Vecka 5 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Sex personer vidare i biskopsvalet
 
22 januari hölls det nomineringsval i Skara domkyrka och sex personer röstades fram att bli biskpskandidater:

Ulrica Fritzson, Jan Eckerdal, Esbjörn Särdquist, Karin Enerbäck, Stefan Hiller och Daniel Tisell

Nu väntar en hearing, då biskopskandidaterna kommer intervjuas. Efter det väntar en första valomgång 20 mars och en eventuell andra valomgång 3 april. 

Läs mer om biskopsvalet här!
För frågor gällande biskopsvalet: kontakta skarastift.biskopsval@svenskakyrkan.se
 
En reva i samhällskroppen - rapporten klar
 
Rapporten "En reva i samhällskroppen" skildrar Svenska kyrkans arbete med människor som lever i papperslöshet och visar bland annat att medarbetare tycker att ett för stort ansvar landar på civilsamhället. Medarbetare uttrycker känslor av utmattning och maktlöshet och pekar på vikten av samverkan och kunskap. 

Nu finns rapporten tillgänglig på webben.
Ladda ner och läs!
 
Ljusmanifestation på förintelsens minnesdag
 
Den 27 januari var det förintelsens minnesdag och i samband med den medverkade biskop Åke i en ljusmanifestation mot antisemitism i Falun. 

-Att vara människa är en födslorätt. Något som bara är. Ovillkorat, från början, Vi får det utan att be om det. Vi bär det utan att förtjäna det. Vi är det så länge vi finns till. Och ingen kan ta det ifrån oss, sa biskop Åke i ett tal.

Här kan du ta del av talet i dess helhet.
 
Äventyrsdagen vid Änglagårdens förskola
 
Välkommen till Äventyrsdagen 20 april vid Änglagårdens förskola i Ulricehamn. I år bjuder Svenska Kyrkans Unga in till äventyrsdag vid två tillfällen, 20 april i Ulricehamn och 12 okt på Flarken.

Äventyrsdagen är en spännande friluftsdag för miniorer och juniorer. Under dagen går barnen en vandring i skogen med stationer med uppgifter för barnen att lösa tillsammans.

Sista anmälningsdag är 15 april. Läs mer
 
Stiftsmästerskap i Volleyboll
 
Välkommen till Karlsborg 16 mars för att Stiftsmästerskap i Volleyboll med tillhörande stiftsungdomsmässa ”över nätet på andra sidan”. 

Sista anmälan för ert lag är 6 mars. Läs mer
 
Ansök till Ung i världsvida kyrkan
 
Välkommen att söka till Act Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan för unga vuxna 18–30 år. Du får dela vardagslivet, och engagera dig i kyrkan och samhället under tre månader i Filippinerna eller Tanzania.
 
Sista ansökningsdag för utbytesprogrammet 2024 är 15 mars. Läs mer
 
Syföreningsdagarna - läs programmet på webben
 
Nu finns programmet för Syföreningsdagarna 2024 på webben! Där hittar du också en nedladdningsbar pdf-fil som du kan sprida i församlingen. 

Syföreningarna arrangeras på Flämslätt den 23, 24 och 25 april. Välj den dag som passar dig bäst!

Till webbsidan
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
Lilleskogs själavårdsinstitut erbjuder kurser, fördjupningar och retreater.

Välkommen till en fördjupning för meditationsledare med tyst meditation inspirerad av zentraditionen.
Läs mer 

Välkommen till en stickretreat för att sticka i stillsamhet tillsammans med andra. 
Läs mer
 
 
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt!
Varmt välkomna!
 
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller!
Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
Inspirationsdag om orgelspel
Välkommen att dela i en inspirationsdag med fokus på psalmspel och improvisation på orgel. Medverkar denna dag gör Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan, Stockholm och lärare i liturgisk orgel.
Läs mer
Temakurs i april -  nu kan du läsa programmet
Nu kan du ta del av programmet för april månads temakurs. Det följer samma ramprogram som alla temakurser men innehåller också spännande seminarier särskilt utvalda till denna temakurs! Samla ihop några medarbetare från olika yrkesprofiler och kom tillsammans!
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Välkommen till Grogrund - en kurs i kristen tro och personlig utveckling för dig som är anställd i Svenska kyrkan. Kursen lägger stor vikt vid att dela samtal och tankar med varandra. Vi talar bland annat om den kristna trons grunder, den världsvida kyrkan, kyrkorummet och kyrkoåret, kyrkans historia, dopet och nattvarden, Svenska kyrkans organisation och mycket annat. Kursen startar i vår.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Presidiedag på Flämslätt
 
Välkommen till Skara stifts presidiedag 6 april på Flämslätt. Dagen riktar sig till kyrkoherdar, ordförande och vice ordförande i kyrkorådet i församlingar och pastorat i Skara stift. 
Dagen har temat "Rum" och utifrån detta tema kommer föredrag och samtal hållas. Vid sidan av intressanta föreläsningar och givande gruppsamtal kommer det också finnas tid för nätverkande och andra möten. Läs mer
Klimatdag: Inre omställning och existentiell hållbarhet
 
Varmt välkommen till en kursdag då vi med hjälp av Mikael Kurkiala (kulturantropolog) och Amanda Martling (Omställningsnätverket) utforskar temat inre omställning och dess roll i arbetet med Svenska kyrkans färdplan för klimatet.
Kursdagen riktar sig till dig som är verksam i Skara eller Göteborgs stift.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang
MAJ
- Befriande bibelläsning, 4
 
 



AUGUSTI
- Kickoff på lika villkor, 21-22





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sidapå webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER