Nyhetsbrev december 2023
 
I det här utskicket:
  • Fritidsaktiviteter våren 2024
  • Radiohjälpen stöttar JagKanCykla
  • Julkonsert 20 december
  • Om Intradagarna 2023
  • Årsmöte mars 2024
  • Samverkan LSS
  • Nästa nyhetsbrev
 
Fritidsaktiviteter våren 2024
 
Dansprogram
Nästa år startar vi vårens FUB-danser fredag 19 januari och då med Donnez på scen.

Vi gör en prisjustering 2024. Efter att ha haft 100 kr i entré i snart 15 års tid blir den nya entrékostnaden 125 kr för medlemmar. Om du beställer förköpsbiljetter kostar entrén bara 100 kr per biljett.

Läs mer om vårens dansprogram och information om betalning här.
  
Ladda ned vårens dansprogram här!

Information om betalning på FUB-dansen

Månadsmingel
FUB Inre Ringen har månadsmingel på kansliet den första lördagen i varje månad kl. 16.00-20.00. I januari, juli och augusti är det inget månadsmingel.

Kommande datum är 3 februari, 2 mars, 6 april, 4 maj och 1 juni.

Se hela inbjudan här!
 
Bowling
Onsdagar och torsdagar på Birka Bowling.

Läs mer om aktiviteten här!
 
Gymnastik
Måndagar i Matteusskolan.

Läs mer om aktiviteten här!

FUB Stockholms Ungdomsgrupp
Är du mellan 16–25 år? Välkommen att delta i FUB Stockholms ungdomsgrupp.

Vi träffas två gånger i månaden, oftast på tisdagar, mellan klockan 17.00-19.30.

Läs mer här!
 
Radiohjälpen stöttar JagKanCykla
 
Fantastiska nyheter från JagKanCykla!

Radiohjälpen har beviljat vår ansökan om att arrangera fler cykelläger.

Vi kickar igång med ett Påsklovsläger 2024. Så håll utkik på JagKanCyklas facebooksida för inbjudan med alla detaljer.

Tack för ert stöd och ert engagemang. Vi ser fram emot att skapa fler minnesvärda cykelläger tillsammans med er!
 
Julkonsert i Högalidskyrkan
 
Välkommen på julkonsert i Högalidskyrkan 20 december kl 18.00. Ingen anmälan behövs. OBS! Anmälan till fikat kl 17.00 är stängd då det redan är fullbokat.
 
Om Intradagarna 2023
 
Årets Intradagar var som vanligt fullspäckade med bra föreläsare och många spännande diskussioner och möten.

Här är ett axplock av innehållet:

Flera föreläsningar handlade om ledarskap och hur man kan förbättra kvaliteten i arbets- och förhållningssätt gentemot den enskilde i boende och daglig verksamhet.

Bo Hejlskov tog med oss på en spännande resa där han gjorde flera övningar med oss. Vi fick bland annat reflektera över hur snabbt man bedömer en situation. Hur den mänskliga hjärnan är skapad inte bara för att tänka moraliskt utan även att börja moralisera. Han pratar om hur viktigt det är för personal att stödja personer i att kunna välja hur de vill leva. ”Ett fantastiskt uppdrag” som Bo själv uttrycker det.

Per Arvidsson men också Jenny Aspling och Magnus Tideman tog upp modellen Active support som ett bra exempel på ett strukturerat arbetssätt för ökat inflytande och delaktighet. En viktig förutsättning är ett verksamhetsnära ledarskap, att närvarande chef finns för att leda arbetet och som är tillgänglig för personal, boende och närstående.

Gunilla Thunberg berättade om KomBo – en modell för personal att komma igång med kommunikationsstöd.

Kia Mundebo och Conny Bergkvist har i projektet Gott Liv Som Äldre uppmärksammat att det oftast finns få eller inga aktiviteter för pensionärer med IF. Projektet är nu slut men ett nytt projekt med fokus på äldres hälsa startar redan efter årsskiftet, ”Mötas Och Må Bra”.

Förutom ledarskap och arbetssätt inom LSS var en annan röd tråd bristen på kompetens hos personal inom LSS och vad det får för konsekvenser. Något som bland annat Mats Jansson och Anders Lago tog upp. Både IVO och Socialstyrelsen pekar på ökade tvångs- och begränsningsåtgärder vid kunskapsbrist hos personal. Antalet anmälningar till IVO har också ökat vad gäller brister i personalens bemötande och förmåga att ge stöd och service.

Inom FUB får vi rapporter om incidenter i LSS-verksamheter som ute i samhället skulle leda till åtal för brott. Under senare år tyvärr också exempel på mycket allvarliga händelser och incidenter.

Första dagen avslutades med ett uppträdande av Emil Jensen. Med hans sånger och kåserier/dikter ramade han in dagen väldigt fint och fick oss att se det stora i det lilla.

Årets Intrapris gick till forskaren och pedagogen Cecilia Olsson som bland annat tagit fram olika hjälpmedel om vad det innebär att ha IF.

Vi ser redan fram emot Intradagarna nästa år, som då arrangeras för 17:e gången.

Se vidare via denna länk för att ta del av föreläsningarna under Intradagarna 2023:https://www.fub.se/kalender/intradagarna-2023/ gå in under bilagor.
 
Årsmöte mars 2024
 
Save the date!

Söndag 10 mars är det årsmöte i FUB Stockholm.

Plats meddelas senare.

Kallelse kommer i nästa nyhetsbrev.
 
Samverkan LSS
 
Två gånger per år har vi samverkansmöten med Stockholms stad om aktuella frågor inom LSS. I fokus just nu är bland annat:
  • Kostnadsfritt friskvårdskort via Stockholms stad. Endast 16% av alla inom LSS-boende har beställt detta kort som ger fritt inträde till stadens alla simhallar. Det vill vi ändra på inför 2024. 
  • Wifi i LSS-boende. Fortfarande har boende inom LSS ofta inte tillgång till wifi och detta följer vi upp varje möte.
  • Frågor om GDPR. Vi har fått signaler om att boenden använder nummer istället för namn på de boende och vi har bett staden ta reda på omfattningen.
  • IVOs granskning av LSS-bostäder i landet där 80 av 90 granskade boenden fick anmärkningar. Hur ser det ut i Stockholm?
Här kan du läsa mer om våra möten: https://www.fubstockholm.se/om-oss/samverkan-lss
 
God Jul och Gott Nytt År!
 
 
Nästa nyhetsbrev kommer i februari 2024.