden får inte det stöd de behöver. Det visar en ny kartläggning från SKR av Arbetsförmedlingens leverantörstjänster. Statens insatser till arbetslösa långt ifrån arbetsmarknaden brister i omfattning, tillgång och resultat.
– Vi ser återigen att den statliga arbetsmarknadspolitiken inte når de med störst behov. De insatser som ges räcker inte för att gå från bidrag till jobb, säger Monica Sonde, SKR.
Bättre insatser behövs för att få fler från bidrag till jobb
 
Höjt försörjningskrav försvårar rekrytering
 
En utredning vill höja försörjningskravet på arbetskraftsinvandrare till
34 200 kronor per månad. Alla hinder som gör det svårare att rekrytera till välfärdens verksamheter måste bort.
− Regeringen fördubblade försörjningskravet i november och vill nu höja det ytterligare. Det rimliga vore att analysera vilka effekter den första höjningen får innan nästa steg tas, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
 
Kommunerna går samman i ett handslag för digitalisering
 
Sveriges kommuner har enats om en kraftsamling för välfärdsutveckling genom digitalisering. I handslaget för digitalisering tar kommunerna tillsammans fram initiativ och prioriteringar. Det kan handla om att arbeta för att stärka kommuners samlade beställarkraft, modernisera och framtidssäkra kommuners digitala infrastruktur, vidareutveckla stöd och gemensamma tillämpningar inom juridik och informations- och cybersäkerhet.
– Utifrån hur kommunerna prioriterat kommer vi tillsammans identifiera vilka initiativ vi startar och hoppas få med så många som möjligt på resan, säger Ola Odebäck, SKR. 
Handslag för digitalisering
 
Mer från SKR
 
 
Avgörande med dialog vid etablering av återvändandecenter
Kommuner och regioner behöver få rätt förutsättningar för att möta de behov som uppstår vid etablering av boenden för asylsökande som fått avslag. Det är SKR:s budskap till regeringen.
Skrivelse om Migrationsverkets uppdrag för återvändandecenter
 
Läkare pratar oftare om levnadsvanor med sina patienter
I årets nationella patientenkät uppger patienter att läkare allt oftare diskuterar deras bruk av tobak och alkohol, och även deras motions- och matvanor.
Nationell patientenkät primärvården 2023
 
EU:s nya lagstiftning måste utgå från vårdens behov
Vi vill att den nya EU-lagstiftningen ska innehålla ett obligatoriskt krav på jämförande studier för att få ett läkemedel godkänt. Det skriver Johan Kaarme, SKR, tillsammans med Agneta Karlsson, TLV, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Debattartikel om EU:s förslag till ny läkemedelslagstiftning
 
Vi står på Ukrainas sida
 
Den 24 februari har två år gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. SKR har ett mycket aktivt engagemang och stöd för Ukrainas demokratisering och decentralisering, via SALAR International och genom olika internationella organisationer. Ett exempel på initiativ är United4Ukraine där SKR verkar för att partnerskap etableras mellan svenska och ukrainska kommuner.
– Jag och SKR känner stolthet över de insatser som svenska kommuner och regioner gör för att bistå den lokala nivån i Ukraina. Att kommun- och regionsverige sluter upp och visar att vi står på Ukrainas sida tror jag betyder mycket för våra ukrainska kollegor, som verkar under svåra förhållanden, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
SKR:s arbete med Ukraina
 
Bloggar från SKR
 
 
Tufft utgångsläge i vårens avtalsförhandlingar
Utgångsläget i vårens avtalsförhandlingar är tufft. Flera arbetsgivare tvingas göra besparingar och varsla om uppsägningar samtidigt som fackens yrkanden om löner och andra avtalsvillkor är ovanligt många och kostsamma. Det skriver Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef. 
Arbetsgivarbloggen
 
Bättre planeringsförutsättningar för komvux – är vi på rätt väg?Välfärdens och näringslivets behov av kompetens med gymnasial yrkesutbildning är omfattande – både idag och när vi blickar många år framåt. I det här sammanhanget spelar komvux en central roll och vi är många som sett fram emot den utredning som presenteras idag.
Det skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen
 
Socionomstudenter behöver mer praktisk färdighetsträning
Socionomutbildningen behöver bli mer yrkesförberedande, och regeringen måste utreda hur, men redan i dag kan lärosäten och kommuner bättre rusta blivande socionomer för verkligheten. Det skriver Mari Forslund, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Ny podcast om framgångsrikt arbetsmiljöarbete
I syfte att bidra till friska arbetsplatser har KPA Pension och Suntarbetsliv lanserat podcasten När alla vinner. Verksamheter som aktivt arbetar för att skapa friska arbetsplatser delar med sig av erfarenheter och framgångar. Podcasten är ett stöd till personer som jobbar i kommun, region och kommunalt företag som vill få inspiration och kunskap om framgångsrikt arbetsmiljöarbete i vardagen. 
Podcasten När alla vinner
 
Bilden av Sverige utomlands är stabil, men utmanad
Svenska Institutet gör återkommande kartläggningar av Sverigebilden utifrån medierapportering och publiceringar utomlands. Bilden av Sverige är positiv i stora delar av världen men har försämrats i vissa länder i Mellanöstern, Nordafrika och Asien, visar institutets årsrapport för 2023. 
Sverigebilden 2023
 
Så kan kommuner förebygga fallolyckor
Siffror från Socialstyrelsen visar att fallolyckor bland äldre kostade 11,3 miljarder i direkta kostnader för regioner och kommuner 2020. Beräkningar visar att en kommun som satsar på fysioterapiledd träning för personer 80 år och äldre efter fyra år kan se en ekonomisk besparing till följd av minskat antal fallolyckor.
Fysisk träning för äldre kan förebygga fallolyckor
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 27 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00