Överenskommelse inför nya socialtjänstlagen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Överenskommelse om socialtjänstens omställning
 
SKR och regeringen har ingått en överenskommelse för att skapa långsiktighet och goda planeringsförutsättningar inför införandet av en ny socialtjänstlag.
– Socialtjänsten behöver arbeta mer förebyggande och flexibelt än idag. Ny lagstiftning är en förutsättning, men kommunerna behöver även ställa om arbetssätt och organisation. Med överenskommelsen kan vi stärka stödet till kommunerna i omställningsarbetet, säger Erik Pelling, ordförande för beredningen för socialpolitik och individomsorg på SKR.
Överenskommelse om socialtjänstens omställning
 
Beslut om statsbidrag till kommuner
Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att fördela statsbidrag till kommuner för omställningen. År 2024 får kommunerna 200 miljoner kronor.
Pressmeddelande från regeringen
 
Förnyad rekommendation om kunskapsbaserad socialtjänst
 
SKR:s styrelse har beslutat att förnya rekommendationen för kommunernas gemensamma satsning på en kunskapsbaserad socialtjänst 2025–2028. Genom satsningen får kommuner stöd med brukarundersökningar, individbaserad systematisk uppföljning, kvalitetsregister och nationell samordning. Senast 30 juni behöver kommunerna meddela om de vill vara med.
Frågor och svar om rekommendationen 
 
Ny unik data om socialtjänstens stöd till våldsutsatta
 
En av fem är utsatt för grov våld och socialtjänstens insatser gör skillnad. Det visar en ny rapport från SKR:s projekt SU-kvinnofrid, där kommuner följt upp över 3 000 ärenden i socialtjänsten.
– Våld i nära relation och hedersrelaterat våld är ett samhällsproblem som skapar enormt lidande. Rapporten ger ny kunskap som kan användas för att utveckla stödet för våldsutsatta, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKR.
Sex av tio tycker att stödet har stor eller helt avgörande betydelse
 
Nyckeltal våldsutsatta – resultat i Kolada
 
Hösten 2023 tog SKR och RKA fram tre nya nyckeltal där kommuner kan följa upp individ- och familjeomsorgens (IFO) stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Totalt har 121 kommuner/stadsdelar rapporterat in uppgifter. Resultaten har nu publicerats i Kolada.
Nästa insamling av uppgifter startar i april
 
Reflektioner efter SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård, omsorg för äldre
 
Svensk äldreomsorg saknar inte utmaningar. Men kommuner saknar heller inte goda idéer för att tackla dessa. Det blev uppenbart när startskottet gick för SKR:s nya mötesplats för äldrefrågor. Det skriver Sabina Joyau, samordnare på SKR.  
Socialtjänstbloggen 
 
Digitalt samarbetsrum 
Nu finns ett digitalt samarbetsrum för Mötesplats hälsa, vård och omsorg äldre, där du kan dela erfarenheter med andra och ta del av nationell information. Rummet riktar sig till dig som är chef eller jobbar med strategisk utveckling inom omsorgen om äldre.
Mejla info@skr.se för att gå med 
Säkra sommarbemanningen 
De är tufft att rekrytera sommarpersonal, inte minst till äldreomsorgen. Den 14 februari bjuder mötesplatsen in till ett seminarium som lyfter inspirerande exempel från kommuner som provat nya sätt att nå ut och få fler att upptäcka äldreomsorgen.
Sista dag för anmälan 13 februari
 
Förebygg och hantera cyberincidenter
 
Risken att utsättas för ett cyberangrepp är stor, men de flesta angrepp kan stoppas. SKR:s cybersäkerhetsexpert Johan Thulin ger tips om hur kommuner och regioner kan förebygga och hantera en attack.
Intervju med SKR:s cybersäkerhetsexpert
 
Mer från SKR 
 
 
Hur kan socionomutbildningen bli bättre? 
SKR har undersökt hur chefer inom socialtjänsten ser på dagens socionomutbildning. Rapporten släpps måndag 5 februari. Då hittar du den på SKR:s webbplats. Håll utkik!
 
Stöd att införa välfärdsteknik
Under 2024 fortsätter SKR Kompetenscenter välfärdsteknik att erbjuda stöd till kommuner att införa teknik/digitala lösningar i verksamhet för äldre och personer med funktionshinder. Det gäller allt från planering och inköp, till förändringsarbete, nyttoberäkning, uppföljning och införande.
Välfärdsteknik – stöd till kommuner 2024
 
Samverkan mellan kommuner effektiviserar socialtjänstens arbete
Avtalssamverkan hjälper kommunerna att samverka när det gäller äldreomsorg, funktionshinder, kommunal hälso- och sjukvård, att hitta och stödja familjehem, hjälpa de som har varit med om våld, och inom familjerätt. En ny rapport från SKR visar att avtalssamverkan även förbättrar andra tjänster.
Avtalssamverkan i socialtjänsten
 
Psykisk ohälsa – digital guide för anhöriga
Hösten 2023 lanserades en digital guide för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Guiden innehåller fyra moduler och har tagits fram av Uppdrag Psykisk Hälsa i Stockholms län, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, SKR, anhörigkonsulenter, forskare, yrkesverksamma och anhöriga.
Digital kunskapsguide för vuxna anhöriga
 
Konferenser och seminarier 
 
 
13 februari + 23 april
Barnkonventionen grundutbildning
Lär dig grunderna i barnkonventionen och hur du gör en barnkonsekvensanalys. Det finns ett tillfälle för förtroendevalda och ett för dig som är tjänsteman.
13 feb förtroendevalda
23 april tjänstemän
 
20 februari
Nya regler om skyddat boende
SKR:s jurister bjuder in till en halvdagskurs om reformen skyddat boende och vad de kommande lagändringarna innebär för socialtjänsten och skolan. Kursen tar även upp frågor om tillståndsplikt och upphandling.
Sista dag för anmälan 6 februari
 
21-22 februari
Grundkurs LSS
Vilka ingår i personkretsen som har rätt till insatser enligt LSS? Vad ingår i de olika insatserna? Vem bestämmer hur ett beslut ska verkställas? Det och mycket mer tas upp i SKR:s grundkurs för LSS-handläggare. Kursmaterialet som ingår kan användas som verktyg på hemmaplan.
Sista dag för anmälan 8 februari
 
5 mars
Barnrättsperspektiv  – barn och unga samt familjerätt

Vad innebär ett barnrättsperspektiv i barnavårds- och VBU-utredningar samt i samarbetsavtal? Norrtälje, Stockholm och Helsingborg delar med sig av erfarenheter och arbetssätt. Du hör också om stödmaterial och nyheter från SKR, Socialstyrelsen och MFoF.
Sista anmälningsdag 4 mars
 
14–15 mars
SKR:s barnrättskonferens
– tema gängkriminalitet

Hur kan vi stärka barns rätt till delaktighet och trygga en uppväxt fri från våld? SKR:s barnrättskonferens har tema gängkriminalitet, barnsyn och delaktighet. Hör om regeringens barnrättspolitik och ta del av kunskap och erfarenheter från forskare, civilsamhälle, SKR och andra kommuner.
Sista anmälningsdag 13 mars
 
20-21 mars
Kommunala dödsbodagar
SKR ger en fördjupning i kommunal dödsbohandläggning. Utbildningen hålls i Nacka och lyfter frågor om dödsboanmälan, provisorisk dödsboförvaltning, gravsättning och ekonomiskt bistånd för begravningskostnader.
Sista dag för anmälan 15 februari
 
 
11 april
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Regelverken kring offentlighet och sekretess kan vara krångliga.
Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s heldagskurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 28 mars
 
16 april
Barn i internationella situationer
Vilka svenska och internationella regelverk blir aktuella när barn förs utomlands eller när socialtjänsten kommer i kontakt med barn med utländsk koppling i Sverige? SKR ger en inblick i hur ärendena kan hanteras i praktiken och vilket stöd socialtjänsten kan få av andra myndigheter. Dagen hålls på plats i Stockholm.
Sista dag för anmälan 18 mars
 
18–19 april
Funktionshinder i tiden 2024
I april är det dags för den nationella konferensen Funktionshinder i tiden – mötesplatsen för dig som är verksam inom funktionshinderområdet. Konferensen arrangeras av SKR och Socialstyrelsen och går av stapeln lunch-lunch på Waterfront Congress Centre i Stockholm.
Sista dag för anmälan 1 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Dödsfallsutredningar visar brister i samhällets skyddsnät
Socialstyrelsen har utrett 60 ärenden där barn och vuxna utsatts för mord, dråp eller försök till mord. Kartläggningen visar att de flesta offer och gärningspersoner hade kontakt med flera samhällsaktörer, och att socialtjänsten och vården behöver bli bättre på att fråga om våld, utreda barn och ta psykiskt våld på större allvar. 
Socialstyrelsens dödsfallsutredningar 
 
Så fördelas Äldreomsorgslyftets medel 2024
Inom kort publicerar Socialstyrelsen utlysningen av medel för Äldreomsorgslyftet. Nytt för i år är att medlen ska kunna användas för validering till undersköterska respektive vårdbiträde samt till olika språkinsatser.
Medel för äldreomsorgslyftet, regeringens webbplats 
 
Statsbidrag för beredskap i socialtjänsten
Nu kan kommuner söka medel för att genomföra åtgärder för att stärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap, så att verksamhet kan upprätthållas under höjd beredskap.
Ansök hos Socialstyrelsen senast 6 mars
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00