Nyhetsbrev nr.2 år 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Nätverkstider
Nu är vi igång med de första mötena med våra nätverk vilket kommer att bli både intresant och roligt, vi är glada att vi även i år har många förtoendevalda och tjänstepersoner med från många kommuner och regioner.

Det går bra att anmälta sig löpande under året. 
Här kan du läsa mer på SKR:s hermsida
Kunskapsnätverk för förtroendevalda- medborgardialog och samverkan med civilsamhället
Professionsnätverk för tjänstepersoner - medborgardialog
Professionsnätverk för tjänstepersoner - samverkan med civilsamhället

BOKA IN! Den 9 april 2024 är det åter dags för SKR:s Demokratidag, här medverkar  Anders Henriksson, orförande, SKR, Erik Slottner, Civilminister, Martin Lundstedt, V-dem insititutet Göteborgs Universitet, Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR, Göran von Sydow, direktör, SIEPS, Cecilia Khavar, Korrespondent i Washington D.C. Sveriges Radio
Läs mer om Demokratidagen på SKR:s hemsida

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Lena Langlet
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR

#120 Politikernas trygghetsundersökning
Var tredje förtroendevald uppger i Politikernas trygghetsundersökning (PTU), som genomförs av Brå på regeringsens uppdrag, att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse i sitt politiska uppdrag. Konsekvenserna vid utsatthet är störst bland kvinnor och påverkar deras politiska uppdrag och därmed demokratin.
Medverkande: Anna Frenzel, utredare Brottsförebyggande rådet (Brå), Anna-Lena Pogulis, utvecklingsledare, SKR.
Samtalsledare: Ulrika Stöök, SKR
 
Lyssna på avsnitt 120 här

SKR: Riskguide för att förebygga konflikt
SKR har tillsammans med kommuner och regioner utvecklat ett verktyg för att på ett tidigt stadium identifiera frågor eller förändringsprocesser, som riskerar att ge upphov till konflikt och spänning.

Syftet med verktyget är att i ett tidigt skede på ett systematiskt sätt kunna agera förebyggande. Verktyget är gratis och ligger på SKRs webbsida, så du kan gå in använda det på ett enkelt sätt.

Länk till Riskguiden
 
SKR: Medborgarberedning, Citizens’ assembly
SKR bjuder in till en introduktion till de olika stegen för en medborgar-beredning. Du får också ta del av ett par exempel. Internationellt använder sig alltfler av medborgarberedningar för att komma vidare med komplexa frågeställningar och vi ser ett ökat intresse för denna metod också i Sverige.
  • Datum: 8 februari 2024
  • Tid: 9.00 – 15.00
  • Plats: Digitalt via Zoom
  • Kostnad: 1 200 kronor per deltagande person
  • Sista anmälningsdag: 7 februari 2024
Läs mer här!

Anmäl dig här!

SKR: Skrift om Medborgarberedning
Skriften beskriver metoden medborgarberedning. I internationella sammanhang benämns metoden "Citizens Assembly". Metoden innebär en medborgardialog med slumpmässigt urval av medborgare.

Hämta skriften som PDF-fil
 
SKR: Nätverk om medborgardialog i komplexa samhällsfrågor
SKR bjuder in till ett utvecklingsnätverk för kommuner och regioner som vill arbeta med ett dialogbaserat arbete för att hantera komplexa och spänningsfyllda samhällsfrågor. Nätverket pågår 2024-2025.
Mål med nätverket
  • Att öka kommunens och regionens förmåga att genom medborgardialog hantera och förebygga spänningsfyllda och komplexa samhällsfrågor.
  • Att utveckla kommunens eller regionens förhållningssätt och metodik att hantera processen för medborgardialog i komplexa frågor.
För att delta i nätverket krävs intresseanmälan och efter det gör SKR en intervju där ansvariga inom förvaltning och politik deltar.

Mer information och intresseanmälan på SKR:s hemsida
 
SKR: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor - introduktion
SKR erbjuder en introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor.
  • Datum: 23 april 2024, Tid: 10.00 – 15.00
  • Plats: Digitalt, Kostnad: 2 400 kronor exklusive moms per deltagare.
  • Sista anmälningsdag: 19 april 2024
Läs mer om utbildningen på SKR:s hemsida

Anmäl dig här!
 
SKR: Grundutbildning i processledning för dialoger i komplexa frågor – Medborgardialog
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
  • Datum: 24 april 2024, Tid: 10.00 – 16.00, Plats: SKR,  Stockholm
  • Kostnad: 2 400 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar kurs, material, fika och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
  • Sista anmälningsdag: 3 april 2024
Läs mer om utbildningen på SKR:s hemsida

Anmäl dig här!
 
SKR: Grundutbildning i samtalsledning vid komplexa samhällsfrågor - Medborgardialog
SKR erbjuder en utbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner.
  • Datum: 7 maj 2024 – 8 maj 2024, Plats: SKR, Stockholm
  • Kostnad: 4 800 kronor per deltagare exklusive moms. Avgiften inkluderar två utbildningsdagar, dokumentation, kaffe och lunch. Omkostnader för resa och eventuellt boende bekostas av deltagande kommun eller region.
  • Sista anmälningsdag: 5 april 2024
Läs mer på SKR:s hemsida

Anmäl dig här!
 
SKR: Medborgardialog i fokus 
SKR erbjuder kommuner och regioner digitala föreläsningar/ utbildningar om olika teman inom medborgardialog.
Läs mer och gör förfrågan på SKR:S hemsida

Utbildning på plats i er kommun eller region
Vill du att vi skräddarsyr en utbildning för din kommun eller region, kontakta oss för diskussion.
nils.munthe@skr.se ulrika.stook@skr.se
 
Ovanåker: Årets Ungdomsdialog nov 2023
Varje år arrangerar Ovanåkers kommun en Ungdomsdialog där beslutsfattare, tjänstepersoner och elever träffas och samtalar kring olika områden. 23 november var det dags för årets Ungdomsdialog.

Läs mer på Ovanåkers hemsida
 
Vaggeryd: Vaggerydsförslag
Har du en idé eller ett förslag på hur Vaggeryds kommun kan bli ännu bättre? Genom att lämna ett Vaggerydsförslag kan du som är folkbokförd i kommunen vara med och påverka det som är viktigt för dig.
Läs mer på Vaggeryds hemsida
 
Karlskoga: Utveckla Karlskoga med AI-tjänsten Affe
Karlskoga kommuns nya AI-tjänst är en chatt- och samtalsfunktion för att skapa dialog och samla in synpunkter kring samhällsutveckling. Affe förstår vad du säger, kan ställa motfrågor, ha en dialog och sammanfattar till slut dina tankar och synpunkter och förmedlar dem till rätt person inom kommunen.

Läs mer på Karlskogas hemsida
 
Falun: Dialog med unga
Kommunens politiker vill veta vad ungdomar i Falun tycker. På Faluns hemsida ser du frågor som de ställt till Hälsinggårdsskolans ungdomspaneler och svaren de fått från eleverna.
Till att börja med kommer det att vara politiker från Kultur- och fritidsnämnden och alltså frågor som har med fritidsaktiviteter att göra.

Läs mer på Faluns hemsida
 
TjörnUngdomsdialog
Ungdomsdialogen agerar som en kanal mellan politiker och ungdomar för att hjälpa politiker som inför stora beslut vill förstå ungas behov och unga som vill vara delaktiga och påverka sin situation. Ofta är avståndet stort och vägarna fram till varandra svåra att hitta.
 
Läs mer på Tjörns hemsida
 
SKR: Klimatsmart konsumtion och medborgardeltagande
Välkommen till ett seminarium om kommuners insatser för hållbar konsumtion i omställningen till ett klimatneutralt samhälle. Vi tar upp exempel, presenterar ett digitalt verktyg samt pågående utvecklingsarbete.
  • Datum: 22 mars 2024
  • Tid: 9.00 – 11.10
  • Plats: Webbsändning
  • Kostnad: 900 kronor exkl. moms
  • Sista anmälningsdag: 21 mars 2024
Läs mer och anmäld dig här
 
MUCF: Civila samhället i samhället
Välkommen till utbildningen där du som tjänsteperson inom offentlig eller ideell sektor får fördjupad kunskap om det civila samhället och redskap att använda i ditt dagliga arbete.
 
Varje år sedan 2014 arrangerar MUCF utbildningen Civila samhället i samhället tillsammans med Marie Cederschiöld högskola (före detta Ersta Sköndal Bräcke).

Läs mer på MUCF:s hemsida
 
SKR: Delaktighetstrappan
I den här nya rapporten går vi igenom följande fem modeller för att förstå nivåer av delaktighet: SKR:s Delaktighetstrappa, Arnsteins delaktighetsstege, Europarådets matris för samverkan med civilsamhället, Harts Delaktighetsstege för ungas inflytande och Demokratikuben.

Hämta rapporten här som pdf-fil
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se