Januari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Vårdens utveckling skapas tillsammans
 
Viktiga steg mot nära vård tas över hela landet och allt fler lyckade satsningar permanentas och införs nu i större skala. Men att ställa om ett helt hälso- och sjukvårdssystem tar tid. Det skriver Ameli Norling, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, på SKR:s vårdblogg.
 
 
Överenskommelser om hälso- och sjukvården 2024
 
SKR och regeringen har träffat fem överenskommelser på sjukvårdsområdet. Syftet är att skapa en gemensam riktning för utvecklingen av hälso- och sjukvården. De sju överenskommelserna är:
  • Förlossningsvård och kvinnors hälsa
  • God och nära vård
  • Försörjningsberedskap för läkemedel
  • Läkemedelsförmånerna
  • Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider
  • Ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården
  • Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Överenskommelser inom vård och omsorg
 
Mer från SKR
 
 
Avgiftsfritt för de som rekommenderas covidvaccination
SKR:s styrelse rekommenderar nu regionerna att erbjuda avgiftsfri vaccination till de grupper som rekommenderas vaccination av Folkhälsomyndigheten. För de personer som inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation rekommenderar SKR att regionerna fattar beslut om patientavgift på samma sätt som för övriga vaccinationer som regionen erbjuder.
Rekommendation om avgiftsfri covidvaccination
 
SKR erbjuder kommuner stöd med att införa välfärdsteknik
Under 2024 fortsätter SKR Kompetenscenter välfärdsteknik att erbjuda stöd till kommuner med att införa välfärdsteknik. Det finns idag en vägledning för vad en kommun bör ta hänsyn till vid införande av digitala lösningar. Stödet som erbjuds anpassas utifrån kommunens behov.
SKR:s stöd till kommuner
 
Samverkan mellan kommuner effektiviserar socialtjänstens arbete
Avtalssamverkan hjälper kommunerna att samverka inom socialtjänsten, såväl när det gäller äldreomsorg, funktionshinder som kommunal hälso- och sjukvård. Avtalssamverkan kan också användas för att hitta och stödja familjehem, hjälpa de som har varit med om våld, och inom familjerätt. En ny rapport från SKR visar att avtalssamverkan förbättrar även andra tjänster som kommunen erbjuder.
 
Förändrade patientavgifter 2024
Under 2024 genomförs justeringar av patientavgifterna över hela Sverige. Högkostnadsskyddet har också reviderats. Ta del av de nya avgifterna för 2024, som är fastställda av Sveriges regioner. Nya patientavgifter kommer att publiceras på skr.se den 31/1.
 
Öronmärkta medel till förbättringsarbeten inom cancervården
Under 2024 ska 220 miljoner kronor fördelas direkt till verksamheter som vill arbeta med tillgänglighet eller rehabilitering samt palliativ vård i cancervården. Jämlik vård, tydliga resultat och patientnära arbete står i fokus. Medlen fördelas av Regionala cancercentrum.
 
Skillnader i livskvaliteten för cancerpatienter beroende på födelseland
Varje år får cirka 3 000 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos. Den hälsorelaterade livskvaliteten för patienterna skiljer sig åt beroende på var de är födda. Det visar en femårig tvärsnittsstudie, baserad på Cancerregistret och patientenkäter. Ju längre ifrån Sverige kvinnorna var födda desto lägre var den hälsorelaterade livskvaliteten.
 
Informationskampanj har ökat kunskapen om screening 
Under september genomförde regionerna tillsammans med RCC och 1177 en informationskampanj för att öka deltagandet i cancerscreening. Det resulterade i ökad kunskap bland invånarna och höjde motivationen att delta i de nationella screeningprogrammen.
 
Markörbaserad journalgranskning 2022: Minskade skador inom psykiatrisk vård
Skador och vårdskador har minskat inom psykiatrisk vård under 2022, en positiv utveckling på nationell nivå. Denna förbättring går att följa via kvalitetsbristmarkörer, där det framkommer en ökad vårdkvalitet. Ökad kunskap om vårdskador och förbättrat kvalitetsarbete inom psykiatrisk vård, bidrar till denna positiva trend. Resultaten understryker vikten av att följa standardiserade riktlinjer för högre patientsäkerhet.
Markörbaserad journalgranskning
 
Evenemang och kurser
 
 
1 februari
Nationell, digital workshop om lungcancerscreening i Sverige
Är lungcancerscreening Sveriges nästa screeningprogram? Var står frågan i dag och vem håller i taktpinnen? Under detta seminarium belyser vi frågan om lungcancerscreening ur alla vinklar.
Sista anmälningsdag 30 januari
 
1 februari
Primärvårdens befolkningsinriktade arbete  hur gör vi i praktiken?
SKR och nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) arrangerar en workshop om primärvårdens uppdrag och hur vi kan stödja det befolkningsinriktade arbetet. Konkreta exempel varvas med gruppdialoger.
Sista anmälningsdag 31 februari
 
1 februari
Regionala vårdinsatser för tortyrskadade
Ett seminarium som handlar om åtta regioners och Svenska Röda Korsets erfarenheter om tortyrskadade. En ny vägledning presenteras under seminariet.
Sista anmälningsdag 29 januari
 
7–8 februari
Strategi och verkstad för hälsa – från pilot till införande
Hälsofrämjande och förebyggande arbete utmanas i tuffa ekonomiska tider. Under två seminarier lyfter vi framgångsrika arbetssätt som har gått från lokala piloter till breddinförande i åtta län. Vilka komponenter har gjort det möjligt?
Sista anmälningsdag 5 februari
 
8 februari
Glo och sno: LEVA – Livsstil vid Effektiv Viktminskning under Amning
Under detta seminarium får du lära dig mer om projektet LEVA. Syftet med projektet är att erbjuda stöd för kost- och viktförändring efter graviditet.
Sista anmälningsdag 6 februari
 
14 februari
Säkra sommarbemanningen till äldreomsorgen
Ett seminarie med inspirerande exempel från kommuner som provar nya sätt att nå ut och får fler att upptäcka äldreomsorgen. Kandidatresan, utvecklat språkstöd och utvecklad intern samverkan är några konkreta arbetssätt som presenteras. Seminariet avslutas med ett samtal där Go Care ger tips om bland annat kommunikation och val av kanaler får att nå ut.
Sista anmälningsdag 13 februari
 
5 mars
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet
SKR:s nationella digitala utvecklingsprogram ”Att leda utveckling för bättre tillgänglighet” syftar till att systematiskt förbättra tillgängligheten genom strukturerat metodstöd, praktiskt görande och lärande av andra. Utvecklingsprogrammet utgår från befintliga resurser i verksamheten, vilket är aktuellt i det ekonomiskt ansträngda länget.
Sista anmälningsdag 20 februari
 
13 mars
Att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg, tillfälle 2
En distansutbildning i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Varje utbildning består av egen förberedelse, två digitala utbildningsdagar, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
 
20 - 21 maj
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg steg 2 
En steg 2-utbildning i ledarskap för utvecklingsarbete inom vård och omsorg. Detta är en praktisk fördjupning i de teorier som utgör grunden för utbildningen "Att leda utvecklingsarbete".
 
April, maj och juni
Öka träffsäkerheten i folkhälsoarbetet - två kurser
 
Dra nytta av statistik inom folkhälsa: 11 och 16 april (digitalt)
Utveckla din förmåga att använda folkhälsostatistik för förbättringsarbeten. Vi erbjuder praktiska verktyg för att analysera och agera på din kommuns/regions data. Kurs av RKA (Rådet för främjandet av kommunala analyser) och SKR.
Sista anmälningsdag 10 april

Strategiska samverkanskompetenser för tvärsektoriellt arbete: 29-30 maj (fysiskt) och 11 juni (digitalt)
Vill du förbättra din förmåga att engagera olika aktörer i arbete för jämlik hälsa och social hållbarhet? Kursen erbjuder erfarenhetsutbyte, pedagogiska metoder och verktyg för att tillämpa den ofta tysta kunskapen i komplexa förändringsprocesser.
Sista anmälningsdag 8 maj
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00