Veckobrevet från SKR, tisdag 6 februari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKR och regeringen överens om stöd för socialtjänstens omställning
 
SKR och regeringen har ingått en överenskommelse som ska skapa långsiktighet och goda planeringsförutsättningar för kommuner och andra berörda aktörer inför den nya socialtjänstlagen.
–  Med den här överenskommelsen kan vi stärka stödet till kommunerna i omställningsarbetet, säger Erik Pelling, ordförande för beredningen för socialpolitik och individomsorg på SKR.
Överenskommelse med regeringen om socialtjänstens omställning
 
Nya överenskommelser om krisberedskap och civilt försvar
 
SKR och MSB har tecknat överenskommelser om statliga medel för krisberedskap och civilt försvar i kommuner respektive regioner för 2024-2026. I år omfattar överenskommelserna 754 miljoner kronor.
– Överenskommelserna med MSB är en viktig pusselbit även om de långt ifrån täcker hela det stora behov som finns, säger Eva-Lena Öman, ordförande för SKR:s samhällsbyggnadsberedning.
Överenskommelser med MSB om krisberedskap och civilt försvar
 
Tillgång till läkemedel avgörande i normalläge och kris
 
Regeringen har presenterat Sveriges nya läkemedelsstrategi. SKR är positiva till inriktningen och understryker vikten av att staten och regionerna arbetar gemensamt för att säkerställa god och likvärdig tillgång till läkemedel i både normalläge och i händelse av kris eller krig. 
SKR positivt till inriktning på regeringens nya läkemedelsstrategi
 
Mer från SKR
 
 
Gör socionomutbildningen mer yrkesförberedande
SKR vill att regeringen gör om socionomprogrammet så att det bättre rustar studenterna för den verklighet som väntar dem. Mer verksamhetsfokus och att varva teori med mer praktik är två förslag.
Förslag på hur socionomutbildningen kan förbättras
 
SKR erbjuder kommuner stöd med att införa välfärdsteknik
Under 2024 fortsättter SKR Kompetenscenter välfärdsteknik att erbjuda stöd med att införa välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Stödet som erbjuds anpassas utifrån kommunens behov. Nytt för i år att erbjudandet även vänder sig till verksamheter för personer med funktionshinder.
Stöd till kommuner för att införa välfärdsteknik
 
Förändrade patientavgifter 2024
Sveriges regioner har fastställt 2024 års patientavgifter och nivåer för högkostnadsskydd. SKR redovisar i en sammanställning de patientavgifter som gäller i samtliga regioner för läkarbesök i primärvården, den öppna specialiserade vården samt i den slutna vården.
Regionernas beslutade patientavgifter för 2024
 
Preliminär överenskommelse om EU:s avloppsdirektiv
Nu finns en preliminär överenskommelse om EU:s nya avloppsdirektiv, som bland annat ska leda till att färre skadliga ämnen släpps ut i miljön.
Ett steg närmare beslut om nytt förbättrat avloppsdirektiv i EU
 
Nya regler för dygnsvila från 1 februari
Från den 1 februari gäller nya arbetstidsregler för läkare, räddningstjänst och personliga assistenter. Reglerna har anpassats till de skyddsregler som finns om minsta dygnsvila i EU:s arbetstidsdirektiv och gäller nu samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner regioner. 
Dygnsvila, nya bestämmelser
 
Bloggar från SKR
 
 
Hur kan AI utveckla välfärden?
Idag pratas det mycket om möjligheterna med AI inom fler och fler områden. För mig är det naturligt att fundera på vilken potential tekniken har att stötta välfärdens verksamheter. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Vi behöver förstå problemen innan vi löser dem
För att utreda hälso- och sjukvårdens huvudmannaskap räcker det inte att utgå ifrån en problembild, man måste också förstå varför vården fungerar som den gör i dag. Det skriver Ameli Norling, SKR. 
Vårdbloggen
 
Reflektioner efter SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg för äldre
Svensk äldreomsorg saknar inte utmaningar. Men kommuner saknar heller inte goda idéer för att tackla dessa. Det blev uppenbart när startskottet gick för SKR:s nya mötesplats för äldrefrågor, skriver Sabina Joyau, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Allvarstid är ansvarstid – tillsammans för en kraftfull beredskap
Den 21 februari bjuder Adda in till ett digitalt kostnadsfritt framtidsseminarium på temat beredskap. Vilka är de viktigaste komponenterna framöver för att få till stånd en robust försörjningsberedskap? Hur kan offentlig sektor och näringslivet samarbeta? Frågorna diskuteras tillsammans med experter från MSB, Svenskt Näringsliv och Adda. 
Framtidsseminarium om försörjningsberedskap, Adda
 
Ny kartläggning om personer i hemlöshet
Socialstyrelsen har publicerat en kartläggning av personer som befinner sig i akut eller tillfällig hemlöshet. Kartläggningen visar bland annat att drygt 9400 barn har minst en förälder som är drabbad av hemlöshet och att över 1800 barn vistas helt eller delvis på akuta eller tillfälliga boenden. 
Hemlösheten fortsatt kvar på hög nivå
 
Rekommendationer för vaccination mot covid-19 våren 2024
Folkhälsomyndigheten har publicerat ny information kring vilka som rekommenderas vaccinera sig mot covid-19 våren 2024. Alla personer som är 80 år eller äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser rekommenderas en påfyllnadsdos av vaccin. 
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19-vaccinering
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 13 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00