Nyheter från församlingar och kyrkogård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrevet speglar arbetet i församlingarna Enköping, Fjärdhundra, Villberga, Veckholm, Boglösa, Sparrsätra-Bred samt Tillinge och Södra Åsunda. Du får också nyheter från kyrkogårdsförvaltningen.
 
Foto: Amanda Jansson
Välkommen tillbaka!
 
Nytt år, nya möjligheter! Firande och jul är kul, men vardag är ganska skönt. Nytt år innebär också terminsstart för kyrkans alla verksamheter. I kyrkan finns en motvikt till samhällets krav och förväntningar. Ett andningshål, särskilt för unga. Kyrkan är en plats där du får bara vara och vi har som uppgift att se alla som kommer till oss.

Du som är nyfiken på någon av våra verksamheter: våga komma och titta! Pröva på och se om det passar dig. Du är lika välkommen en gång som många gånger. Till dig som deltagit i våra verksamheter tidigare och är redo att sätta igång igen: välkommen tillbaka. Det ska bli roligt att ses!

Lena Brolin, kyrkoherde
 
Har du fått vårens broschyr?
 
I den senaste broschyren från Enköpings pastorat hittar du det mesta som händer i våra församlingar under vårterminen. Har du inte fått den i brevlådan kan du hämta den i någon av våra kyrkor och lokaler, alternativt beställa den via mejl till enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
 
Verksamhetsnytt
 
Boglösa och Veckholms församlingar
 
"Svenska kyrkan vill vara en kyrka för hela livet. Det beror på att både vardagar och helger är viktiga för Gud. Vi får räkna med Guds hjälp och närvaro i både högt och lågt, i fest, arbete och lek. " Erika Cyrillus skriver om en kyrka för hela livet.

Vi tipsar också om den årliga dopfesten 4 februari, då alla under året döpta bjuds in till gudstjänst och efterföljande kalas i Lillkyrka församlingsgård.

Läs nyhetsbrevet från Boglösa och Veckholms församlingar (pdf)
Enköpings församling
 
"De visa männen levde, precis som du och jag, på något sätt i tiden efter julfesten. Vad skulle de göra av den nya kunskapen och vad gör vi av det som mött oss under den nu alltmer avlägsna tiden efter festen?" 
Mats Thurfjell skriver om ett mellanrum i tiden.

Vi tipsar också om kommande program i Enköpings församling så som stipendiekonsert, lunchmusik och sinnesrogudstjänst.
 
Läs nyhetsbrevet från Enköpings församling (pdf)
 
Fjärdhundra församling
 
"Det är vi som är så ivriga att se frukt i våra liv att vi blir hårda mot oss själva när vi inte själva kan se den. Men Gud manar oss: ge det ett tag till. Ge inte upp. Jag tar hand om dig."
Mattias Thurfjell skriver om att Gud, trädgårdsmästaren, lägger ner lite extra omsorg den gånger livet inte riktigt blir som vi hade tänkt oss. 

Vi tipsar också om lunchmusik, barnverksamhet och mycket annat!
 
Tillinge & Södra Åsunda, Sparrsätra-Breds församlingar
 
Villberga församling
 
"Men idag, just nu kan vi släppa in ljuset som så generöst återvänder till oss. Vi får mota bort mörkret på det sätt vi förmår – i det lilla och i det stora." Britt Thurfjell skriver om att vi får bära det trotsiga hoppet om en ljusare värld.

Vi berättar också om församlingsresa till Romme alpin, Himmel & pannkaka, te-gudstjänst, skidläger för konfirmanderna och mycket annat!  
Kyrkogårds-
förvaltning
 
Elisabeth Nordfors berättar om det senaste från kyrkogård, där man fortsätter att snöröja och bekämpa halkan. Och så en påminnelse om att det finns lediga tjänster som säsongsanställda. Man kan söka själv, eler tipsa någon man känner!
 
Vårfrukyrkan stängd måndagar
 
Under perioden 5 februari–16 juni kommer Vårfrukyrkan att vara öppen tisdag–söndag kl 10 –15. Det betyder att kyrkan är stängd på måndagar under våren.
Därefter kommer den åter att ha öppet veckans alla dagar, i och med att vi då har sommarguider på plats.
 
Gratis kyrktaxi
 
Kyrktaxi erbjuds dig som är skriven inom Enköpings pastorat och har svårt att ta dig till söndagsgudstjänsten. Taxin bokas på tfn 0171-44 00 00 senast fredag kl 18 och kan avbokas fram till en timme innan avfärd. Resan är gratis.
 
Kyrkor svalställs till 4 maj
 
Flera kyrkor är svalställda, för att spara på energi. Svalställningen pågår fram till 4/5. (De värms endast upp för begravning). De kyrkor som hålls fortsatt varma är: Simtuna kyrka, Villberga kyrka, Veckholms kyrka, Vallby kyrka, Tillinge kyrka, Sparrsätra kyrka, Vårfrukyrkan, S:t Lars kyrka och S:t Olofs kapell. 
 
Foto: Magnus Aronson
Lyssna till 2023 års Sjöding-stipendiater 
 
Lyssna till 2023 års Sjödingstipendiater i Vårfrukyrkan lördag 10 februari kl 17.00. Det är gratis inträde och vi lovar fantastiska musik från unga talanger. 

De som har fått stipendium är:
Alexander Engholm, piano, Arvid Andersson, elgitarr, Ella Östberg, fiol, Isaac Östberg, cello, Jonathan Moene, orgel, Josephine den Tex, trombon och sång, Love Frisell, orgel.
 
IT-störningen påverkar fortfarande
 
Svenska kyrkans IT-system drabbades i november av en allvarlig driftsstörning. Den har påverkat våra digitala system och vi har jobbat sedan dess med att lösa problemen. Även om vissa system är igång igen så kan detta innebära väntetider och vi ber om ditt tålamod under tiden! Svenska kyrkans webbplats är tyvärr ännu inte återställd, varför ingen ny information kunnat publiceras där sedan i november.

För att hitta information om vårt program hänvisar vi till affischering och broschyrer i våra lokaler och kyrkor, annons i gratistidningen Ena Håbo (annons införs 27/1) samt följande Facebooksidor: Enköpings pastorat, Veckholm & Boglösa församlingar, Fjärdhundra församling, Tillinge, Södra Åsunda och Sparrsätra Breds församlingar samt Villberga församling
 
Vi söker säsongsarbetare för säsongen 2024
 
Kyrkogårdsförvaltningen i Enköpings pastorat söker kyrkogårdsarbetare för säsongen 2024. Du ska ha B-körkort, erfarenhet av grönyteskötsel, gilla maskiner och vilja jobba i en spännande kulturmiljö.

Läs mer om säsongsjobben på kyrkogård
 
Enköpings pastorat 
 
Växel: 0171-257 00
Växel kyrkogårdsförvaltning: 0171-257 60
Öppettider: Måndagar kl 13-15, tisdagar kl 9-12, onsdagar kl 9-12, torsdagar kl 13-15
Besöksadress: Kyrkans Hus, V Ringgatan 9
Postadress: Box 88, 745 22 Enköping
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/enkoping
E-post: enkoping.pastorat@svenskakyrkan.se
Sociala medier: Facebook och Instagram @enkopingspastorat