Närvarande och kunskapsstyrd socialtjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En närvarande och kunskapsstyrd socialtjänst
 
Socialtjänsten kommer inte lyckas bättre än samhället den verkar i. För bättre och mer jämlika livsvillkor för barn och unga krävs en ny socialtjänstlag, men det räcker inte. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen Socialtjänst och jämställdhet, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Inspiration att stärka hälsan och omsorgen för äldre
 
Den 23 januari arrangerar SKR en mötesplats om framtidens hälsa, vård och omsorg om äldre, där du kan ta del av inspiration från Lycksele, Heby, Eskilstuna och många fler kommuner. Ulrika Lifvakt, projektledare på SKR, berättar varför du inte vill missa detta.
Mötesplats med äldre i fokus
 
Antikorruptionsskolan – utbildning för vård och omsorg
 
Hur gör du om en brukare erbjuder dig en trisslott? Eller om någon frågar efter en förmån? Antikorruptionsskolan är en utbildning för medarbetare inom vård och omsorg. Syftet är att öka kunskapen om korruption och ge stöd kring etiska dilemman på arbetsplatsen.
Antikorruptionsskolan
 
Tryggt liv fritt från våld – vad behöver socialtjänsten göra?
 
Nu kan du se två föreläsningar med Linn Moser Hällen, socionom och författare, som har lång erfarenhet av praktisk arbete med våldsutsatta och att handleda socialtjänsten. Hur kan socialtjänsten stödja klienten att förändra sin situation? Vad krävs för att skapa kvalitet i samtal om våld?
Våld i nära relation – stöd för socialtjänsten
 
Ny lagstiftning om skyddat boende 
 
Den 1 april 2024 förslås ny lagstiftning för skyddat boende träda i kraft. SKR har tagit fram frågor och svar om förslagen i regeringens proposition. Det finns även en textad version av SKR:s seminarium från 14 november, som tar upp förändringarna ur socialtjänstens, skolans och vårdens perspektiv.
Skyddat boende för våldsutsatta

Kurser om skyddat boende 
Våren 2024 ger SKR:s jurister en kurs om de nya reglerna om skyddat boende. Kursen ges vid tre tillfällen: 7 februari, 20 februari och 14 mars.
Kurs: Nya regler om skyddat boende
 
Skydd för anhöriga till kriminella – vad gäller?
 
Hur ska socialtjänsten bedöma rätten till bistånd för individer som behöver tillfälligt boende på annan plats på grund av hot från kriminella grupperingar? SKR har tagit fram vägledning.
Socialnämndens ansvar, skydd vid hot från kriminella grupperingar
 
55 000 brukarsvar i socialtjänstens  brukarundersökningar 
 
I år deltog 205 kommuner i någon av socialtjänstens nationella brukarundersökningar. En ny undersökning om öppna insatser inom social barn- och ungdomsvård har också testats. Alla resultat förutom för pilotundersökningen finns i Kolada. I januari bjuder SKR in till webbinarier om resultaten och hur du kan använda dem för verksamhetsutveckling. 
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Remissvar från SKR 
 
 
Viktigt med skola och vård i ungdomsfängelse
Om regeringen går vidare med förslaget om fängelse för unga, har SKR flera medskick. Fokus måste ligga på vård, behandling och skolgång.
Straffåldern ska inte sänkas
 
Välfärdsbrott: Ökat informationsutbyte kräver samverkan
Fler uppgifter ska kunna lämnas till brottsbekämpande myndigheter, men SKR vill se mer av ömsesidigt utbyte av information inom ramen för samverkan.
Viktigt att socialtjänsten och vården undantas från uppgiftsskyldigheten
 
Tryggheten i bostadsområden behöver stärkas
Förslaget om stärkt hyresrättsligt skydd för våldsutsatta kvinnor är bra, men behöver ta hänsyn till att våldsutsatta kan behöva byta bostad. Med ett antal viktiga förbehåll tillstyrker SKR även förslaget att det ska bli lättare att säga upp hyresgäster på grund av allvarlig brottslighet. Risken är att vräkningarna blir fler, att anhöriga drabbas och att trycket på socialtjänsten ökar.
Socialtjänsten måste få förutsättningar att ge förebyggande insatser  
 
Tillgång till barns patientuppgifter en integritetsrisk
En utredning föreslår att vårdnadshavare ska ha elektronisk tillgång till sina barns patientuppgifter när barnet fyllt 13 år. SKR anser att förslaget inte tar tillräcklig hänsyn till tonåringarnas integritet och skyddsbehov.
SKR vill se en mer flexibel modell
 
Mer från SKR 
 
 
Nationella mätningarna PPM och MJG avvecklas 2024
Under 2024 avvecklas de nationella punktprevalensmätningarna (PPM) om trycksår, vårdrelaterade infektioner och basala hygien- och klädrutiner. Även markörbaserad journalgranskning (MJG) avslutas. Det innebär att databaserna arkiveras.
Beslut fattat efter översyn 
 
