Ökande utsläpp av växthusgaser i byggbranschen, ny e-tjänst och boka in Boverksdagen redan nu!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Januari 2024
Byggarbetsplats med uppförda grunder och husväggar. Byggkranar. I förgrunden gräsmatta och träd.
Bygg- och fastighetssektorn fortsätter stå för en stor del av vår miljöpåverkan, visar Boverkets senaste miljöindikatorer. Åren 2020–2021 ökade dessutom både utsläppen av växthusgaser och energianvändningen. Foto: Lars Thulin/Scandinav
Byggsektorns utsläpp av växthusgaser ökar
 
Bygg- och fastighetssektorn ansvarar för drygt 20 procent av utsläpp av växthusgas i Sverige och står för en stor del av vår miljöpåverkan. Tidigare har utsläppen av växthusgaser minskat på lång sikt, men åren 20202021 ökade både de och energianvändningen.

– ­­Det är en oroande ökning. Branschen måste öka takten för att vi ska nå klimatmålen. Över tid har vi sett positiva trender med minskade utsläpp av växthusgaser. Det här trendbrottet går inte i rätt riktning eftersom det tyder på att den tidigare positiva trenden kan ha vänt i en tid när vi snarare måste snabba på takten för att nå klimatmålen, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, om de senaste miljöindikatorerna.

Byggsektorns utsläpp av växthusgaser ökar (på Boverkets webbplats)
 
Illustration som visar symboler för dator, byggnader, sol och grönska.
Det har kommit in drygt 800 klimatdeklarationer till Boverket sedan lagen började gälla och dessa kan du nu enkelt hämta i vår nya e-tjänst. Illustration: Infab/Boverket
Se klimatdeklaration enkelt i ny e-tjänst
 
Nu kan du hämta ut klimatdeklarationer i Boverkets nya e-tjänst genom att fylla i din e-post och fastighetsbeteckning. Finns det en klimatdeklaration för byggnaden får du den som PDF-fil direkt till din e-postadress.

Lagen om klimatdeklarationer för byggnader började gälla den 1 januari 2022 och berör nya byggnader där bygglov söks från och med det datumet. Syftet är att klimatdeklarationerna ska bidra till att minska klimatpåverkan från byggskedet.
 
Hämta klimatdeklaration i ny e-tjänst (på Boverkets webbplats)
 
Inspireras och få verktyg för ert arbete mot segregation
 
Boverkets nya rapport "Verktyg för att minska och motverka segregation" lyfter fram förutsättningar för ett mer effektivt och välriktat segregationsarbete. 

Här kan du få hjälp att se hur planering, gestaltning och bostadsutveckling kan bidra till att förändra relationell boendesegregation. Rapporten vänder sig till kommuner, regioner, myndigheter och aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen som söker inspiration för att förstärka segregationsperspektivet i sitt arbete. 

Verktyg för att minska och motverka segregation (på Boverkets webbplats)
 
Flera personer står i kontorslandskap med bärbara datorer och samtalar
Boverket kommer snart med en ny föreskrift om certifierade byggprojekteringsföretag som på byggherrens uppdrag kan bedöma projekteringen för vissa bostadsbyggnader. Foto: Astrakan Images AB/Scandinav
Certifiering av byggprojekterings-företag på gång
 
I veckan kommer Boverket publicera en  föreskrift som introducerar en ny typ av aktör i lov- och byggprocessen.

Certifierade byggprojekteringsföretag kan hjälpa byggherren i en del fall och ska kunna ta över delar av byggnadsnämndens bedömning av lov och tekniskt samråd. Föreskriften börjar gälla den 1 mars 2024.

Föreskrift för certifiering av byggprojekteringsföretag (på Boverkets webbplats)
 
Fyra personer sitter runt ett bord och pratar.
Passa på att inspireras i hållbart samhällsbyggande och träffa andra likasinnade på Boverksdagen den 16 oktober i Stockholm. Foto: Scandinav
Boka in Boverksdagen 16 oktober!
 
Till hösten är det dags igen för vår återkommande konferens och denna gång vill vi gärna träffa dig i Stockholm. Här får du möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter samtidigt som du får ny kunskap och inspiration.

Boverksdagen fokuserar på hållbar planering, byggande och boende. Dagen vänder sig till dig som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn – kommuner, länsstyrelser, universitet och andra organisationer och företag. På vår webbplats kommer det finnas mer information framöver – men boka in datumet redan nu!
 
Följ Boverkets arbete under 2024
 
Förstärkning av det bostadssociala perspektivet, klimatarbete och vägledning i byggregler. Detta är några exempel på de uppdrag som Boverket fått i 2024 års regleringsbrev från regeringen.

Om du är nyfiken på vad som händer under året är du välkommen att följa oss på LinkedIn. Där uppdaterar vi dig flera gånger i veckan om våra uppdrag, projekt, konferenser och annat som händer inom vårt område.

Instruktion och regleringsbrev (på Boverkets webbplats)

Boverkets sida på LinkedIn
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling