Vecka 51 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åkes julhälsning 2023
 
Play movie
Det är inte kört och det är det som är poängen. Trots allt som händer i världen och i våra liv. Ta del av biskop Åkes julhälsning 2023 här!
 
Nyårskaffe i biskopsgården på nyårsdagen
 
Biskop Åke Bonnier och Kristina Gustafsson Bonnier bjuder in till öppet hus i biskopsgården, Skara 1 januari på nyårsdagen direkt efter högmässan i Skara domkyrka fram till ca. 14.30.

Kaffe, smörgås, tårta och sång.
Högmässan startar 11.00

Välkommen!
 
Lediga tjänster inom stiftsorganisationen
 
Egendomschef
Vill du vara med och leda och utveckla prästlönetillgångarna i Skara stift? Nu söker vi en engagerad ledare som vill vara med och bland annat förvalta skog och jord på ett bra och hållbart sätt.
Läs mer här!

Regionspräst och krissamordnare till västra Sverige
Göteborg och Skara stift har behov av förstärkning inom militärsjälavården samt inom kris- och
beredskapsarbetet. Vi söker nu en person som tar
ett helhetsgrepp kring dessa frågor. 
Läs mer här!
 
Hjo folkhögskola söker orgellärare
Nu söker Hjo folkhögskola en orgellärare! Känner du till någon som skulle kunna passa för tjänsten? Tipsa gärna!

Du kommer i huvudsak att undervisa vid vår kyrkomusikerutbildning men undervisning vid skolans musiklinje kan bli aktuellt. Undervisning i både solistisk och liturgisk orgel utifrån kursplaner för Svenska kyrkans kyrkomusikerutbildning nivå C.

Läs mer
 
Digital halvdag om IT och den digitala färdplanen
Den 15 maj 9.00-12.00 är det dags för en halvdag om den digitala färdplanen. Boka in datumet redan nu, både du som är kyrkoherde och du som arbetar administrativt och berörs av system som är kopplade till färdplanen. Under denna digitala träff blir det information från stiftet och om prioriterade tjänster i färdplanen, nya Kyrknätet, gemensam IT-plattform, Microsoft 365, diarium och arkiv. En viktig förmiddag! 

Läs programmet och anmäl dig här
 
En dag om trans - digitalt heldagsprogram
Välkommen till en digital temadag om trans och Svenska kyrkan den 7 februari. Medverkar gör bl.a Edward Summanen, Transsammans, Jesper Svartvik, präst, professor och författare av boken ”bibeltolkningarnas bakgator – synen på judar, slavar och homosexuella i historia och nutid” Oliver Jähnke, EKHOs talesperson i transfrågor, Svenska kyrkans Teologiska kommitté mfl. Dagen är helt kostnadsfri och arrangeras av Skara, Karlstad, Västerås stift samt Svenska Kyrkans Unga.
 
Pilgrimsledarkurs med inriktning på barn
Välkommen till en pilgrimsledarkurs i Vadstena med inriktning på barn. Utbildningen bygger på att barn också kan vara pilgrimer och vara med och ta ansvar för pilgrimsvandring. Vi fördjupar oss i vad det är att vara pilgrim genom att lära om pilgrims bakgrund, pilgrimskännetecken, genom att själva vandra och om hur det är att vandra med barn. Vi går igenom pilgrimsBarns-materialet.

Kursen riktar sig särskilt till dig som vill arbeta med Pilgrimsbarn i församling eller förening.

Läs mer
 
En dag om internationellt arbete - med årsstämma
Intresserad av internationella frågor? Välkommen till Herrljunga 27 januari.
Då bjuder internationella rådet in till årsstämma med ett inspirerande program. Ombud, samordnare och allmänt intresserade av internationellt arbete är varmt välkomna!
Vid punkten som rör själva årsmötet kommer det också att handla om nytt arbetssätt för internationella rådet. Därefter fortsätter programmet med inspiration och information om det internationella arbetet, fasteaktionen och det blir också spännande inspel och samtal om klimaträttvisa.
Läs mer och anmäl dig här
 
Välkommen till internationell dag i Göteborg
2024 firar Svenska kyrkans mission 150 år. Det uppmärksammas på olika sätt under året på olika håll inom Svenska kyrkan. Den 9 mars är det internationell dag i Göteborg, en dag av fest och reflektion. Dit är även skarastiftare välkomna med för att fira och inspireras - det blir en dag för att fånga upp historiken och nuet med förväntan på Guds framtid och för att rustas till tjänst. 

Läs mer
 
Boka in: Syföreningsdagarna 2024

Nu är det dags att skriva in Syföreningsdagarna i almanackan! 23, 24 och 25 april är det dags, och som vanligt är det samma program alla tre dagarna. Välj det datum som passar dig bäst!

Just nu pågår planeringen för fullt och snart är det dags att lägga sista handen vid det spännande programmet. Efter årsskiftet kommer mer information om detaljer och då öppnar också anmälan. Håll utkik!
 
Öppettider på stiftskansliet över jul och nyår
 
Över jul och nyår har receptionen på stiftskansliet följande öppettider:

27-29 december, kl. 08.00-12.00
(Växeln är öppen 9-12)

2-5 januari, kl 08.00-12.00
(Växeln är öppen 9-12)
 
God jul och gott nytt år
 
På gång tar ett jul- och nyårsuppehåll och är tillbaka som vanligt igen vecka 3 med utgivning tisdagar ojämna veckor. 

God jul och gott nytt år önskar redaktionen!
 
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
 
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
Temakurs i januari
- hög tid att anmäla sig!

Det finns platser kvar till 2024 års första temakurs som hålls i januari! Sista anmälningsdag är 28 december och det går utmärkt att både kika på webbsidan och använda anmälningslänken, trots driftstörningar. I de valbara seminarierna fokuseras på arbetet bland barn och unga, oavsett vilken yrkeskategori du tillhör! Det handlar till exempel om barn i sorg, hbtqi, Fridays for future och ungas psykiska hälsa. 
Läs mer
Temakurs i februari -  inkludering och hållbarhet
Februari månads temakurs följer samma ramprogram som alla årets temakurser och har olika valbara seminarier. Bland annat får du möta KG Hammar, veta mer om arbetet bland papperslösa och stifta närmare bekantskap med det Ekumeniska följeslagarprogrammet.
Läs mer
 
Byggprocessen - fokus på plan- och bygglagen
På den här kursen lär du dig mer om byggprocessen med utgångspunkt i plan- och bygglagen. Vi tittar även på vad olika besiktningar innebär, till exempel slutbesiktning, entreprenadbesiktningar med flera. Vi gör även en genomgång av kulturmiljölagen och dess påverkan för oss som förvaltare av kyrkor och andra kulturfastigheter.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Grogrund - kristen tro och personlig utveckling
Välkommen till Grogrund - en kurs i kristen tro och personlig utveckling för dig som är anställd i Svenska kyrkan. Kursen lägger stor vikt vid att dela samtal och tankar med varandra. Vi talar bland annat om den kristna trons grunder, den världsvida kyrkan, kyrkorummet och kyrkoåret, kyrkans historia, dopet och nattvarden, Svenska kyrkans organisation och mycket annat. Kursen startar i vår.
Läs mer
Symbolik i kyrkorummet - med Arne Wiig
Välkommen till en dag om kyrkorummets symbolik, med rubriken "Vad synligt och osynligt är". Arne Wiig, präst och teologie doktor i religionshistoria, håller föredrag om den bibliska teologins visuella metaforik och fysik. Föreläsningen vill skapa en fördjupad kunskap om vårt rika symbolspråk i våra kyrkor och kyrkorum.
Dagen anordnas i Varnhem den 16 januari.
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang
FEBRUARI
- Inspirationsdag om psalmspel och orgel, 22

MAJ
- Befriande bibelläsning, 4
 
 



AUGUSTI
- Kickoff på lika villkor, 21-22





 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1.Kornet riktar sig till de som har en asnlutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, förtroendevalda, anställda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sidapå webben. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER