Veckobrevet från SKR, tisdag 23 januari 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny unik data om socialtjänstens stöd till våldsutsatta
 
En av fem är utsatt för grov våld och socialtjänstens insatser gör skillnad. Det visar en ny rapport från SKR:s projekt SU-kvinnofrid, där kommuner följt upp över 3 000 ärenden i socialtjänsten.
– Våld i nära relation och hedersrelaterat våld är ett samhällsproblem som skapar enormt lidande. Rapporten ger ny kunskap som kan användas för att utveckla stödet för våldsutsatta, säger Åsa Furén-Thulin, SKR.
Sex av tio tycker att stödet har stor eller helt avgörande betydelse
 
Mer från SKR
 
 
Nya byggregler kan gynna den organiserade brottsligheten
Utan tydliga regler att luta sig mot finns en överhängande risk att den kommunala handläggaren blir mycket utsatt i sin yrkesroll. Boverkets förslag till nya byggregler bör dras tillbaka. Det skriver SKR i en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle. 
Stora risker med Boverkets förslag till nya byggregler
 
Varför är det svårt att prata om EU?
Den 13 mars anordnar SKR en heldag för dig som är förtroendevald eller tjänsteperson i kommun eller region och är intresserad av EU- och internationella frågor. Med ett stundande EU-parlamentsval behöver vi alla bli trygga i att prata om EU som en naturlig del av lokalpolitiken, inte minst när det gäller EU:s framtid, sammanhållningspolitik, och solidaritet med bland andra Ukraina. Temat för Internationella dagen 2024 är Varför är det svårt att prata om EU?
Internationella dagen 2024
 
Var tredje förtroendevald utsatt i sitt politiska uppdrag
Var tredje förtroendevald uppger att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse i sitt politiska uppdrag. Hot och hat mot förtroendevalda kan påverka förtroendevaldas beslutsfattande, leda till självcensur, minskad kontakt med medborgarna och förtida avhopp. I ett nytt avsnitt djupdyker SKR:s podcast Demokratiresan i ämnet utifrån Politikernas trygghetsundersökning från Brå. 
Demokratiresan #120 om politikernas trygghetsundersökning
 
Bloggar från SKR
 
 
Fem medskick till Skolverkets nye generaldirektör
I ett inlägg i Skolbloggen gratulerar SKR:s Monica Sonde Joakim Malmström till det viktigaste jobbet i hela Myndighetssverige. Å 290 skolhuvudmäns vägnar önskar hon stort lycka till och ger fem viktiga medskick.
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
 
Så fördelas Äldreomsorgslyftets medel 2024
Socialstyrelsen förväntas publicera utlysningen för 2024 kopplat till äldreomsorgslyftet i mitten av februari. Nytt för i år är främst att medlen ska kunna användas för validering till undersköterska respektive vårdbiträde samt till olika språkinsatser. Via regeringens webbplats kan du läsa hur mycket respektive kommun kommer kunna ansöka om.
Fördelning Äldreomsorgslyftet
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Mats Lindskog

Nästa nummer kommer 30 januari.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00