Barnrättskonferens, webbinarier och utbildningar 2024.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Barnrättskonferens, webbinarier och utbildningar 2024
 
Året närmar sig sitt slut och snart väntar en välförtjänt vila. Under 2024 kommer Åsa Ståhlhane från Region Sörmland att arbeta med oss inom barnrättsarbetet. Jag kommer även att tillsammans med kollegorna på SKR arbeta med att stödja kommunerna i omställningen av den nya socialtjänstlagen. Under 2024 kommer SKR presentera ett stödmaterial om hur en barnkonsekvensanalys i denna fråga kan genomföras, där några kommuner kommer vara lärande exempel.
 
Under våren kommer flera evenemang att hållas, bland annat SKR:s digitala barnrättskonferens 2024. Årets tema är "Gängkriminalitet, barnkonventionens barnsyn och delaktighet". Då presenteras även SKR:s nya stödmaterial för fördjupad bedömning av barnets bästa och information ges om hur kommuner kan genomföra en barnkonsekvensanalys i samband med den nya socialtjänstlagen.
 
Sprid gärna vårt webbinar om Barnrättsperspektiv inom socialtjänstens arbete med barn och unga samt familjerätten. Vårens barnrättsstrategsutbildning startar redan i januari!

Här kommer nya datum för kostnadsfria öppna handledningstider för utbildade barnrättsstrateger: 18/1, 21/2, 19/4 och 17/5. (Har du inte fått zoomlänk, kontakta konferens@skr.se).
 
Tack för ert engagemang!

God Jul och Gott Nytt År!
Marie Lundin Karphammar
Handläggare/Barnrättsjurist, SKR
marie.lundin.karphammar@skr.se 
 
Utbildningar och evenemang
 
 
Vem får Stora Priset 2024?
Nu öppnar nomineringar för Stora Priset 2024! Vi söker pristagare som främjat barns rättigheter när föräldrar har svårigheter. Nominera gärna någon till Stiftelsen Allmänna barnhusets Stora priset 2024.
Nominera senast den 12 januari
 
24 - 25 januari
Barnafridskonferensen 2024
Brottsoffermyndigheten medverkar  och besökare kan prata med myndighetens medarbetare om unga brottsoffers rättigheter och ta del av informationsmaterial till barn och unga. Tema: Aldrig våld!
Program för Barnafridskonferensen
 
29 januari 2024
Barnrättsstrategutbildning – våren 2024
En fyra dagars utbildning spridd över tre månader ger dig grundläggande kunskap om att implementera och tillämpa barnkonventionen i din verksamhet.
Sista anmälningsdag 22 januari
 
7 februari 2024
Barnkonventionsdagen 2024
Träffa nyckelpersoner som till exempel socialtjänstministern/
barnrättsministern och Barnombudsmannen. Lyssna på Barnrättsministern som berättar om regeringens senaste prioriteringar.
JP Infonets Barnkonventionsdagen
 
13 februari 2024
Barnkonventionen - grundutbildning för förtroendevalda
En grundkurs om barnkonventionen som lag som riktar sig till förtroendevalda.
Sista anmälningsdag 12 februari
 
5 mars
Barnrättsperspektivet inom socialtjänstens arbete med barn- och unga samt familjerätten
Vad innebär ett barnrättsperspektiv i barnavårds- och VBU-utredningar samt i samarbetsavtal? SKR, Socialstyrelsen, MFof och kommuner informerar om sitt arbete med barnkonventionen, presenterar stödmaterial och delar med sig av sina praktiska erfarenheter.
Sista anmälningsdag 4 mars
 
14 -15 mars 
SKR:s barnrättskonferens tema gängkriminalitet, barnkonventionens barnsyn och delaktighet
Ta del av kunskap, erfarenheter och diskussioner om hur vi kan ge barn och unga sin rätt till delaktighet och hur vi kan ge alla barn en trygg uppväxt fri från våld med fokus på gängkriminaliteten.
Sista anmälningsdag 13 mars
 
8 - 10 april 2024
Barnrättsdagarna i Karlstad
Stiftelsen Allmänna Barnhuset arrangera Barnrättsdagarna 2024. I år är fokus på barns rättigheter när föräldrar har olika former av svårigheter.
Barnrättsdagarna 2024
 
23 april 2024
Barnkonventionen - grundutbildning för tjänstepersoner
En grundkurs om barnkonventionen som lag utifrån tjänstepersonens perspektiv.
Sista anmälningsdag 22 april
 
Skuggsyskon
Östra teatern presenterar sin berörande utbildningspjäs "Skuggsyskon". Denna starka föreställning är eftertraktad av skolor, lärarutbildningar, habiliteringsenheter och socialtjänst som en källa till inspiration och pedagogisk utbildning.
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Migrationsöverdomstol skickar tillbaka mål på grund av bristande hänsyn
Migrationsöverdomstolen (MIÖD) har beslutat den 3 oktober 2023 att återförvisa en del av ett mål från migrationsdomstolen för ny behandling. MIÖD anser att migrationsdomstolen inte har bedömt vad som är bäst för barnet eller de möjliga konsekvenserna av en mammas utvisning på ett tillräckligt noggrant sätt.
Ny dom från migrationsöverdomstolen gällande barnkonventionen
 
Bris kommunundersökning 2023
Efter nästan fyra års arbete med att implementera barnkonventionen, presenterar BRIS en rapport som granskar kommunernas insatser för att följa konventionens riktlinjer.
Vilket utrymme ges barnen?, Bris kommunundersökning 2023
 
Regeringskansliet: Barnets rättigheter
Många nya utredningar har nyligen genomförts som berör barnrättsområdet. Du kan hitta dem på regeringens webbplats.
Utredningar barnets rättigheter, regeringen.se
 
Barnkonventionen och klimatförändringar
Allmän kommentar nr 26 (2023) om barns rättigheter och miljö med särskilt fokus på klimatförändringar.
FN:s konvention om barnets rättigheter (PDF, Barnombudsmannen)
 
Koordinatorsstöd för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning 
Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar står inför betydande utmaningar när det gäller att koordinera samhällets stöd till sina barn. Detta problem, som många föräldrar vittnar om och som återfinns i flera utredningar, resulterar ofta i stress, ohälsa och arbetsrelaterade svårigheter. Rapporten utvärderar ett treårigt pilotprojekt i åtta kommuner och föreslår förbättringar för samordningsstöd till anhöriga vårdgivare. 
Koordinatorsstöd för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning
 
Barnfattigdom i Sverige - Årsrapport 2021
Rapporten behandlar ämnet barnfattigdom i Sverige och har som mål att analysera dess omfattning och påverkan. Syftet med Rädda barnens rapport är att ge insikter om barnfattigdomens natur och föreslå åtgärder för att minska barnfattigdomen och förbättra barns välbefinnande.
Barnfattigdom i Sverige, Rädda barnen
 
Barnombudsmannen: Enkät om barns delaktighet
Barnombudsmannen har tagit fram en enkät som riktar sig till medarbetare inom kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer som arbetar med barns involvering på olika nivåer. Enkäten ska ligga till grund för ett digitalt stöd med planerad lansering våren 2024.
Ditt bidrag genom enkäten uppskattas!
Enkät om barns delaktighet, Barnombudsmannen
 
 
Redaktör
Marie Lundin Karphammar
marie.lundin.karphammar@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se