Fyrtio år i musikens tjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö                                         #2 2024     Februari
40 år i musikens tjänst
 
Julen är över. I kyrkan är aktiviteten betydligt lägre än i december. Men i februari infaller en av kyrkoårets finaste dagar: Kyndelsmässodagen, på ett sätt ”den sista juldagen”, även utnämnd till ”Kyrkomusikens dag”. Jag återkommer till det.

I 40 år har jag arbetat med musik i Svenska kyrkan. Februari 2024 är min sista månad som fast anställd och nu är det dags att börja ta ut pensionen. Jag säger inte ”pensionera mig” för jag tänker inte sluta att vara verksam som musiker.

Det är mycket som har hänt och förändrats i Svenska kyrkan under dessa 40 år och mycket har berört musiken. Vi har fått en ny kyrkohandbok med ny gudstjänstmusik två gånger. Vi har fått en ny psalmbok och flera tillägg till den. Kyrkan har skiljts från staten. Omorganisationerna har avlöst varandra. Medlemmarna har minskat från över 90% av svenska folket 1983 till ungefär 53% i dag. Ett antal milstolpar och siffror kan räknas upp, men den viktigaste skillnaden är kyrkans attityd i många frågor. Svenska kyrkan har i dag en helt annan ideologisk profil, än för 40 år sedan.

Under dessa decennier har kyrkomusiken blomstrat. Jag tror att man vågar tala om en guldålder – och jag är mycket tacksam över att ha fått uppleva den. Så mycket roligt! Ändå – som musiker i Svenska kyrkan är man ofta ganska ensam i sin yrkesroll. Många har svårt att förstå hur mycket övning och förberedelse som krävs och vad man gör om dagarna. När det talas om ideella medarbetare glöms ofta körsångarna, och när barn- och ungdomsverksamheten förs på tal, menas som regel inte barn- och ungdomskörer, eller kyrkans musikelever. Men musiken sjunger naturligt om sådant som lätt blir konstigt eller svårt när man försöker tala eller skriva om det (som nu). När man skall beskriva trons mysterier, kan musiken ofta nå längre och tala tydligare och starkare än aldrig så välformulerade ord. Musiken är verklig i en alternativ verklighet, precis som tron. När någon frågar ”hur kunde Jesus uppstå från de döda”, försök inte förklara – släpp fram musiken!

Att musiken är viktig tycks också vara många kyrkomedlemmars uppfattning. I statistiska sammanhang delas ibland kyrkomedlemmarna in i gröna, gula och röda medlemmar. De gröna är troende och stabila medlemmar, de röda har egentligen bestämt sig för att lämna kyrkan, de behöver bara en ”knuff”, till exempel ett dumt uttalande eller en skandal. De gula däremot, är inte särskilt troende, men stannar kvar för att de tycker att kyrkan gör bra saker, eller representerar en god vilja, och då framhålls två saker diakonin och – musiken! Majoriteten av Svenska kyrkans medlemmar är gula.

På Kyndelsmässodagen, eller Marie kyrkogångsdag, firar vi hur Maria (efter 40 dagar av rening efter Jesu födelse) kommer med Jesusbarnet till Templet. Jesus blir igenkänd av den gamle Symeon. Som han har väntat! Han brister ut i sång – och som han sjunger! Symeons lovsång från Lukasevangeliet ingår också i klosterlivets sena aftonbön, completoriet. Den börjar ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem, i frid, som du har lovat” [och här tror jag att han höjer tonarten:] ”Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk”. Kyndelsmässodagen blir ”den sista juldagen”. Bara någon månad senare infaller ”den första juldagen”, Marie bebådelsedag, när allt börjar.

Det händer, när jag presenterar mig som kyrkomusiker, att jag får frågan ”Men har du inget arbete?” Jag svarar ”Nej, jag har aldrig behövt arbeta – jag har alltid kunnat försörja mig på musiken”.

Mats Hultkvist
kyrkomusiker i Sankt Johannes sedan 2016
 
Fyra frågor till organist
Mats Hultkvist
 
Sista februari lämnar Mats sin tjänst som anställd organist i Svenska kyrkan för att gå i pension.

Hur länge har du jobbat som organist?
Och hur länge har du varit i S:t Johannes kyrka?

Jag har varit organist på heltid sedan 1984, så det blir 40 år, men innan dess hade jag en del mindre tjänster och vikariat. Jag har faktiskt bara haft tre tjänster efter min utbildning: 1984-1985 Huskvarna, 1985-2016 Helsingborgs Maria, och från 2016 Sankt Johannes.

Oj, 40 år som organist är inte dåligt! Vilket eller vilka är dina bästa minnen som organist i S:t Johannes kyrka?
Det är svårt att framhålla vissa saker, när så mycket har varit kul, men den internationella touchen som vi har möjlighet att ha här, med många utländska solister, är väldigt stimulerande. Orgelfestivalen 2020 var ett exempel på det.

Hur ser planerna ut efter pensionen?
Efter ”pensioneringen” tänker jag att jag skall hinna ägna ännu mer tid åt musiken. Men jag har även andra intressen, ett gammalt torp som behöver tas omhand, en veteranbil att skruva med, resor, barnbarn m.m. Det finns många olästa böcker och Malmö har ett fantastiskt kulturutbud. Det skall nog inte vara svårt att fylla tiden.

Vad är det som gör att du spelar just det du kommer att spela på din sista konsert som organist i S:t Johannes?
På min sista orgelkonsert som anställd skall jag spela sådant som jag kanske inte får tillfälle att spela så mycket sedan - musik som passar just orgeln i Johanneskyrkan. Den franska musiken från olika epoker klingar helt fantastiskt här, men jag spelar även ett verk av Otto Olsson, som kräver en typ av dynamik som man knappast hittar någon annanstans.
 
Avtackning i högmässan
 
Arbetslaget i S:t Johannes församling önskar Mats
all lycka till i sin kommande tillvaro som pensionär!
Söndag 25 februari avtackas Mats i högmässan kl. 11.
Kom och säg hej, men inte hejdå, för Mats kommer
att dyka upp under våren som vikarie vid olika tillfällen.
Håll utkik i kalendern!
 
Biskopsvisitation våren 2024
 
Våren 2024 genomför Lunds stifts biskop Johan Tyrberg en visitation av de 6 församlingarna i Malmö kontrakt.
En biskopsvisitation genomförs som en del av biskopens uppdrag av tillsyn och stöd till församlingarna. I våras genomfördes en administrativ visitation där pastoratets arkiv, kyrkliga inventarier m.m. gicks igenom. Nu genomförs den fysiska visitation med start i högmässan den 11 februari i S:t Johannes kyrka och avslut med visitationsmässan den 5 maj i S:t Petri. Tillsammans med biskopen kommer medarbetare från stiftskansliet att medverka vid besök i församlingar, hos verksamhetsstöd och förvaltning. En del programpunkter kommer att vara publika – håll utkik i kalendrar och våra sociala medier.
Gudstjänst
Söndag 4 februari kl. 11
Högmässa
 
Kyndelsmässodagen
Uppenbarelsens ljus

Präst: Sofija Lazic Pedersen
Musik: Mats Hultkvist
Martin Hultkvist, sång

Söndag 11 februari kl. 11
Högmässa som inleder biskopsvisitationen
 
Fastlagssöndagen - söndagen före fastan
Kärlekens väg

Biskop: Johan Tyrberg
Präst: Gunilla Hallonsten, Gisela Pernrup, Ewa-Sofia Gudmundsson, Mikael Göth, Kent Karlsson, Carina Brinck, Linda Isberg.
Diakon: Ninni Smedberg
Musiker: Mats Hultkvist, Christian Schultze, Sofia Söderberg
Kammarkören

Söndag 18 februari kl. 11
Högmässa
 
Första söndagen i fastan
Prövningens stund

Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Christian Schultze
Koralkören

Söndag 25 februari kl. 11
Högmässa med avtackning
av Mats Hultkvist
 
Andra söndagen i fastan
Den kämpande tron

Präst: Gisela Pernrup
Diakon: Petra Persson
Musiker: Mats Hultkvist
Suzanne Flinck, sång
Onsdag 7 februari kl. 12.10
Veckomässa
 
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist

kl. 17.30
Gränslandsmässa
 

Onsdag 14 februrari kl. 12.10
Askonsdagsmässa
 
Präst: Helena Myrstener
Musiker: Mats Hultkvist

kl. 17.30
Gränslandsmässa
 

Onsdag 21 februari kl. 12.10
Veckomässa
 
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist

kl. 17.30
Gränslandsmässa
 

Onsdag 28 februari kl. 12.10
Veckomässa
 
Präst: Elisabet Hartman
Musiker: Mats Hultkvist

kl. 17.30 
Gränslandsmässa
 
Verksamheter
Vi behöver din hjälp!
 
Vill du hjälpa till i S:t Johannes kyrka som konsertvärd, kyrkvakt, gudstjänstvärd eller fikaansvarig?
S:t Johannes kyrka söker dig som skulle vilja bli en del av det aktiva församlingslivet och hjälpa till att fortsätta utveckla det.

Läs mer om de olika uppdragen på hemsidan och anmäl dig!
 
Varannan tisdag kl.10.50, 6 februari - 28 maj
Vandra in våren i eftertanke och bön
 
Tisdag 6 februari startar vårens pilgrimsvandringar i Pildammsparken, en timmes vandring i stadens oas under tystnad och bön.
Samling framför S:t Johannes kyrka kl. 10.50. Ingen anmälan.

Följ med på pilgrimsvandringarna
6 februari, 20 februari, 5 mars, 19 mars, 2 april, 16 april, 30 april, 14 maj och 28 maj.

Har du frågor om pilgrimsvandringarna?
Kontakta Pilgrim Malmö pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se
Varje tisdag kl. 12.15 - 14, 6 februari - 4 juni
Kom och fika
på Café Johannes
 
Sugen på en macka och en god kopp kaffe, ett samtal eller bara en lugn stund? Då är du varmt välkommen till Café Johannes, församlingshemmets bottenvåning på Kapellgatan 6. Njut av fikan inne i lokalen eller ute på innergården när vädret tillåter!

Har du frågor om caféet
eller skulle vilja hjälpa till?

Kontakta diakon Petra Persson för mer information. Telefontid tisdagar kl. 10 - 12 på 040- 27 91 60 eller petra.persson@svenskakyrkan.se
 
Tala om sorgen tillsammans med andra
 
Under våren kommer det att starta en sorgegrupp i S:t Johannes församling som kommer att träffas sex onsdagar plus en torsdag kl. 17 - 19 i S:t Johannes församlingshem på Kapellgatan 6.
Gruppen startar onsdag 20 mars.

Intresseanmälan för
deltagande i sorgegrupp

Kontakta präst Elisabet Hartman på 040- 27 90 59 eller elisabet.hartman@svenskakyrkan.se
 
Gospel Rose Choir och körledare Rebecka Dahlqvist. Foto: Jerry Pedersen
Körsång bygger broar 
 
I söndags publicerades artikeln Körsång bygger broar - med fokus på fred och kyrkans körverksamhet i bland annat Sydsvenskan och på Svenska kyrkan Malmös hemsida. I reportaget har du glädjen att bland annat kunna läsa om S:t Johannes kyrkas Gospel Rose Choir som leds av Rebecka Dahlqvist sedan 2022. Besök gärna hemsidan för att läsa hela reportaget.
 
Musik och kultur
Onsdag 7 februari kl. 18
Fred i vår tid
 
- Hur låter freden? Har den en egen musik? 
I ett unikt projekt undersöker tre tonsättare från tre nordiska länder om fred kan förkroppsligas genom musik. Musiken är skriven direkt för Göteborgs oboekvartett och kvällens talare är Lisa Strömbom, forskare i fred och konflikt vid Lunds universitet.

På scenen:
Oboisten Line Rønn Ingvardsen, violinisten Orlaith Mchugh, violasten Liam Redmond & cellisten Giacomo Torlontano, tonsättarna Erik Valdemar Sköld, Veronika Voetmann & Alvi Joensen samt fredsforskaren Lisa Strömbom.
Onsdag 14 februari kl. 18
It´s complicated
 
- Kärlekskonsert på alla hjärtans dag 
Förbjuden kärlek, blodig avundsjuka och stormande förälskelse - aldrig upplevs kärleken så bottenlöst hopplös och i samma stund så akut livsviktig som i operans värld. Inom loppet av en timme får ni uppleva människans största längtan och värsta mardröm. Konserten vävs samman med ord om kärleken.

På scenen:
Malmö Akademiska Kör & Orkester under ledning av Daniel Hansson, solister från operaakademierna i Malmö & Köpenhamn, prästen Sofia Tunebro & diakonkandidat AD Repka.
Onsdag 21 februari kl. 18
När avgrunden öppnas
 
- Finns det en väg till försoning?
På morgonen den 7 oktober 2023 genomförde Hamas en terrorattack mot Israel med över 1400 döda. Israels svar blev ett blodbad på oskyldiga civila i Gaza i jakten på Hamas. Konflikten mellan Hamas och Israel skakar också omvärlden. Vad betyder denna konflikt och detta krig för oss i Sverige?

På scenen:
Statsvetaren och tv-kommentatorn Anders Persson, riksdagsledamoten Bassem Nasr (MP), sociologen Anders Lundberg, dansduon Waileth & Bardon, sångaren Johan Rehnqvist & slagverkaren Tina Quartey.
 
kl. 20  Sorgens Rum
 
Gränsland fortsätter denna kväll att ge rum och rymd för krigets ofattbara lidande, sorg och död.
Medverkande: Slagverkaren Tina Quartey & prästerna Helena Myrstener & Sofia Tunebro.
Onsdag 28 februari kl. 18
Den svenska kvinnan
 
- Varifrån kommer hatet? 
Performance Lecture är en fusion mellan föreläsning och föreställning där vetenskap och scenkonst möts för att tillsammans hitta nya vägar att dela kunskap med publiken. Forskaren Tina Askanius har undersökt kvinnohat i digitala miljöer och i den här föreställningen får vi nya perspektiv på Sverige som internationellt föregångsland när det gäller jämställdhet och kvinnors lika rättigheter.

På scenen:
Forskaren Tina Askanius, dansaren Sara Ekman & musikern Sofia Söderberg.
Söndag 4 februari kl. 17
En bön för fred
 
Vokalensemblen Nostra
För ett år sedan gav de sin debutkonsert med det specialskrivna verket En bön för fred av Sofia Söderberg. Sedan dess har ännu ett krig drabbat världen och nu repriseras konserten med musiken skapad direkt för Sankt Johannes kyrkorum.

Medverkande: Vokalensemblen Nostra under ledning av Sofia Söderberg och Michael Björne, orgel.
Söndag 11 februari kl. 17
Blockflöjtskvartett
 
Sirena
Exempellöst samspel och starka tolkningar accentueras av rörelse och koreografi. Musik av Dowland, Roman, Piazzolla och den nutida Malmötonsättaren Lovisa Duprat.

Medverkande: Karin Agerbo, Marit Ernst Bock, Pia Brinch Jensen & Pia Loman.
OBS! SLUTSÅLD!
Fredag 16 februari kl. 17
I maestri Italiani!
 
Malmö Opera camerata
Stora italienska mästare står på programmet när stråkarna ur Malmö Operas orkester bildar kammarorkester. Valven fylls av Vivaldis Årstiderna, Puccinis Crisantemi och Mascagnis Intermezzo ur Cavalleria Rusticana.

Medverkande: Anton Lasine, soloviolin och stråkmusiker ur Malmö Operas orkester

Entré: Biljetter via Malmö Opera.
Söndag 18 februari kl. 17
Ett rafflande kärleksdrama
 
Abelard och Heloise
Ett hemligt äktenskap och en son, ett passionerat medeltida drama som slutar i kastrering och påtvingat klosterliv. En sann historia, bevarad till eftervärlden genom brevväxling, mellan teologen och filosofen Pierre Abélard och hans älskade Héloise, berättad av Harald Leander och tonsatt av Johan-Magnus Sjöberg.

Medverkande:
Per Bäcker, sopransaxofon och klarinett, Johan-Magnus Sjöberg, orgel och Harald Leander, berättare.
Söndag 25 februari kl. 17
Detta vill jag spela en gång till
 
Mats Hultkvist
Mats Hultkvist spelar sin sista orgelkonsert som organist i S:t Johannes församling.
- Detta vill jag spela en gång till, innan jag slutar, säger Mats.
Musik av L. Marchand, J. S. Bach, C-M Widor, O. Olsson, M. Duruflé och C. Franck.