Veckobrevet från SKR, tisdag 13 februari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Viktigt besked om pengar till regionerna
 
Under ett partiledarsamtal i TV4 sa statsminister Ulf Kristersson att regeringen är beredd att skjuta till ytterligare resurser för att förhindra uppsägningar i sjukvården, som en följd av det mycket ansträngda ekonomiska läget i de flesta av landets regioner. SKR uppmanar regeringen att snarast möjligt återkomma med vad det betyder i detalj.
– Ju förr regionerna kan få besked om att staten tar sin del av ansvaret för att möta de kraftiga kostnadsökningarna, desto bättre för vårdens kvalitet och medarbetare, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
Viktigt besked om pengar till regionerna
 
4 av 10 seniora medarbetare vill arbeta längre
 
En undersökning från SKR visar att fler medarbetare i kommuner och regioner väljer att förlänga arbetslivet, och att arbetsgivarna i större utsträckning rekryterar seniora personer.
– Att fler medarbetare väljer att arbeta vidare efter 65 år är väldigt positivt. Eftersom det inte kommer att finns tillräckligt många nya medarbetare att rekrytera, behöver arbetsgivarna bli ännu bättre på att ta hand om den kompetens som redan finns. Det kan handla om något så enkelt som att ställa frågan ”vad kan vi göra för att få dig att vilja stanna kvar” istället för att fråga när medarbetaren planerar att gå i pension, säger Bodil Umegård, SKR.
SKR:s undersökning Förlängt arbetsliv
 
Mer från SKR
 
 
Nya EU-regler om läkemedel riskerar att driva kostnader
Förslaget till ny lagstiftning för läkemedel som kommissionen lagt fram är inte tillräckligt bra, menar Rachel De Basso, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation. Sverige har ett framgångsrikt system där apoteken kan byta ut ett läkemedel mot ett likvärdigt med lägre pris. Lagstiftningen behöver bibehålla och stärka dagens förutsättningar för utveckling av generika.
Gästkrönika på Europaportalen den 8 februari 2024
 
Åtstramad arbetskraftsinvandring negativt för välfärden
Inom kort kommer regeringens utredare föreslå att försörjningskravet höjs till 100 procent av medianlönen, vilket motsvarar 34 200 kronor. SKR:s ordförande Anders Henriksson och Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson skriver om vad förslaget kan få för konsekvenser.
Debattinlägg publicerat i Göteborgs-Posten den 8 februari 2024
 
Bloggar från SKR
 
 
Mindre bergochdalbana med värdesäkrade statsbidrag
I helgen kom statsministern med ett löfte om att regionerna kan räkna med stöd till sjukvården. Det är välkommet, om än fortfarande oklart vad det innebär mer konkret, skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Att förbereda hälso- och sjukvården för krig
Regionerna förbereder nu sina organisationer för ett krigsscenario. Det handlar om alltifrån att se över ledningsfunktioner, byggnader och beredskapslager till att utbilda personal och öka förmågan att hantera många skadade, skriver Ameli Norling, SKR. 
Vårdbloggen
 
Välkomna besked om institutionsvården
Vården av barn och unga, på HVB och SiS-hem, är i stort behov av reformering. Det är glädjande att regeringen nu tillsatt två utredningar som ska titta på just detta. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR. 
Socialtjänstbloggen
 
Regeringen borde prioritera omställningsstudiestödet
Omställningsstudiestödet är en viktig pusselbit i svensk arbetsmarknadspolitik. Regeringen är just nu en bromskloss medan parterna på arbetsmarknaden levererar, skriver Caroline Olsson, SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Samlad lägesbeskrivning om det civila försvaret
Idag presenterade regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en lägesuppdatering med 78 åtgärder som genomförs för att återuppbygga det civila försvaret.
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet
 
Redaktör:
Stina Garefelt
Ansvarig utgivare: 
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 20 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00