SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering
 
 
Den 15 december 2023 fattade SKR:s styrelse ett beslut om Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering. Med stöd i den har SKR, Adda och Inera tillsammans med landets kommuner arbetat fram en handlingsplan under hösten. I den finns 13 konkreta digitaliseringsinitiativ, bland annat inom skolans och socialtjänstens verksamhetsområden. Dessa initiativ diskuteras nu i landets samtliga kommuner för att vi ska få reda på vilka initiativ som ni tycker är mest prioriterade och som ni är beredda att bidra med finansiering till.

Med gemensamma krafter, stärker vi i år den digitala omställningen i kommunerna.

Kommungemensamt handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering
 
Aktuellt från SKR
 
 
Leda och organisera för förnyelse och transformation
För att våra invånare ska kunna erbjudas väl utformade och hållbara offentliga tjänster i en föränderlig värld, är våra organisationers förmåga till förnyelse och transformation grundläggande. Partnerskapet LOFT erbjuder därför nu, i samarbete med SKR, en specialutformad kurs för dig som arbetar med förnyelse och innovation inom offentlig verksamhet och vill fördjupa dina kunskaper. Efter kursen ska du kunna bidra i arbetet med att identifiera, utveckla och genomföra nya idéer och lösningar för att förbättra offentliga tjänster och nå bättre resultat.

Anmälan kurs i leda och organisera för förnyelse och transformation

Hör Carl Heath och Anders Wikström berätta om kursen och vad du får med dig!

Mer information om partnerskapet LOFT
 
Adda sänker priset på alla webbutbildningar
Kompetensförsörjning är fortsatt en av decenniets viktigaste frågor för välfärden, samtidigt som kommuner och regioner har stora ekonomiska utmaningar. Därför sänker Adda nu priset på alla sina webbutbildningar rejält under 2024. Särskilt förmånligt blir det att kompetensutveckla hela eller stora delar av organisationen.

Mer information om Addas organisationsabonnemang
 
Hemställan om åtgärder för att förebygga, upptäcka och motverka välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård
SKR har skickat en hemställan till regeringen om översyn av ett antal områden för att motverka välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård samt tandvård.

För att komma åt välfärdsbrottsligheten inom regionernas verksamhetsområden krävs samverkan mellan statliga myndigheter och regionerna. Utöver samverkan behövs också en politisk mobilisering och SKR önskar därför att regeringen tar ett samlat ansvar.

Hemställan om åtgärder för att förebygga, upptäcka och motverka välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård samt tandvård
 
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
 
Strategisk AI-utveckling i välfärden
Välfärdens utmaningar ställer krav på radikalt nytänkande när det gäller utformningen av framtidens offentliga tjänster och hur de produceras. Tillvaratagen på rätt sätt ger AI oss möjlighet att skapa en effektiv och innovativ välfärd. Inom ramen för Kompetensforum för digital mognad arrangeras ett seminarium, där vi bland annat kommer beröra områdena organisation, teknik, data och juridik utifrån frågan: Hur skapar vi rätt förutsättningar för att nyttja kraften i AI strategiskt?

Anmälan seminarium strategisk AI-utveckling i välfärden
 
Öppna informationsträffar om tjänstedesign
Vill du veta mer om tjänstedesign och hur det kan användas för att utveckla värdeskapande och resurseffektiva tjänster i välfärden? Välkommen att delta på någon av Addas informationsträffar under våren! Träffarna är 30 min långa och du får en kort introduktion till tjänstedesign, SKR:s och Addas stöd inom området samt möjlighet att ställa dina frågor till våra experter. Kommande datum är 25 januari och 22 februari.

Anmälan informationsträffar om tjänstedesign
 
Ny utbildning: Planera och genomföra tjänstedesignprojekt
Utbildningen riktar sig till dig som ska planera och genomföra utvecklingsprojekt, långa som korta, där ni ska arbeta användardrivet med tjänstedesignmetodik. Du får med dig kunskap och verktyg för att själv kunna planera och driva ett tjänstedesignprojekt som tar vara på de utforskande och användarcentrerade principer som kännetecknar tjänstedesign som arbetssätt.

Anmälan utbildning planera och genomföra tjänstedesignprojekt
 
Två utbildningsdagar i omvärldsanalys
I dag får globala trender och spänningsfält en allt större påverkan på den lokala och regionala nivån. Att följa och analysera förändringar i omvärlden är en viktig del för att förstå vad som påverkar verksamheternas långsiktiga planeringsförutsättningar och rusta oss för framtiden.
Första dagen ger vi dig grunderna i trendspaning och ger dig verktyg för att genomföra en omvärldsanalys i din kommun eller region. Andra dagen kopplar vi arbetet med omvärldsanalys till den långsiktiga planeringsprocessen och ger inspiration till hur arbetet kan drivas systematiskt.

Anmälan utbildning i omvärldsanalys 15-16 februari 2024
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Nyfiken på Kompetensforum
Närmare 120 kommuner och regioner har anslutit sig till Kompetensforum hittills- och fler är på väg. Tillsammans skapar vi lärande, dialog och erfarenhetsutbyte genom seminarier, utbildningar, digitala träffar samt ger tillgång till samarbetsytor, metodstöd och aktuell forskning- allt för välfärdens omställning i en digital tid.

Läs mer om Kompetensforum för kommuner och regioner
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00