Veckobrevet från SKR, tisdag 30 januari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Civila försvaret kräver stora resurser
 
Sveriges säkerhet och motstånds­kraft bygger lika mycket på ett starkt civilt försvar som det militära försvaret. Ska varningar och önskemål från rikskonferensen i Sälen tas på allvar, krävs rejäla insatser från staten för att ge kommuner och regioner rätt förutsättningar att bygga upp Sveriges civila försvar. SKR:s politiska ledning kräver konkreta besked om hur upprustningen av det civila försvaret ska gå till.
Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet 2024-01-26
 
Tips för att förebygga och hantera cyberattacker
 
Risken att utsättas för ett cyberangrepp är stor, men de flesta angrepp kan stoppas. SKR:s cybersäkerhetsexpert Johan Thulin ger tips om hur kommuner och regioner kan förebygga och hantera en attack.
– Det finns mycket som kan förhindra angripare från att lyckas. Det viktigaste är att ha tänkt igenom scenarion för hur man säkerställer sin verksamhet när ett eller flera system faller bort, identifierar kritiska beroenden och upprättar reservplaner.
Hur kommuner och regioner kan förebygga och hantera en attack
 
SKR ställer sig bakom nya europeiska jämställdhetslöften
 
Sedan 2006 står SKR bakom det europeiska kommun- och regionförbundet CEMR:s jämställdhetsdeklaration. Nu ansluter sig SKR till deklarationens nio nya artiklar, vilket innebär att man förbinder sig till nya jämställdhetsåtaganden såsom arbete mot cybervåld och hot och våld mot förtroendevalda, främjande av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och ett ökat fokus på jämställdhetsarbete inom allt från digitalisering till hållbarhet och klimat, krisberedskap och civilt försvar.
– Med de nya artiklarna speglar CEMR-deklarationen bättre de utmaningar som samhället står inför, där jämställdhet är avgörande, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
SKR rekommenderar också sina medlemmar, kommuner och regioner, att underteckna CEMR-deklarationen, och att de som tidigare ställt sig bakom deklarationen även ansluter sig till de nya artiklarna.
Om CEMR-deklarationen
 
Mer från SKR
 
 
Avgiftsfritt för de som rekommenderas covidvaccination
SKR rekommenderar regionerna att fortsatt erbjuda avgiftsfri vaccination mot covid-19 för de som rekommenderas vaccination av Folkhälsomyndigheten. För övriga grupper kan avgift övervägas.
– Covid-19 är fortsatt en allvarlig sjukdom och alla de som rekommenderas vaccination bör vaccinera sig, ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl. Eftersom staten inte längre ersätter regionerna för vaccineringen så finns nu möjlighet för regioner att ta ut en patientavgift för de grupper som inte medicinskt rekommenderas vaccination, säger Rachel De Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Rekommendation om avgifter för vaccinering mot covid-19
 
Kommentar till utredning om kommunsammanslagningar 
Förra veckan överlämnade utredaren Sven-Erik Österberg betänkandet ”Steg mot stärkt kapacitet” till civilminister Erik Slottner.
Ingen av kommunerna utredningen träffat anser att sammanslagningar är vägen framåt för att stärka den egna kapaciteten. Däremot ser många behov av ökad samverkan och mindre detaljstyrning från staten.
– Många kommuner är medvetna om att kapaciteten behöver stärkas men är skeptiska till att sammanläggningar skulle skapa bättre förutsättningar att hantera ökade krav och utmaningar, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson. SKR kommer nu att analysera betänkandet i sin helhet.
Ökad samverkan stärker kommunernas kapacitet
 
Ny lag om konsultation i frågor som rör det samiska folket
Den 1 mars 2024 träder lagen om konsultation i frågor som rör det samiska folket i kraft för kommuner och regioner. Konsultationsskyldigheten kan komma att beröra många vitt skilda verksamhetsområden, såsom detalj- och översiktsplanering, kultur- och fritidsområdet, besöksnäringen och beslutsfattande som rör samisk skola, samisk äldreomsorg och samisk förskola i kommunerna. För regionernas del kan konsultationsskyldigheten bli aktuell exempelvis vid vissa beslut om sjukvård och regional utveckling. SKR bjuder in till ett webbsänt seminarium den 14 februari med en kort introduktion från sametingets sida och en genomgång av lagstiftningen. Till grund för SKR:s fortsatta medlemsstöd på området välkomnas inspel från deltagarna.
Program och anmälan
 
SKR:s årliga presidiekonferens för plan-, bygg- och miljöfrågor
Den 22-23 april hålls SKR:s årliga konferens för presidierna i kommunala plan-, bygg- och miljönämnder, som detta år är på temat Vägar mot det robusta samhället. Viktiga byggstenar i arbetet mot ett robust samhälle är den gröna omställningen, ett samhälle anpassat till ett klimat i förändring, tillgång till samhällskritisk infrastruktur och social sammanhållning.
Program och anmälan
 
Bloggar från SKR
 
 
Tidigare överskott är inte pengar på hög
Missuppfattningarna runt kommuners och regioners ekonomi tycks på sina håll ha bitit sig fast. SKR:s chefsekonom försöker räta ut några frågetecken i Ekonomibloggen. Det gör även SKR:s politiska ledning i en replik publicerad på Dagens samhälle.
 
Arbetstidsförkortning löser varken kompetensutmaning eller arbetsmiljöproblem
Att förkorta arbetstiden i ett läge där det redan saknas personal, och det är väldigt svårt att rekrytera fler, kommer sannolikt att leda till att bördan på befintlig personal ökar ännu mer eftersom jobbet fortfarande måste göras, skriver Jeanette Hedberg, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Civilplikt inom kommunal räddningstjänst
För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten från den 19 januari 2024. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har börjat skicka brev till personer med räddningstjänstutbildning som kan bli aktuella som civilpliktig räddningstjänstpersonal.
Frågor och svar om civilplikt inom kommunal räddningstjänst på msb.se
 
Redaktör:
Stina Garefelt
Ansvarig utgivare: 
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 6 februari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00