Arbetsförmedlingens service brister
Årets SKR-enkät om arbetsmarknadspolitiken visar att i princip alla de kommuner som svarat (98 %) ger insatser till arbetslösa som egentligen är Arbetsförmedlingens uppdrag. Det behövs ny politik för att stödja dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.
SKR:s förslag på ny politik
 
Stor avtalsrörelse i välfärden under våren
SKR och Sobona har överlämnat mål och inriktning till de fackliga organisationerna inför avtalsrörelsen 2024. De kollektivavtal som berörs omfattar 1,2 miljoner anställda i välfärden.
Avtalsrörelse 2024
 
SKR och Kommunal i samtal om äldreomsorgen
Heltidsarbete som norm, brett införd välfärdsteknik och ökade möjligheter till kompetensutveckling. Det är förslag på åtgärder som SKR tog med sig till äldreomsorgssamtalet med Kommunal den 18 december.
Möte om lösningar på äldreomsorgens utmaningar
 
Konferenser och seminarier 
 
 
11 januari
Integrerad vård och omsorg vid samsjuklighet och psykisk ohälsa
Samsjuklighetsutredningen föreslår att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska ha samordnade verksamheter för dem med störst behov. Här finns fler metoder och arbetssätt. Hur implementerar man dem och startar integrerade verksamheter? SKR bjuder in till en heldag om personcentrerad integrerad vård och omsorg.
Sista dag för anmälan 10 januari 
 
17 januari
Aktuellt inom socialtjänstens arbete med barn och unga
Vad är på gång inom området barn och unga? Hur påverkar desinformationskampanjen arbetet? Och vad innebär förslagen i betänkandet För barn och unga i samhällsvård? SKR bjuder in till en heldag om de mest aktuella frågorna just nu.
Sista dag för anmälan 16 januari
 
24 januari
Informationsdelning i praktiken
Vilka möjligheter har socialtjänsten att dela information med polisen för att förebygga och bekämpa brott som begås av barn och unga? SKR ger en utbildning om möjligheterna med dagens sekretesslagstiftning.
Utbildningen är kostnadsfri
 
Start 29 januari
Utbildning till barnrättstrateg
Lär dig mer om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa den praktiskt i verksamhet. Utbildningen är fyra dagar och varvar teori, workshops, diskussioner och hemuppgifter. Antal platser är begränsat, först till kvarn!
Sista dag för anmälan 22 januari
 
6 februari
Vräkningsförebyggande arbete
SKR och Sveriges Allmännytta bjuder in till en heldag om hur vi tillsammans kan förebygga avhysningar. Vi belyser barnperspektivet, tar del av forskning om ungas skuldsättning och lyfter exempel från kommun och bostadsbolag. Bland annat medverkar Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten.
Sista dag för anmälan 5 februari
 
7–8 februari
Strategi och verkstad för hälsa – från pilot till införande
Hälsofrämjande och förebyggande arbete utmanas i tuffa ekonomiska tider. Under två seminarier lyfter vi framgångsrika arbetssätt som har gått från lokala piloter till breddinförande i åtta län. Vilka komponenter har gjort det möjligt?
Sista dag för anmälan 5 februari
 
Start 8 februari
Utbildning i individbaserad systematisk uppföljning
Våren 2024 ger SKR en utbildning om individbaserad systematisk uppföljning i socialtjänsten, där du får öva på att göra en avgränsad uppföljning i din verksamhet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff.
Sista dag för anmälan 19 januari
 
5 mars
Barnrättsperspektiv  – barn och unga samt familjerätt

Vad innebär ett barnrättsperspektiv i barnavårds- och VBU-utredningar samt i samarbetsavtal? Norrtälje, Stockholm och Helsingborg delar med sig av erfarenheter och arbetssätt. Du hör också om stödmaterial och nyheter från SKR, Socialstyrelsen och MFoF.
Sista anmälningsdag 4 mars
 
14–15 mars
SKR:s barnrättskonferens
– tema gängkriminalitet

Hur kan vi stärka barns rätt till delaktighet och trygga en uppväxt fri från våld? SKR:s barnrättskonferens har tema gängkriminalitet, barnsyn och delaktighet. Hör om regeringens barnrättspolitik och ta del av kunskap och erfarenheter från forskare, civilsamhälle, SKR och andra kommuner.
Sista anmälningsdag 13 mars
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Statsbidrag för beredskap i socialtjänst och hälso- och sjukvård
Den 1 januari träder en förordning i kraft om statsbidrag till kommuner för att genomföra åtgärder så att verksamhet i socialtjänst och hälso- och sjukvård kan upprätthållas under höjd beredskap. Mer information publiceras hos Socialstyrelsen i mitten på januari.
Förordning (2023:49) statsbidrag till kommuner för beredskap
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00