Korrigering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Tydligare spelregler för digital vård behövs
 
SKR är i stora delar positiva till förslagen i den statliga utredningen ”Effektiv och behovsbaserad digital vård”.

 Digitala vårdtjänster är nödvändiga för att möta invånarnas vårdbehov och öka vårdens tillgänglighet, inte minst i glesbygd. Vård som är möjlig att genomföra digitalt ska också erbjudas digitalt, säger Rachel De Basso, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på SKR.
Tydligare spelregler för digital vård behövs
 
Tillgång till barns patientuppgifter en integritetsrisk
 
Regeringen har i en utredning tittat på hur vårdnadshavare ska kunna få elektronisk tillgång till sina barns patientuppgifter. Nu föreslås fasta åldersgränser i lag som innebär att vårdnadshavare ska få möjlighet till direktåtkomst från att barnet fyller 13 år – vilket SKR inte ställer sig bakom.
Tillgång till barns patientuppgifter en integritetsrisk
 
Mer från SKR
 
 
Utbildning i palliativ vård – nu med fördjupningsdel för läkare
Grundutbildningen i palliativ vård, Lindring bortom boten, är nu utökad med en fördjupningsdel för läkare. Grundutbildningen tar cirka 2,5 timmar att genomföra och är öppen för alla. Fördjupningen tar cirka sex timmar. Båda utbildningarna är webbaserade och avgiftsfria. 
 
Nationella patientsäkerhetsmätningar avvecklas från 2024
Som en del i överenskommelserna med regeringen om att stärka patientsäkerhetsarbetet hos regioner och kommuner har SKR byggt upp och förvaltat mätmetoder och databaser för markörbaserad journalgranskning (MJG) och punktprevalensmätning (PPM) sedan 2011. Under 2023 visade en översyn som involverat representanter från kommuner och regioner att PPM och MJG är resurskrävande och att det finns stora utvecklings- och investeringsbehov, vilket lett till att SKR och Styrgruppen för nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) beslutat om avveckling. PPM-databasen tas ur drift 1 januari 2024. Därefter kan den inte användas för regional eller kommunal inmatning. Mer information kommer vad gäller MJG. Från och med 2024 genomförs inga nationella mätningar för PPM och MJG.
Nationella patientsäkerhetsmätningar avvecklas från 2024
 
Patientens kunskapsstöd Min vårdplan nu tillgängligt för alla cancerpatienter
Sedan december kan Min vårdplan användas av alla med någon cancerdiagnos, under förutsättning att den behandlande kliniken aktiverar det.
Patientens kunskapsstöd Min vårdplan nu tillgänglig
 
Fokus på förmågor i nytt vårdprogram om cancerrehabilitering
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Uppdateringen innebär ett nytt avstamp i arbetet med cancerrehabilitering i regionerna, med ett flyttat fokus från symtom till funktionsförmågor och större vikt vid teamarbete och patientens eget ansvar för sin rehabilitering. Ett implementeringskit för regionerna finns på Regionala cancercentrums webbplats.
Nytt avstamp i satsningen för en jämlik cancerrehabilitering
 
Intervju med projektledare för mötesplats med äldre i fokus
Ulrika Lifvakt är handläggare på SKR och projektledare för SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg för äldre. Hon berättar om varför den är värd ett besök. Mötesplatsen äger rum 23 januari.
Intervju med projektledaren för mötesplats med äldre i fokus
 
Mer från andra organisationer
 
 
Hälsofrämjande arbete för ökad trygghet i kommunen
Välkommen till ett uppföljande dialogseminarium som Mötesplats social hållbarhet arrangerar tillsammans med Healthy Cities Sverige. Tillsammans fortsätter vi att utforska hur det hälsofrämjande arbetet kan stärka tryggheten i samhället.
Dialogseminarium 26 januari
 
Adda blir ensam leverantör av receptblanketter
Postnord Strålfors, som tidigare producerat och distribuerat receptblanketter, har beslutat att upphöra med verksamheten och därmed tar Adda över det fulla ansvaret.
Adda blir ensam leverantör av receptblanketter
 
Avtal tecknat för Hälso- och sjukvårdsmaterial 2023
Nu finns Adda Inköpscentrals kommande ramavtal för Hälso- och sjukvårdsmaterial 2023 att ta del av. Nytt i avtalet är nya produktområden som till exempel nutritionsmedel och preventivmedel. Det kommande ramavtalet börjar gälla den 9 maj 2024.
Avtal tecknat för Hälso- och sjukvårdsmaterial 2023
 
Evenemang och kurser
 
 
11 januari
Integrerad vård – omsorg för personer med psykisk ohälsa
Ett heldag om samsjuklighet, psykisk ohälsa och olika metoder och arbetssätt för personcentrerad integrerad vård. Under dagen får du ta del av exempel från både regioner och kommuner.
 
18 januari
Att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg
SKR erbjuder en distansutbildning i att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Samma utbildning ges vid två tillfällen under våren. Varje utbildning består av egen förberedelse, två digitala utbildningsdagar, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
 
23 januari
SKR:s mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg för äldre
Den första konferensen av tre där SKR arrangerar mötesplats för äldrefrågor. Utforska teman om arbetsplatsutveckling, innovation och effektiv styrning och ta del av konkreta verktyg från andra kommuner och ledande experter.
 
25 januari
Glo och sno: Tillsammans för bättre vård vid sexuellt våld
Under detta seminarium får du ta del av hur Region Jönköpings län samarbetar med olika aktörer för att samordna omhändertagandet vid sexuellt våld och hur de unga som drabbats ser på stödet.
Sista anmälningsdag 23 januari
 
29 januari
Barnrättsstrategutbildning – våren 2024
En fyradagars utbildning som pågår under drygt tre månader. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten.
Sista anmälningsdag 22 januari
 
1 februari
Primärvårdens befolkningsinriktade arbete  hur gör vi i praktiken?
Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) och SKR arrangerar en workshop om primärvårdens uppdrag och hur vi kan stödja det befolkningsinriktade arbetet. Konkreta exempel varvas med gruppdialoger.
Sista anmälningsdag 31 februari
 
1 februari
Regionala vårdinsatser för tortyrskadade
Ett seminarium som handlar om åtta regioners och Svenska Röda Korsets erfarenheter om tortyrskadade. En ny vägledning presenteras under seminariet.
Regionala vårdinsatser för tortyrskadade
 
5 februari
Ledarskapsprogram Nära vård våren 2024
SKR erbjuder återigen en nationell arena för dialoger och gemensamt lärande över huvudmannaskapsgränserna i ett ledarskapsprogram för omställningen till Nära vård. Programmet erbjuder kunskapspåfyllnad från föreläsare inom områden som systemledning och systemeffektivitet, hur vi säkrar vinster i omställningen och hur vi blir ännu bättre på att leda i komplexitet.
Sista anmälningsdag 15 januari
 
7-8 februari
Strategi och verkstad för hälsa – från pilot till införande
Hälsofrämjande och förebyggande arbete är alltmer nödvändigt, men utmanas samtidigt i tuffa ekonomiska tider. Under två seminarier lyfter vi framgångsrika arbetssätt som har gått från lokala piloter till breddinförande i ett län. Vilka komponenter har gjort det möjligt?
Sista anmälningsdag 5 februari
 
8 februari
Glo och sno: LEVA – Livsstil vid Effektiv Viktminskning under Amning
Under detta seminarium får du lära dig mer om projektet LEVA. Syftet med projektet är att erbjuda stöd för kost- och viktförändring efter graviditet.
Sista anmälningsdag 6 februari
 
5 mars
Utvecklingsprogram för bättre tillgänglighet 2024
Även 2024 erbjuder SKR programmet ”Att leda utveckling för bättre tillgänglighet” för team som vill utveckla sin verksamhet. Programmet innehåller dels flera gemensamma träffar, dels eget arbete mellan träffarna och möjlighet till coachning under arbetet.
Sista anmälningsdag 20 februari
 
Nyhetsbrev Vård och hälsa
 
 
Hej!
Du har fått det här nyhetsbrevet, eftersom du valt att prenumerera eller deltagit i någon av SKR:s webbseminarier. Via prenumeration av Vård och hälsa kommer du till tidigare nummer och kan bli direktprenumerant. Skicka e-post till redaktören om du vill berätta vad du tycker om nyhetsbrevet.
 
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00