Vecka 3 – 2024
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Fortfarande kvartstår vissa driftstörningar
Det är fortfarande vissa problem med driftstörningar efter IT-angreppet, men allteftersom startas systemen upp igen och nu börjar alltmer att fungera. Dock är det tyvärr så att externwebben dröjer något innan den visas korrekt för allmänheten. Administrationen för redaktörer har öppnat, och alla funktioner testas för fullt - vi hoppas att webbplatsen snart är tillgänglig och välfungerande igen!
 
Hittills inkomna nomineringar inför biskopsvalet
 
Under våren kommer det välja en ny biskop i Skara stift. 22 januari är det nomineringsval och då ska minst fem biskopskandidater röstas fram.

Här kan du läsa om vilka som hittills nominerats.

För röstberättigade finns fortfarande möjlighet att nominera digitalt och det är även möjligt att nominera på nomineringsvaldagen i Skara domkyrka.
 
Sara välkomnad som präst i Svenska kyrkan
 
Söndag 14 januari välkomnades Sara Häggstöm som präst i Svenska kyrkan i samband med en mottagningsmässa i Skara domkyrka.

Sara har tidigare varit pastor i Svenska Missionskyrkan och Equmeniakyrkan och har efter komplettering avlagt prästlöften inför domkapitlet i Skara stift. 

Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan slöt 2006 ett avtal där kyrkorna erkände varandras ordinationer respektive vigningar. Det erkännandet gäller fortfarande de som ordinerades i Svenska Missionskyrkan innan bildandet av nya samfundet Equmeniakyrkan.

Efter söndagens mässa kommer hon tjänstgöra i Falköpings pastorat.
 
Allt om de nya målen i Färdplan för klimatet
Webbinariet du inte vill missa - lär dig allt om de nya målen i Färdplan för klimatet!

Vi ska gemensamt uppnå Färdplan för klimatet och nu har nya etappmål kommit som vi alla ska arbeta med. Se till att ni är minst två kollegor från varje församling/pastorat, men helst flera så ni kan ta del av information om alla åtta målområdena: kyrkans uppdrag, energianvändning och byggnader, produktion av förnybar el, resor och transporter, begravningsplatser markanläggning och maskiner, konsumtion och investeringar, klimatanpassning och krisberedskap, PLT förvaltning av skog och mark.

30 januari klockan 8.30-11.00. Anmäl dig här
 
Regionpräst sökes
 
Skara stift och Göteborgs stift har behov av förstärkning inom militärsjälavården samt inom kris- och beredskapsarbetet. Vi söker nu en person som tar ett helhetsgrepp kring dessa frågor.

Tjänsten har ett delat uppdrag med arbete 50 % som regionpräst i Militärregion Väst och 50 % som kris- och beredskapssamordnare i Göteborg och Skara stift.

Läs mer och ansök här!
 
Kurs för ideella predikanter - start i april
Välkommen, du som håller eller som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. 

Kursen hålls på Lilleskog 19-20 april, 4 maj (Obs i Skara!) 1 juni, 31 augusti, 6-7 december. Kostnad för hela kursen är 1000 kronor, ca 6000 kronor tillkommer för kost och logi. 

Du anmäler dig här. Observera att din kyrkoherde också ska skicka ett brev till lena.linde@svenskakyrkan.se där det även framgår vem som kommer att vara din handledare. Har du frågor om kursen eller vill få ett informationsblad är du givetvis också välkommen att vända dig till Lena!

Mer att läsa om kursen finns på Skara stifts webbplats så snart den öppnar publikt igen!
 
Ung resurs - ett volontärår i Svenska kyrkan
 
Nu är det dags för församlingar att ansöka om en Ung Resurs!

Praktikåret ungresurs är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Samtidigt är det en resurs för församlingen att få en praktikant. En ung person, med nya idéer, kan bidra med ett utifrånperspektiv och berika församlingsarbetet.

Ta tillfället i akt - stärk församlingen med en praktikant!

Läs mer på ungresurs.nu och skicka in er ansökan senast 1 mars.

Här hittar du mer information

Här anmäler församlingen intresse
 
 
Bli Ageravolontär - dags att gå grundutbildningen
 
Vill du som ung engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär! Som sådan agerar du lokalt för global rättvisa genom aktivt påverkansarbete, informationsspridning, livsstilsarbete och insamling.

I vår finns tre tillfällen att gå grundutbildningen: 30 januari, 25 mars eller 4 april.

Läs mer 
 
Dags för årsmöten i lokalavdelningarna
Nu är det snart dags för årsmöte i lokalavdelningen i Svenska Kyrkans Unga
 hemsidan finns massor av tips på vad ni kan tänka på och hur ni kan göra årsmöte mer inkluderande och roligt också för yngre barn.
Behöver ni hjälp? Hör av er till stiftskonsulent Lisa Gerenmark lisa.gerenmark@svenskakyrkan.se

Distriktsstyrelsen vill gärna besöka era årsmöten, meddela oss på ds@skuskarastift.se när och var era årsmöten håller hus så vi kan komma på besök!
 
 
Böneveckan för kristen enhet
Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år.

Sveriges Kristna Råds webbplats kan du läsa mer och hämta inspiration och material. 
 
Internationell dag med årsmöte
Klimaträttvisa och Act Svenska kyrkans fasteaktion blir huvudteman för den internationella dagen i Herrljunga 27 januari.
Dessutom blir det årsmöte för stiftets internationella råd.

Välkommen, du som är intresserad av internationella frågor, klimaträttvisa och Act Svenska kyrkans arbete. 

Läs mer och anmäl dig
 
Syföreningsdagarna 23, 24 och 25 april
Välkommen till Syföreningsdagarna på Flämslätt! Som vanligt finns tre dagar att välja på - notera 23, 24 och 25 april i kalendern. Temat i år är "150 år av engagemang - tillsammans i en levande, världsvid kyrka". Medverkar gör läraren, tidigare missionären och numera författaren Märta Bodin, fotografen Magnus Aronson och textilkonstnären Kerstin Åström Carlén. Eftersom Syföreningsdagarna i år är ett stort och härligt 150-årskalas blir det tårta efter den avslutande mässan!

Så fort Skara stifts webbplats öppnar efter IT-angreppet kommer du att hitta all information du behöver där! 
 
Aktuellt på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog
Tips från Lilleskog! Läs mer om utbudet på Själavårdsinstitutets webbplats.

Heliga danser 23-25 februari
I alla tider har människor dansat tillsammans i cirkel för att fira livets högtider och ära Gud. Välkommen till retreat med Helig dans! Läs mer

Stilla dag eller stilla dygn 16 och 17 april
Välkommen till en Stilla dag eller ett Stilla dygn under våren. Välj om du vill stanna över dagen eller övernatta! Läs mer

 
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Klimatnätverksträff - notera datumet!
Återigen bjuder Skara stift in till klimatnätverksträff, för dig som är anställd, idell eller förtroendevald medarbetare. Notera 15 maj 14.00-19.30 i kalendern. Träffen blir i Falköping. Det är ett tillfälle att träffa andra som arbetar med eller intresserar sig för klimatarbete inom Svenska kyrkan. Eftersom behovet av beteendeförändringar ökar kommer du kunna ta del av ett program med fokus på just detta. Det kommer erbjudas såväl praktiska som teologiska och själsliga perspektiv på beteendeförändring och omställning. 
Håll utkik här i På gång så kommer mer information och anmälningslänk inom kort!
 
Inspirationsdag om psalmspel och orgel
Välkommen till en inspirationsdag med fokus på psalmspel och improvisation på orgel. Vi får möta Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan, Stockholm och lärare i liturgisk orgel. Mattias strävan är att alltid låta orgeln främja församlingssången på bästa sätt. Orgelns funktion i gudstjänster och kyrkliga handlingar har också förändrats under årens lopp och Mattias kommer ge tips på hur man kan använda orgeln i andra genrer och i populärmusik. 22 februari, start 9.30 på Hjo folkhögskola, anmälan senast 8 februari. Deltagaravgift 600 kronor. 
Direkt till anmälningssidan
Befriande bibelläsning - ett smakprov
 
På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld?  Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? Välkommen till en spännande dag i Kyrkans hus i Skara där du får prova på Befriande bibelläsning. Dagen vänder sig till alla som är nyfikna på detta, så passa på att tipsa om dagen i olika sammanhang!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

FEBRUARI
- Byggprocessen med fokus på plan- och bygglagen, 6
- En dag om trans, 7

 
 




MARS
- Grogrund, start i mars
- Vård och värn av kyrkorummet, 6

AUGUSTI
- Kick-off på lika villkor, 21-22
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER