Vecka 7 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Tipsa om frågor inför hearingen 6 mars
 
6 mars är det hearing, då kandidaterna i biskopsvalet i Skara stift ska utfrågas. Charlotte Frycklund och Eva Klang Staxäng är utfrågare och med under utfrågningen är även Axel Lindgren från Svenska Kyrkans Unga i Skara stift. Tillsammans med Henrik Ericson och Erik Gyll bildar de en arbetsgrupp som ska förbereda och genomföra hearingen.

Har du frågor som du vill tipsa arbetsgruppen om? Då kan du lämna in förslag via detta webbformulär.
 
Det är inte kört och det är det som är poängen!
 
Att vara lärjunge är ett annat ord för att följa Jesus. Biskop Åke har skrivit ett brev om lärjungaskap och handling som kom ut inför det nya kyrkoåret. Läs det gärna och samtala om det i olika sammanhang.

Brevet finns tillgängligt på svenska, engelska och finska. 

Ladda ner brevet här!
 
Pilgrimsvandra på Kinnekulle i maj
Välkommen till pilgrimsvandring och gemenskap på vackra Kinnekulle. Vi vandrar 9-12 maj. Du väljer om du vill delta en eller flera dagar, med eller utan övernattning.

I våra reflektioner och samtal utgår från temat ”Vänskap och läkedom”. Vi utforskar vad vänskap kan betyda i relation till skapelsen, oss själva, mellan människor och med Gud.
Varmt välkommen att vara med dessa dagar och dela vandring, och samtal.

Dagarna leds av Mikael Kjell och Anders Blom och är ett samarrangemang mellan Skara stift och Götene pastorat.

Läs mer och anmäl dig!
 
Öppen fördjupningsdag: Jesus för världen
Den 13 april bjuds du in till en fördjupningsdag på Hjo Folkhögskola, med rubriken Jesus för världen. Dagen är öppen för alla som vill vara med. Det blir föredrag och samtal och du betalar endast 110 kronor - för fika och en enklare lunch! Dagen avslutas klockan 15.00. 

Låter det spännande? På folkhögskolans webbplats kan du läsa mer och anmäla dig!

 
 
Aktiviteter för Svenska kyrkan i Utlandet
I år är det mycket på gång när det gäller Svenska kyrkan i Utlandet. SKUT-rådet i Skara stift tipsar om följande:

Inspirationsdag i Mullsjö 20 april
Pilgrimsmässa, SKUT-information, digitalkontakt med en utlandsförsamling, lunch, lotteri och årsmöte. Välkommen du som är engagerad eller intresserad! Mer information kommer, notera datumet redan nu!

Webbinarium om Svenska kyrkan i Utlandet
Nationellt webbinarium 23 april 17.00-18.00, kostnadsfritt att delta. Anmälan till lena.j.olsson@svenskakyrkan.se

Information vid Syföreningsdagarna
Vid Syföreningsdagarna på Flämslätt 23-25 april finns bemannat SKUT-bord.

Resa till Danmark
30 augusti-1 september blir det SKUT-resa med buss till Sjömanskyrkan i Skagen och till Gustafskyrkan i Köpenhamn. Mer information kommer. 

Insamlingsperiod
Från 29 september till 3 november pågår Utlandskyrkans insamlingsperiod. 

Utlandskyrkans helg 26-27 oktober
Dags att börja planera för aktiviteteter i församlingen/pastoratet! Tips och mer information finns på Skara stifts webbplats. Där hittar du också kontaktuppgifter. Hör av dig om du vill veta mer! Ha gärna Svenska kyrkan i Utlandet i åtanke när församlingskollekten för 27 oktober ska beslutas. 
 
 
Webbinarium om praktikåret Ung resurs

Webbinarium för dig som är nyfiken på praktikåret Ung resurs. Tisdag 20 februari 13.00-14.30 på Teams. Träffa en praktikant som berättar om sitt år tillsammans med sin handledare, lär dig mer om kostnader och annan fakta, få alla kommunikativa redskap för att dela information. Läs mer här
 
 
Bli Ageravolontär - dags att gå grundutbildningen
 
Vill du som ung engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär! Som sådan agerar du lokalt för global rättvisa genom aktivt påverkansarbete, informationsspridning, livsstilsarbete och insamling.

I vår finns två tillfällen att gå grundutbildningen: 25 mars eller 4 april.

Läs mer 
 
Välkommen till Kick-off på lika villkor!
"Kick-offen" har blivit tradition! 21-22 augusti är du välkommen till en konferens i Borås, med fokus på teologi och pedagogik, du som möter barn och unga - oavsett profession och oavsett om du är anställd eller ideell. 

Du får möjlighet att inspireras och lära dig mer om barn och ungas behov av andlig fördjupning, profetisk diakoni, inkludering, att prata liv och död med konfirmander, anpassat ledarskap och mycket annat. Läs mer
 
Internationell dag i Göteborg
Välkommen till internationell dag i Göteborg. Dagen anordnas av Göteborgs stift som hälsar även skarastiftare varmt välkomna!

2024 firar Svenska kyrkans mission 150 år, vilket uppmärksammas under hela året och som vi lyfter fram på denna dag av fest och reflektion. Vi samlas för att fånga upp historiken och nuet med förväntan på Guds framtid och för att rustas till tjänst. 

Läs mer
 
Fasteaktionen 2024  är igång!
Det är en mänsklig rättighet att få äta sig mätt. Fastetiden påminner oss om att tänka på de som lever i hunger och uppmanar oss att dela lika på jordens resurser.

Nu är fasteaktionen för Act Svenska kyrkans arbete igång. Var med och stöd kampanjen. 

Här kan du läsa mer
 
Välkommen till juniorlägret Skaparglöd!
27-30 juni 2024 är det dags för skaparglöd – ett kreativt läger för dig som är född 2009-2014.

På lägret som är på vår stiftsgård Flämslätt kommer det finnas flera kreativa spår att välja bland, förutom det spår du väljer kommer det finnas möjlighet att testa på andra kreativa uttryckssätt och kanske så ett frö till något nytt?

På lägret kommer vi utöver spår-aktiviteterna också göra många roliga saker i helgrupp, som att leka, bada och vara kreativa ihop! Spåren som finns att välja på är sång, skapande och drama.

Läs mer
 
 
Ungdomskörhelg i Tidaholm i april
Välkommen till ungdomskörhelgen ”Det är gôtt att sjunga ” 20-21 april 2024 i Tidaholm
Vi samlas kl 9.30 i Kyrkans hus i Tidaholm den 20 april och helgen avslutas senast 12.00 med mässa i Tidaholms kyrka.
Vi kommer arrangera en konsert kl 19.00 på lördags kvällen i Tidaholms kyrka samt medverka i söndagens mässa som börjar 10.30. Däremellan blir det körövning, lekar och gott häng.
Läs mer och anmäl er här
 
 
Syföreningsdagarna 23, 24 och 25 april
Välkommen till Syföreningsdagarna på Flämslätt! Som vanligt finns tre dagar att välja på - notera 23, 24 och 25 april i kalendern. Temat i år är "150 år av engagemang - tillsammans i en levande, världsvid kyrka". Medverkar gör läraren, tidigare missionären och numera författaren Märta Bodin, fotografen Magnus Aronson och textilkonstnären Kerstin Åström Carlén. Eftersom Syföreningsdagarna i år är ett stort och härligt 150-årskalas blir det tårta efter den avslutande mässan! Läs mer
 
Aktuellt på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog
Fortbildning i själavård för präster och diakoner
Ny kursomgång 2024/2025 i enskild själavård.(Se även Kurser & Arrangemang) Läs mer

Heliga danser
Välkommen till ett veckoslut där du får varva tystnad och stillhet med meditativ dans. Ingen förkunskap behövs. Kom och var med! Läs mer
 
Stilla dag/Stilla dygn
Hämta andan en stund i vardagen. Stilla dag eller ett stilla dygn på Lilleskog. Läs mer


Handledningsgrupp för präster
Ny handledningsgrupp för dig som är präst startar under våren 2024. Välkommen med din anmälan. Läs mer
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Nätverksträff om hållbarhet 
Varmt välkommen på nätverksträff i Falköping, du som är intresserad av och arbetar med hållbarhet, som ideell, förtroendevald eller anställd medarbetare. Träffen hålls den 15 maj.
Praktiska inslag varvas med teologi och så får vi veta mer om inre omställning. 
Det är gratis att delta och du bjuds på vegetariskt fika denna eftermiddag och kväll!
Läs mer
Kurs för ideella predikanter
Välkommen, du som håller eller som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare och samtala om möjliga prediko- eller andaktstillfällen.
Nästa kursomgång startar i april. Vi träffas vid några tillfällen på Lilleskog och en dag deltar vi också vid en kursdag i Skara och lär oss om Befriande bibelläsning. I december avslutas kursen. 
Läs mer
 
Fortbildning i själavård för präster och diakoner
Välkommen till en utbildning för dig som präst eller diakon som har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. Du som söker behöver också ha arbetat med själavårdande samtal som en del av tjänsten under samma tidsperiod. Utbildningen är uppdelad på en introduktionsdag samt fyra internat fördelade över ett år.
Läs mer
Mötesplats Fastighet - träffar i Fristad och Hjo
Vid vårens upplaga av Mötesplats Fastighet får vi möjlighet att inspireras och samtala kring puts och fogbruk på kyrkor. Räddningstjänsten berättar om sitt arbete med tillsyn av brandskydd i kyrkor. Dessutom får vi information om akustik och undertak. Som vanligt ges samma program på två orter, denna gång är det Fristad och Hjo. 
Läs mer
 
Rustad i höst - boka in helgen redan nu
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nu planeras för höstens utbildningshelg som blir den 22-24 november. Sprid till intresserade ungdomar och boka in datumet redan nu. Mer information kommer!
Läs mer
KBOK Certifiering - kurs på Flämslätt
Välkommen till certifieringskurs i kyrkobokföringssystemet KBOK. Under två dagar får du lära dig bakgrund och praktisk hantering av systemet. Kursen avslutas med certifieringsprov. 
Läs mer
 
Fortsättningskurs i pedagogik för konfirmandarbete
Läsåret 2024–25 erbjuder Svenska kyrkan i Göteborgs, Karlstads, Linköpings, Skara, Strängnäs, Västerås och Växjö stift i samarbete med Linköpings universitet fortsättningskursen som fördjupar högskoleutbildningen kring pedagogik i Svenska kyrkan med inriktning mot konfirmander och ungdomar.
Läs mer
Livslångt lärande i församlingen
Utbildningen Livslångt lärande i församlingen ger teologiska och pedagogiska perspektiv med syfte att stärka församlingen som miljö för livslångt och generationsöverskridande lärande. Kursen startar i augusti 2024.
Läs mer
 
Nätverksträff för kommunikatörer
Välkommen till en dag om kommunikation, du som är kommunikatör eller har kommunikationsuppgifter i församlingen/pastoratet. Vi möts denna gång i Algutstorps prästgård i Vårgårda. Vi får möjlighet att fundera över hur det diakonala arbetet kan kommuniceras, tillsammans med stiftsdiakon Göran Ohlsson. Vi kommer också att dela erfarenheter efter IT-angreppet och de utmaningar som det medförde. 
Läs mer
Befriande bibelläsning - ett smakprov
 
På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld?  Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? Välkommen till en spännande dag i Kyrkans hus i Skara där du får prova på Befriande bibelläsning. Dagen vänder sig till alla som är nyfikna på detta, så passa på att tipsa om dagen i olika sammanhang!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MARS
- Vård och värn av kyrkorummet, 6
 
 






AUGUSTI
- Kick-off på lika villkor, 21-22
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER