Aktuellt om avfall och återvinning för flerbostadshus
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
FEBRUARI 2024
 
Hej,

Välkommen till vårt nyhetsbrev för dig som fastighetsägare eller styrelsemedlem i bostadsrättsförening och samfällighet. Här uppdaterar vi med det senaste inom avfall, återvinning och återbruk i Nacka.

Vår vision är att erbjuda Sveriges främsta avfallstjänster för en hållbar och kraftfull samhällsutveckling. Vi vill inspirera till att sortera rätt, återvinna mer och minska avfallet.
 
 
Inför kommande fakturering
 
I januari tog vi över insamlingen av hushållens förpackningsavfall i Nacka från FTI. Det innebär lite nyheter gällande ekonomi både för dig som är hyresvärd eller bostadsrättsförening som har, eller ännu inte infört fastighetsnära insamling av förpackningsavfall (FNI).

Avfallstaxan 2024 är uppbyggd så att avfallsavgiften blir lägre ju fler förpackningsslag som sorteras fastighetsnära. En ny fakturarad som heter miljöstyrningsavgift kommer att synas på kommande faktura. 

För att få en lägre avgift från 1 januari 2024 krävs avtal med någon av våra godkända entreprenörer och insamlingen måste anmälas via e-tjänst Avfall - Anmälan om förpackningsinsamling flerbostadshus

Läs mer om om 2024 års taxa här
 
Vem kontakta vid fakturafrågor gällande förpackningsinsamling? 
 
  • Vid frågor gällande ditt abonemang för förpackningsinsamling har du direktkontakt med din entreprenör och de fakturerar er.
  • Vid frågor om miljöstyrningsavgiften för förpackningar kontaktar du Nacka vatten och avfalls kundsevice.
Fastigheter med fastighetsnära insamling
 

Avtal krävs med någon av våra godkända entreprenörer för förpackningar och returpapper.
Teckna ett nytt avtal, eller säkerhetsställ att nuvarande avtal stämmer överens med de nya bestämmelserna. Om er nuvarande entreprenör inte finns med på listan, är det ert ansvar att byta till en av de godkända entreprenörerna. Ta gärna in offerter från samtliga för bästa upplägg och pris. Ni har direktkontakt med er anlitade entreprenör, även gällande fakturering.
Mer information, tips och vägledning hittar du här
Fastigheter utan fastighetsnära insamling
 

Fastigheter som saknar förpackningsinsamling behöver planera och avsätta ytor för det.
Insamlingen gäller papper, plast, metall och färgat och ofärgat glas. Utrymmet behöver anpassas någon gång under 2024-2026.
Den 1 januari 2027 ska allt vara i drift.
Mer information, tips och vägledning hittar du här
Underlätta för boende att låna, dela och reparera
 
Delningsekonomi blir allt vanligare. Det allra bästa avfallet är det som aldrig uppstår, ju mer vi kan förebygga avfall desto bättre är det för miljön. Och för plånboken. 
 
 
Har du frågor eller känner någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet
 
Maila avfall@nvoa.se eller prenumerera nedan.