Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
En möjlighet att få syn på Gud
 
Vi befinner oss i fastan, en tid då vi tänker på Jesus som gick mot sitt lidande på korset, men också mot nytt liv och uppståndelse.
Historiskt sett har fastan ofta handlat om att avstå mat. Men i vidare mening kan fastan bli en möjlighet att avstå från något som tar för mycket fokus i våra liv. Det kan vara att skippa sötsaker för att kunna ge bort en slant till någon som behöver. Eller att låta bruset från medierna tystna för att få syn både på sig själv, sina medmänniskor och Gud. 

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Att fasta är att avstå något själv, för att världen ska bli bättre. Vad var och en väljer att avstå från är privat, mellan den enskilde och Gud. Fasta är bön, det är rening, det kan vara botgörelse, ett sätt att komma närmare Gud och livets mening." Erika Cyrillus skriver om att gå in i fastan.

Vi tipsar också om klagomässa, Tacolov, midfastosöndag med brödauktion och mycket mer.

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar
Enköpings församling
 
"Målet med chatten är inte att alltid finna en lösning på ett problem, snarare handlar det om att vara en vuxen medmänniska som vågar stanna kvar i det mörka." Per Lisberger skriver arbetet i Kyrkans SOS, som är en stödchatt för unga.

Vi tipsar också om kommande program i Enköpings församling så som lunchmusik, och sinnesrogudstjänst.
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling
Fjärdhundra församling
 
"Vi säger inte vårt ja till Gud en enda gång, utan massor av gånger genom livet." 
Mattias Thurfjell skriver om att tron, precis som alla mellanmänskliga relationer, behöver lite underhåll och mycket kommunikation, för att hållas levande.

Vi tipsar också om lunchmusik, barnverksamhet och mycket annat!
 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
På palmsöndagen firar vi högmässa fylld med körsång och samlar in pengar till Act Svenska kyrkans fasteaktion. Efteråt blir det sillunch i klockargården. Hanna Sjöstedt som berättar om sina reseupplevelser i Zimbabwe och Tanzania.

Vi tipsar också om Gud och spaghetti där vi denna gång får möta påskberättelsen i ett tittskåp.

Läs nyhetsbrevet från Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
Villberga församling
 
"Vi människor kan åstadkomma mycket med vår tro men vi kan även skapa många hinder med vår otro. Kraften i uppståndelsen handlar inte om vår förmåga att tro eller inte tro. Det är Guds kraft som skapar uppståndelsen, inte vår egen." Sandra Wallin skriver om kraften i uppståndelsen.

Vi tipsar också om te-gudstjänst, Himmel & pannkaka och påskens alla gudstjänster.  
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Gravstenstextning, storstädning och ”kjolbyte”. Dessutom beskärning av lindarna på Veckholms kyrkogård och renovering av Villbergas stenmurar.

Om detta och mycket mer berättar Elisabeth Nordfors i senaste nyhetsbrevet från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Sommarjobba på kyrkogård?
 
Vill du, eller någon du känner, sommarjobba på våra kyrkogårdar i sommar? Du ska vara 16–18 år och kunna jobba utomhus med kyrkogårdsarbete i början eller slutet av sommaren. Ansökan ska vara inne senast 4 april 2024.
 
Läs mer och skicka ansökan
 
Lediga tjänster: två diakoner
 
Vi söker två diakoner till Enköpings pastorat, 100 %. Den ena tjänsten har inriktning strategi, den andra har fokus på barn, familj och ungdom. Tjänsterna har sitt huvudsakliga tjänsteställe i Enköpings församling och båda är tillsvidareanställningar på heltid.

Läs mer
 
Följ oss på Instagram! 
 
På Instagramkontot @enkopingspastorat lägger vi upp nyheter, bilder och filmer från församlingarna i Enköpings pastorat.

Följ och tipsa dina vänner om kontot!
 
En hälsning från Prostgårdens kafé
 
Varje fredag öppnar Postgårdens kafé med nybakat fika och plats för gemenskap. Hör några av deltagarna berätta om vad kaféet betyder för dem.

Se en kort film
 
 
Gratis kyrktaxi
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och har svårt att ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin bokas på tfn 0171-44 00 00 senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Resan är gratis.
 
Kyrkor svalställda till 4 maj
 
Flera kyrkor är svalställda, eftersom vi vill vara rädda om miljön genom att minska vårt användande av el. Det är också så att inventarierna i kyrkorna inte mår så bra av många snabba uppvärmningar. Så det här är ett sätt att hålla temperaturen på en konstant nivå under dessa fuktiga månader. Svalställningen pågår fram till 4/5. (Kyrkorna värms endast upp för begravning).
De kyrkor som hålls fortsatt varma är: Simtuna kyrka, Villberga kyrka, Veckholms kyrka, Vallby kyrka, Tillinge kyrka, Sparrsätra kyrka, Vårfrukyrkan, S:t Lars kyrka och S:t Olofs kapell. 
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat