Senaste nytt från Hagar Malin Hellkvist Sellén
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Grafisk form: Ateljé Grotesk
Hej!

En gnutta ledighet står för dörren efter en intensiv och innehållsrik första säsong på plats här i Umeå. Flytten hit från Stockholm i början av hösten har givit mig vidgad horisont, ny terräng och inspiration som inte vet några gränser. Det känns väldigt roligt att rota sig här igen och bli del av den rika Västerbottniska kulturfloran.

Jag har inlett flera fina samarbeten i länet och en rad spännande projekt är under arbete. Förutom allt nytt så har veteranen »Rosa löften« varit ute på vägarna igen. Solot med sina 15 fantastiska år på nacken har under hösten gästspelat i Hamar och Trondheim i Norge. Att få leva med ett verk över tid är ovärderligt och att solot fortsätter att landa i hjärtat hos publiken är underbart att uppleva.

Jag vill önska Gott Nytt År och jag hoppas på det bästa för världen 2024!
 
Vernissage!

I november inleddes repetitionerna av »Vi rör oss mot slutet«. Verket tar form som koreograferad utställning och är den första i sitt slag på Västerbottens museum. Det är även första gången Hagar Malin tar sig an formatet vilket gör det hela dubbelt så spännande.

Med utställningen fortsätter Hagar Malin att utveckla och fördjupa sitt koreografiska intresse för tid och existensiell rörelse. Hon utgår återigen från en titel snarare än en tematik. Ett arbete som inleddes med »Tiden det tar« - ett helaftonssolo som hade urpremiär på Dansens Hus/Elverket i Stockholm i januari i år. Verken låter sig inte kläs i språkdräkt utan hon låter koreografin verka från början till slut.

»Vi rör oss mot slutet« skapar utrymme för ett långsamt varande och bjuder in besökaren till koreografiska bad under hela dagen i den stora utställningshallen på museet.

Den 13 december hölls en processvisning och många besökare uttryckte att det här är vad som dom behövde just nu. Ett verk att landa i. Där du kan stanna så länge du vill. En utställning som aldrig blir konstant. Där du som besökare samexisterar med dansarna i rörelsen mot slutet.

Varmt välkomna på vernissage för den koreograferade utställningen »Vi rör oss mot slutet« den 17 februari 2024 kl 11.00-17.00 i hall 7 på Västerbottens museum i Umeå.

Idé Hagar Malin Hellkvist Sellén Dansare Pernille Holden, Marianne Kjærsund, Daniel Jeremiah Persson, Marcus Baldemar Koreografi Hagar Malin Hellkvist Sellén i samarbete med dansarna Kostymdesign Amanda Hedman Hägerström Musik Anna Sóley Tryggvadóttir Rumslig gestaltning Amanda Hedman Hägerström, Hagar Malin Hellkvist Sellén Film Palmer Lydebrant Producent Nadja Nilsson Produktion Hagar Malin Hellkvist Sellén

Utställningen skapas i samproduktion med Norrlandsoperan med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Dans i Västerbotten i samarbete med Västerbottens museum och Midgårdsskolan.

»Vi rör oss mot slutet« pågår under perioden 17 februari till 10 mars 2024 under museets ordinarie öppettider: tisdag-fredag kl 10.00-17.00 och lördag-söndag kl 11.00-17.00.

Den 23 februari och den 1 mars kl 14.00-15.00 medverkar danselever från Midgårdsskolans Estetiska program i utställningen.

Västerbottens museum

För mer information kontakta producent Nadja Nilsson
»Koreoteket«

Under hösten har Hagar Malin huserat på biblioteken i Vännäs och Vännäsby inom ramen för det av Dans i Västerbotten och Regionbibliotek Västerbotten nyinstiftade residenset »Koreoteket«.

Projektet fortsätter under våren och då kommer hon även att arbeta på biblioteket i Åsele. Hagar Malin skapar koreografiska sammankomster och workshops för såväl bibliotekarier som biblioteksbesökare och skapar rum för samtidskoreografi bland bokhyllorna.

Läs mer HÄR.
Ny producent

Verksamheten har haft glädjen att välkomna Nadja Nilsson som ny producent. Hon delar sin tid mellan Umeå och arbetet som producent på Dansinitiativet i Luleå.

Nadja drivs av att tillgängliggöra rörelsebaserad scenkonst bortom storstaden och vill arbeta för en hållbar infrastruktur för dansen, med extra fokus på de norra regionerna. Hon tror på dansens och rörelsens kraft, förmåga att väcka känslor och kroppsliga förnimmelser och vill att fler i samhället ska få en relation till konstformen.

Nadja har bakgrund som danslärare och har varit aktiv inom civilsamhället i olika samhällsfrågor. Hon har studerat internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan i Göteborg. Hon är född 1991 i Umeå.
Region Västerbottens kulturstipendium
 
Hagar Malin har tilldelats Region Västerbottens kulturstipendium med motiveringen:

"En av Sveriges främsta koreografer har efter många år i Stockholm återvänt till Västerbotten. Här berikar hon kulturfloran med nya verk, samarbeten och interdisciplinära möten.

Hagar Malin Hellkvist Sellén startade sin koreografiska bana i Umeå och har sedan dess skapat ett eget queerfeministiskt universum och flera ikoniska verk. Med en oefterhärmlig kombination av allvar och humor, bjuder hon in och utmanar publiken på samma gång. Envist och modigt fortsätter hon att bryta ny mark, i ständig dialog med omvärlden.

Genom stipendiet vill vi stödja och uppmuntra Hagar Malin Hellkvist Selléns danskonstnärliga utveckling och förankring i Västerbotten".

Läs mer HÄR.
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén (f. 1978) är åter baserad i sin födelsestad Umeå. Hon arbetar med koreografi i det utvidgade fältet och intresserar sig för var, när och hur verk uppstår. Hennes praktik genomsyras av en stark tillit till det koreografiska hantverket, till dansarna och till publiken.

Hon har verkat i danskonstens framkant i dryga två decennier och med sina verk har hon både omfamnat och utmanat publiken. Några verk i urval:
»Tiden det tar« (2023), »Kvinnor och skog«, (2021), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003).

Verksamheten bedrivs 2023 med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad, Konstnärsnämnden och Dans i Västerbotten.