Demokratidagen 9 april 2024
Anmäl dig redan nu till SKR:s Demokratidag den 9 april. Demokratidagen arrangeras på Clarion Sign i Stockholm och är mötesplatsen för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor. Här möter du förtroendevalda, forskare samt intressanta personer verksamma inom demokratiområdet.

Utöver gemensamt program kommer du under konferensen kunna välja att delta vid seminarier (som presenteras efter årsskiftet) inom områden som demokrati­utveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap och styrning, revision samt mänskliga rättigheter.

Utdrag ur programmet
  • Demokratidagen inleds av Anders Henriksson, ordförande SKR, och Erik Slottner, civilminister.
  • Långsiktiga planeringsförutsättningar med utgångspunkt i det kommunala självstyret med Gissur Erlingsson, professor vid Linköpings universitet, och Annika Wallenskog, chefsekonom SKR
  • Demokratins tillstånd och utveckling i vår omvärld med Martin Lundstedt, forskare vid Varieties of Democracy (V-Dem)
  • AI ur ett demokratiskt perspektiv med Carl Heath, senior researcher, Research Institutes of Sweden (RISE)
  • Supervalåret 2024 om kommande val i vår omvärld med bland annat Cecilia Khavar, Sveriges Radio, och Göran von Sydow, Sieps.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
 
Ny lag om konsultation i frågor som rör det samiska folket
Välkommen till ett seminarium den 14 februari om en ny lag om konsultation i frågor som rör det samiska folket. Seminariet vänder sig till dig som arbetar i kommun eller region med samhällsplanering, kultur och fritid, nationella minoriteter, skola, förskola, omsorg och hälso- och sjukvård.

Den del av lagen som gäller för kommuner och regioner träder i kraft den 1 mars 2024 och lagen syftar till att främja det samiska folkets inflytande i ärenden som har särskild betydelse för samerna.

Konsultationsskyldigheten berör många verksamhetsområden i kommuner och regioner. Seminariet erbjuder en kort introduktion från sametingets sida och en första genomgång av lagstiftningen med några reflektioner kring process och intresseavvägningar av SKR. Till grund för SKR:s fortsatta medlemsstöd på området välkomnas särskilt inspel från deltagarna.
 
Utbildningar inom medborgardialog

Medborgarberedning, Citizens’ assembly
SKR bjuder den 8 februari in till en digital introduktion till de olika stegen för "Citizens’ assemblies" eller Medborgarberedning som SKR valt att kalla metoden. Ta del av ett par exempel. 
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor - introduktion
SKR erbjuder den 23 april in till en digital introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor. Under dagen får du ta del av konkreta exempel på hur kommuner och regioner kan arbeta systematiskt med att identifiera, förstå, planera och genomföra medborgardialoger i komplexa samhällsfrågor.
Mer information och anmälan
 
Utbildning om Civila samhället i samhället
Offentliga aktörer och civilsamhället vill samverka med varandra, men ibland kan okunskap om varandras förutsättningar vara ett hinder. MUCF:s utbildning civila samhället i samhället ger en fördjupad kunskap om det civila samhället och redskap att använda i det dagliga arbetet.

Utbildningen vänder sig till tjänstepersoner inom statlig förvaltning, region eller kommun, som arbetar med bidrag, avtal, överenskommelser, samråd, upphandlingar eller annat där de kommer i kontakt med ideella föreningar, stiftelser, trossamfund och andra aktörer inom det civila samhället.
Mer information
 
Stoppa välfärdsbrott inom hälso- och sjukvården
Välfärdsbrottslighet är ett samhällsproblem. Den utgör ett hot mot demokratin och har utvecklats till att bli allt mer strukturerad, organiserad och i förlängningen systemhotande. Flera undersökningar visar att denna typ av brottslighet ökar i omfattning och drabbar såväl kommuner och regioner som statliga myndigheter.

SKR har skickat en hemställan till regeringen om översyn av ett antal områden för att motverka välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård samt tandvård. SKR:s förslag kan sammanfattas i punkterna nedan:
  • Ökat informationsutbyte
  • Läkemedelsförmånerna
  • Ägar- och ledningsprövning
  • Leverantörskontroll och leverantörsregister
  • Bakgrundskontroller
LÄS vidare
 
Toppolitikerprogrammet
SKR erbjuder två program under året för dig som KSO, RSO, oppositionsråd eller heltidsarvoderat råd. SKR:s mål är att stärka ditt uppdrag att styra och leda din kommun eller region samt att stärka demokratin.

Programmet fokuserar på att ge stöd i ditt uppdrag och ledarskap för att öka genomslag och resultat av politiken i kommunen eller regionen.
TOPPOLITIKERPROGRAMMET - STARTAR 11 APRIL
TOPPOLITIKERPROGRAMMET - FORTSÄTTNING - STARTAR 30 MAJ
 
Utbildningen Antikorruptionsskolan
SKR har tagit fram en utbildning - Antikorruptionsskolan - som riktar sig till medarbetare inom vård- och omsorgssektorn. Det finns också exempel som kan vara ett stöd kring värderingar och etiska dilemman på din arbetsplats.

Utbildningen ska ge medarbetare inom vård och omsorg ökad kunskap om korruption och trygghet i hur man ska agera om man till exempel blir erbjuden något i tjänsten, eller om någon annan person frågar efter en förmån. Utbildningen avslutas med ett test som innehåller tre praktiska exempel.

Utbildningen är framtagen i samarbete mellan Fremia, Vårdföretagarna och SKR med stöd av IMM. Den är cirka 20 minuter lång.
TA DEL AV UTBILDNINGEN
 
Stöd för att motverka hot och hat mot förtroendevalda
Webbinarium Otillåten påverkan mot förtroendevalda
Brottsförebyggande rådet (Brå) har av regeringen fått i uppdrag att studera otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige mot enskilda förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar på alla nivåer.

Den första delredovisningen handlar om en fördjupad analys av systemhotande aktörer och grupperingar utifrån intervjuer och data från Politikernas trygghetsundersökning (PTU). Resultatet visar att politiker på kommunal och regional nivå påverkas. Den 13 febrauri samtalar vi om hur otiilåten påverkan kan uttryckas och hur den kan förebyggas. Medverkar gör bland andra SKR:s ordförande Anders Henriksson och David Andersson, Brå.
Mer information och anmälan
Utbildning för förtroendevalda
SKR erbjuder kommuner och regioner två varianter på utbildning för förtroendevalda, för att öka kunskaper och medvetenhet om hot och hat mot förtroendevalda och dess konsekvenser.

Digitalt seminarium
Seminariet riktar sig till fullmäktige och styrelsen och genomförs digitalt i en livesändning. Utbildare från SKR genomför under 60-75 minuter föredrag, samtal och övningar via verktyget Mentimeter. Du får möjlighet att använda chatt för korta reflektioner. Utbildningen innehåller följande block:
  • Fakta och bakgrund.
  • Kunskap kring de som drabbas och de som är förövare.
  • Frågor kring ansvar och roller
  • Goda exempel från kommuner och regioner som arbetar för att förebygga hat och hot mot förtroendevalda
Mer information och medverkan
Samtalstonen i politiken, workshop
Workshopen riktar sig till förtroendevalda och genomförs lokalt hos beställande kommun eller region. Deltagare kan vara t.ex. gruppledare, styrelsen, presidier eller den målgrupp som svarar mot det behov som finns lokalt.

Dagen pågår under 3 – 4 timmar och utgår från lokala behov och önskemål. Syftet är att främja ett bra och konstruktivt samtals- och debattklimat. Hur kan ni lokalt skapa ett gott samtalsklimat mellan förtroendevalda? Under dagen ges tid och möjlighet till reflektion, utifrån de lokala behov som finns. Hur kan var och en agera för att bidra till en önskvärt demokratiskt samtal?
Innehållet kan delas in i följande block:
  • Rollen som förtroendevald
  • Samtalstonen i politiken
  • Samtalstonen med media
  • Dialogen med medborgarna
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
Lärande exempel
Nu hittar ni tre olika lärande exempel kring systematiska arbetssätt för att stärka förtroendevaldas trygghet och säkerhet.
Riskguiden en hjälp för att hantera hot och hat mot förtroendevalda
Möta hot och hat genom kunskap och utbildning
Samverkan mellan politik och säkerhetsenhet motverkar hat och hot
CEMR – Kvinnor i politiken, Enkät som riktar sig till folkvalda kvinnor
Sitter du i fullmäktige som förtroendevald kvinna? Då kan du bidra med dina erfarenheter. Europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation (CEMR) har en pågående studie angående kvinnor i politiken. Som en del i det arbetet ingår en enkät om hat och hot som riktas mot förtroendevalda kvinnor i Europa.

Datainsamling pågår fram till den 31 mars och det är viktigt att förtroendevalda kvinnor i alla länder deltar. I slutet av 2024 publiceras studien ”Women in Politics”. Både CEMR och SKR uppmuntrar folkvalda kvinnor att delta i den anonyma undersökningen.
Svara på undersökningen
 
 
 
Demokratiresan
Podcasten Demokratiresan handlar om medborgardialog, medskapande och demokrati på lokal och regional nivå. Avsnitten fokuserar på olika aspekter som utvecklar demokratin samt stärker relationen mellan medborgare och kommunen eller regionen. 
LYSSNA TILL DEMOKRATIRESAN
 
 
 
Redaktör
Martin Lidhamn
martin.lidhamn@skr.se
08-452 76 66
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se