Så får ni seniora medarbetare att stanna kvar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
4 av 10 seniora medarbetare vill arbeta längre
 
En ny undersökning från SKR visar att medarbetare i kommuner och regioner i åldersgruppen 55-65 år trivs i stor utsträckning – både i sitt yrke och hos sin arbetsgivare. Många kan tänka sig att arbeta längre om de får rätt förutsättningar och mer uppskattning från arbetsgivaren. 
Förlängt arbetsliv
 
Friskfaktorlabbet - nytt verktyg
 
Suntarbetsliv har lanserat ett enkelt verktyg för att börja jobba med friskfaktorer. Verktyget riktar sig till chefer, skyddsombud och medarbetare. Chef och skyddsombud får stöd hela vägen att ta fram en tydlig plan och involvera arbetsgruppen.
Friskfaktorlabbet, Suntarbetsliv
 
Opinion
 
 
Åstramad arbetskraftsinvandring negativt för välfärden
Trots stor brist på arbetskraft går regeringen vidare med ett lönegolv för utomeuropeiska invandrare. Det kan få stora negativa konsekvenser för konkurrenskraft, välfärd och klimatomställning.
Debatt SKR och Svenskt Näringsliv
 
Regeringen borde prioritera omställningsstudiestödet
Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson är med rätta oroad över den ökande arbetslösheten. Bristen på rätt kompetens drabbar hela arbetsmarknaden. Tyvärr gör regeringen inte tillräckligt.
Arbetsgivarbloggen
 
Arbetstidsförkortning löser varken kompetensutmaning eller arbetsmiljöproblem
Att förkorta arbetstiden löser vare sig svårigheterna att bemanna eller arbetsmiljöproblemen. Det riskerar snarare att förvärra en redan tuff situation.
Arbetsgivarbloggen
 
Gör socionomutbildningen mer yrkesförberedande
SKR vill att regeringen gör om socionomprogrammet så att det bättre rustar studenterna för den verklighet som väntar dem. Mer verksamhetsfokus och varva teori med mer praktik är två förslag.
SKR-nyhet
 
Cirkulär
 
 
Traktamente, TRAKT T, resetillägg, beloppsberäkning
Belopp för skattefritt traktamente ändras från och med den 1 januari 2024. Följdändring görs i beloppsbilaga till TRAKT T.
Cirkulär 24:12
 
Evenemang våren 2024
 
 
Förebygg och minska sjukfrånvaron (flera tillfällen)
Vi erbjuder informationsträffar och utbildningar för arbetsgivare som vill stärka kompetensförsörjningen. Du får kunskap om effektiva metoder som bygger på forskning för att förebygga och minska sjukfrånvaro.
Jag vill anmäla mig
 
Kompetensbaserad rekrytering
Kompetensbaserad rekrytering är till för dig som arbetar som rekryterande chef i en kommun eller region. Fördjupningskursen kräver att du redan gått introduktionsutbildningen. 
Introduktionskurs
Fördjupningskurs
 
Anmäl dig till SKR:s kurser för arbetsgivare
Ta del av hela SKR:s kurserbjudande för våren. De flesta kurser är digitala för bästa tillgänglighet. 
Evenemang, arbetsgivarfrågor
 
Notiser
 
 
Avtalsförhandlingar för beredskapsbrandmän har påbörjats
SKR och Sobona har växlat yrkanden med Kommunal, Vision och BRF inför vårens avtalsförhandlingar för omkring 10 000 beredskapsbrandmän. Det nuvarande avtalet, RiB 22, löper ut den 30 april.
Avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap
 
Inspektioner med fokus på hot och våld
Nu inspekterar Arbetsmiljöverket kommunala och privata vård- och omsorgsboenden med fokus på hot och våld. Syftet är att minska risken för hot och våld samt att hantera de riskfyllda situationer som ändå uppstår. Inspektionerna pågår mellan mars-december 2024.
Arbetsmiljöverkets inspektioner
 
Sök bidrag från Omställningsfonden
Kommuner, regioner och kommunala företag kan söka sammanlagt 750 miljoner kronor från för att kompetensutveckla medarbetare inom välfärden. Syftet är att göra det möjligt att anpassa verksamheter efter nya kompetensbehov och minska risken för uppsägningar.
Omställningsfondens pressmeddelande
 
Lästips!
 
 
Jämställd socialtjänst - nylanserad guide
Ta del av en praktisk guide som bidrar med kunskap, stöd och konkreta verktyg i förbättringsarbete för en mer jämställd socialtjänst.
Jag vill läsa guiden
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00