Ny vägledning om elnät, förslag till nya regler om regionplan och lärande exempel om återanvändning och cirkulära metoder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
December 2023
Illustration som visar avstånd mellan ny ledning och bebyggelse.
Bebyggelse behöver lokaliseras med hänsyn till kraftledningens påverkan på omgivningen. Det är lämpligt att undvika att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära elanläggningar som ger förhöjda magnetfält. Illustration: Jörgen Svensson, WSP
Nu vägleder vi om elnät i planeringen
 
Den snabba elektrifieringen gör att samhällets elbehov ökar. För att kunna tillgodose framtida elbehov behöver det finnas tillräckligt utrymme för elnätsanläggningar.

Boverket har tagit fram ny vägledning som ska ge stöd för hur befintliga elnätsanläggningar behöver beaktas och hur framtida behov av elnätsutbyggnad kan hanteras i planeringen. Hela planeringskedjan berörs, från regional nivå till bygglov. På sidan ny vägledning om elnät i planering har vi samlat länkar till materialet.

Ny vägledning om elnät i planering (på Boverkets webbplats)
 
Illustration som visar oinformationspunkter från ett samhälle till ett moln.
På sikt ska regionplanerna utformas så att de kan göras tillgängliga och behandlas digitalt. Illustration: Klara Falk, Boverket
Tyck till om förslaget till nya regler om regionplan
 
Boverket har tagit fram ett förslag till föreskrifter om regionplan, som har skickats ut på remiss. Du har möjlighet att lämna synpunkter till den 12 april 2024.

Bakgrunden är att regeringen har beslutat om en ny bestämmelse i plan- och byggförordningen som innebär att de regioner som har planeringsansvar enligt plan- och bygglagen, det vill säga Halland, Skåne och Stockholm, på sikt ska utforma sina regionplaner så att de kan göras tillgängliga och behandlas digitalt. Här finns information om remissen och Boverkets informationsträff.

Boverkets förslag till föreskrifter om regionplan (på Boverkets webbplats)
 
Filmer hjälper bostadsägare att sänka energianvändningen
 
Det finns flera fördelar med att sänka energianvändningen i din byggnad, till exempel lägre kostnader och lägre klimat- och miljöpåverkan. Men när du ändrar på saker i en byggnad kan det få oplanerade konsekvenser.

Boverket har tagit fram informationsfilmer för att hjälpa dig som bostadsägare att vara rädd om din byggnad och de som bor där när du genomför energieffektiviserande åtgärder. Filmerna ger kortfattad information, tips och råd om vad som är bra att tänka på före, under och efter energieffektiviserande åtgärder.

Filmer hjälper bostadsägare att sänka energianvändningen (på Boverkets webbplats)
Illustration som visar en penna och en komihåg-lista med bockar.
Nu finns nya filmer som ger dig tips och råd om vad som är bra att tänka på före, under och efter energieffektiviserande åtgärder. Illustration: Infab 
 
Boverket ska godkänna föreningars val av intygsgivare
 
Innan en förening upplåter lägenheter med bostadsrätt eller ombildar hyresrätt till kooperativ hyresrätt måste styrelsen göra en ekonomisk plan, som ska godkännas av två intygsgivare. Från den 1 januari gäller nya regler.

Bestämmelser om intygsgivares oberoende införs och Boverket ska godkänna bostadsrättsföreningars och kooperativa hyresrättsföreningars val av intygsgivare. Föreningarna måste därför ansöka om ett godkännande hos Boverket.

Boverket ska godkänna föreningars val av intygsgivare från och med den 1 januari 2024 (på Boverkets webbplats)
 
Foto av en interiör kontorsbyggnad.
Magasin 211 i Malmö har fått nytt liv som kontorsbyggnad med bevarad interiör, ursprungliga ytskikt och långa siktlinjer. Foto: Helena Bjarnegård, Boverket
Lär av exempel om återanvändning och cirkulära metoder
 
God arkitektur och hållbara materialval lägger grunden för ett cirkulärt byggande. Genom att öka kunskapen om hur vi kan förvalta de redan byggda miljöerna kan en resurseffektiv utveckling av gestaltade livsmiljöer främjas i hela landet.

Nu har Boverket tagit fram exempel för att ge inspiration och vägledning till dig som planerar, beställer, gestaltar, beslutar, bygger eller förvaltar byggnader och miljöer där cirkularitet kan vara aktuellt. Läs mer om kommunhuset som blev bostäder, magasinet som blev kontor, industribyggnaden som blev en skola och mycket mer.

Lärande exempel om återanvändning och cirkulära metoder (på Boverkets webbplats)
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningar
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling