Prästvigning. Nytt biskopsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Cyberattacken: Se Svenska kyrkans pressrum, uppdaterat med det senaste 22 januari, eller intranätet Kornet..
 
Foto: Maria Eddebo Persson
Härnösands stift har fått tre nya präster
 
I söndags vigdes tre präster till tjänst i Svenska kyrkan och Evangeliska fosterlandsstiftelsen vid en gudstjänst i Härnösands domkyrka. Gudstjänsten leddes av biskop Eva Nordung-Byström. Högtiden präglades av innerlighet och värme. De nyvigda prästerna är Malin Kling som ska arbeta i Sydöstra Jämtlands pastorat, Albin Norberg som ska arbeta i EFS Östersund och Elias Forsberg som ska arbeta i EFS Örnsköldsvik. Med på bilden är också domprost Kent Nordin och biskop Eva Nordung-Byström. 

Läs om prästvigningen på Härnösands stifts externwebb
 
Foto: Pixabay
Fortsatt telefonisamverkan

Den samverkan inom telefoni som fyra stift bedrivit som försök, övergår i april i år till ordinarie verksamhet. Det innebär att pastorat/församlingar i Härnösands stift erbjuds fortsatt kostnadsfri anslutning till den gemensamma telefonväxeln.

Men för att tjänsten ska fortsätta fungera efter 1 april krävs att alla tecknar nytt avtal med Uppsala stift som är huvudman för verksamheten. Information om avtalet har mejlats till pastorat/församlingar, i utskicket finns alla uppgifter som behövs för att teckna avtalet.

Mejlet från Telefoniservice ska besvaras senast 16 februari. För frågor: Erika Lindström, enhetschef Stöd och service, 0611-254 27.

Pastorat och församlingar i Härnösands stift och Luleå stift erbjuds den gemensamma telefonväxeln kostnadsfritt.
 
Kom ihåg: Kick-off för klimatarbete

Om bara två veckor är det dags. Då sparkar den andra etappen av Svenska kyrkans Färdplan för klimatet igång med en digital kick-off. Till webbinariet inbjuds medarbetare i församlingar och stift i hela Svenska kyrkan.

Det digitala seminariet innehåller en introduktion till färdplanens etapp 2, fördjupning i åtgärder per målområde, aktivitet i mindre grupper, goda exempel på verksamhet i församlingar.
Webbinariet genomförs tisdag 30 januari 08.30-11.00.
Läs mer och anmäl dig här 
 
Vad ägnar sig gudstjänsbesökare åt i kyrkbänken?.
Kyrkbänksteologi under lupp

Fredag 26 januari disputerar Elin Lockneus, adjunkt på stiftskansliet, med avhandlingen Kyrkbänksteologi – en studie av gudstjänstfirares liturgiska praktikers teologi.
Hon lägger fram sin avhandling vid Enskilda Högskolan i Stockholm och det är Ninna Edgardh, professor i kyrkovetenskap på Uppsala universitet, som ska nagelfara arbetet.
Disputationen går att följa digitalt. Kontakta Elin Lockneus så får du en länk tlll webbsändningen.

Elin har tittat närmare på vad gudstjänstfirare faktiskt ägnar sig åt i kyrkbänkarna. Genom fältstudier i två församlingar, kopplat till praktikteorier, har hon funnit en gudstjänstteologi som är relationell, levande och i rörelse.
På stiftskansliet arbetar Elin med främjande av gudstjänstliv och teologi.
 
Biskopsbrevet om etiska vägval..
Etiska vägval i nytt biskopsbrev

I veckan samlas Svenska kyrkans 14 biskopar till möte i Härnösand. I samband med mötet släpps ett nytt biskopsbrev som behandlar frågor om livets början och livets slut. I det nya biskopsbrevet vill biskoparna ge redskap för orientering kring svåra etiska vägval med utgångspunkt i kristen människosyn.

Biskop Eva Nordung-Byström kommer att skicka ut det nya biskopsbrevet till alla präster och diakoner i stiftet samt ett referensexemplar till församlingarna.

Brevet med titeln Livets början och livets slut – Redskap för orientering i etiska vägval finns från och med i dag också publicerat på biskopsmötets webbplats. Det kommer även att kunna beställas i Svenska kyrkans webbshop

Ett biskopsbrev är en liten bok som biskopsmötet gemensamt står bakom och som fungerar som stöd och inspiration till präster, diakoner och församlingar. Biskopsbreven behandlar Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och visar riktning i aktuella ämnen.
 
Nomineringsvalet närmar sig

Den 27 februari går startskottet för vårens biskopsval i Härnösands stift. Då genomförs nomineringsvalet och då avgörs vilka som kandiderar i valet av ny biskop. Nomineringsvalet kommer att hållas i Sundsvall.

I början av februari får alla med rösträtt en personlig inbjudan till nomineringsvalet. Det gäller präster och diakoner, anställda i minst sex månader i Härnösands stifts församlingar och på stiftskansliet, samt lika många elektorer som utsetts av församlingarnas fullmäktige. Till det kommer stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter. Tillsammans omkring 400 personer.

Vid nomineringsvalet får alla inbjudna föreslå biskopskandidater och motivera sina förslag offentligt. Sedan hålls en sluten omröstning om förslagen. De som får minst fem procent av rösterna, eller minst fem personer, går vidare till biskopsvalet. Förutsatt att de själva vill och att de klarar en behörighetskontroll.

Hela tidsplanen och annan information om biskopsvalet finns på externwebben 
 
Aktuella kurser och evenemang – anmälan öppen
Foto: Pixabay
Externwebbens funktioner är fortfarande svajiga. Ge inte upp om en länk för anmälan inte funkar i första försöket. Pröva igen om en stund.

En röst som bär, första träff, 22 januari, Frösön.
Se nyhetsbrevet 10 januari för information och länkar till anmälan. Anmälan senast 21 januari

Kommunikationsdag 2024, 12 mars, Sundsvall.
Se nyhetsbrevet 10 januari för information och länkar till anmälan. Anmälan senast 9 februari

Vuxenväg till tro 15-17 mars, Nyköping. Anmäl senast 28 januari

Kyrkledardagar 19-21 mars, Söråker. Anmäl senast 15 februari.

Växtplats 2024 första träff 22-24 mars, Härnösand.
Se nyhetsbrevet 10 januari för information och länkar till anmälan. Anmälan senast 18 februari

Introduktion i konfirmandarbete 19-21 april, Sundsvall. Anmälan senast 15 mars

Fördjupningsdygn jourhavande präst 7-8 maj, Söråker. Anmälan senast 2 april
Se nyhetsbrevet 10 januari för anmälan om du inte har Svenska kyrkans mejladress.

Mötesplats för veniater 4 maj, Härnösand.
Se nyhetsbrevet 10 januari för information och länkar till anmälan. Anmälan senast 3 april

Certifiering för kyrkobokföring 16-17 maj, Sollefteå.
Se nyhetsbrevet 10 januari för information och länkar till anmälan. Anmälan senast 8 april
 

  

               

      
 
Läs de senaste nyhetsbreven
 
Prenumerera här på nyhetsbrevet för anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare i Härnösands stift