Vägledning om elnät, ÖP-modellen, ny webbutbildning om byggregler och kontrollsystem, cirkuläritet och gestaltning, klimatdeklarationer och remiss om föreskrifter för regionplan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Januari 2024
Vägledningen beskriver bland annat vad man bör tänka på vid planering eller prövning av bygglov i närheten av kraftledningar. Foto: Johan Alp
Vägledning om elnät i planeringen
 
Boverket har tagit fram ny vägledning om elnät i planering. Hela planeringskedjan berörs, från regionplanering till prövning av bygglov och förhandsbesked. Vägledningen ska ge stöd för hur befintliga elnätsanläggningar behöver beaktas och hur framtida behov av elnätsutbyggnad kan hanteras i planeringen.

Vägledningen ger en beskrivning av elnätets uppbyggnad, ansvariga aktörer och hur elnätsutbyggnad går till. Den ger information om i vilka skeden kommunen behöver ha dialog med berörda elnätsföretag och om vilka frågor som kan behöva hanteras. Vägledningen tar också upp samordning med andra planer och behandlar olika intressen som behöver beaktas vid avvägning av lämplig lokalisering och lämplig markanvändning.
Ny vägledning om elnät i planeringen (på PBL kunskapsbanken)
 
Nästa version av ÖP-modellen
 
Boverket arbetar med att revidera och uppdatera ÖP-modellen. Nästa version av ÖP-modellen kommer innehålla en ny katalogtjänst, ÖP-katalogen, som till stora delar motsvarar Planbestämmelsekatalogen som idag finns för detaljplan. En ny komponent som också tas fram i ÖP-modellen är en GIS-databaslösning vars främsta syfte är att underlätta implementeringen av den nationella specifikationen för översiktsplan hos kommuner. ÖP-katalogen kommer preliminärt publiceras innan sommaren 2024 och GIS-databaslösningen i slutet av 2024.
Nästa version av ÖP-modellen (på PBL kunskapsbanken)
 
Webbutbildning: Byggregler och kontrollsystem i praktiken
 
Webbutbildningen ger dig förståelse för hur regler i olika skeden och med olika ursprung hänger ihop och påverkar byggandet och byggnaden under hela livscykeln.
Byggregler och kontrollsystem i praktiken (på PBL kunskapsbanken)
Webbutbildningen riktar sig till dig som jobbar med byggprojekt till exempel som byggherre, beställare, entreprenör, konsult, fastighetsägare, byggnadsinspektör eller kontrollansvarig. Foto: Scandinav
 
Hur hanterar kommunerna arbetet med klimatdeklaration?
 
Byggsektorn är inne i en nedåtgående byggkonjunktur sedan en tid tillbaka och flera byggprojekt har blivit försenade eller lagts på is. Det har medfört att det fortfarande är första gången för många byggherrar att registrera en klimatdeklaration för en ny byggnad. Boverket har intervjuat två kommuner om deras arbete med klimatdeklarationer.
Hur hanterar kommunerna arbetet med klimatdeklaration (i handboken om Klimatdeklaration)
 
 
Gare Maritime i Bryssel är en godsjärnvägs-station från 1902 som år 2021 omvandlades till en kontorsstad med inomhuspark. Foto: Angelica Åkerman
Cirkularitet och gestaltad livsmiljö
 
Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan. För år 2020 stod den för cirka 1/5 av växthusgasutsläppen, 1/3 av energianvändningen och 2/5 av genererat avfall i Sverige.

God arkitektur och hållbara materialval lägger grunden för ett cirkulärt byggande. Grunden för både cirkularitet och gestaltad livsmiljö är att ta tillvara det befintliga, från miljöer, kvarter och byggnader, till enskilda material. Läs mer och ta del av goda exempel på Boverkets webbplats.
Cirkularitet och gestaltad livsmiljö (på Boverkets webbplats)
 
Remiss: Förslag till föreskrifter om regionplan
 
Regeringen har beslutat om en ny bestämmelse i plan- och byggförordningen. Den innebär att regionerna med planeringsansvar (Halland, Skåne och Stockholm) ska digitalisera och göra sina regionplaner tillgängliga för digital behandling. Boverket har föreslagit föreskrifter för regionplanen, och dessa är nu på remiss. Du kan lämna synpunkter på remissförslaget fram till den 12 april 2024.
Boverkets förslag till föreskrifter om regionplan (på Boverkets webbplats)
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och webbutbildningar.

Prenumerera på nyhetsbrevet