Räntehöjningar och inflation alltmer i backspegeln
 

November blev en stark månad på börsen och bäst gick det för småbolag och fastigheter. Småbolag och fastigheter tillhör de som tyngts allra mest av de snabbt stigande räntorna. Nu när det ser ut som att räntehöjningscykeln är över har de tryckts upp rejält på börsen.
Marknaden verkar övertygad att det nu inte blir några fler räntehöjningar, men har även prisat in att sänkningarna börjar närma sig. I USA väntar marknaden sig en första sänkning redan i mars eller i maj, följt av upp till ytterligare fyra sänkningar under året. Centralbankerna Fed, ECB och Riksbankens egna prognoser är dock mer försiktiga.

Fallande räntor är positivt för aktier. Men detta gäller bara till en viss nivå, skulle räntorna sänkas för mycket för snabbt skulle marknaden bli orolig för att ekonomin är för svag, och då skulle aktier återigen falla. Marknaden riskerar alltså att bli besviken om centralbankerna inte sänker i tid eller sänker för få gånger. Men det skulle också bli oroligt om man sänker för mycket för snabbt. Det krävs alltså en balansgång.

Riksbanken valde senast att lämna räntan oförändrad, men flaggade samtidigt för att det fortfarande inte är uteslutet att höja igen om inflationen inte fortsätter nedåt. Vi har tidigare trott att Riksbanken eventuellt skulle passa på att göra en sista höjning i och med att ECB sannolikt är klara med höjningar, men så blev inte fallet och man valde att pausa med hänsyn till inbromsningen i svensk ekonomi.

Läs hela fondkommentaren
 
 
Aktiva Fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva Fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: +2,26%
Defensiv mixindex: +1,04%

Aktiv Balanserad: +2,67%
Balanserad mixindex: +1,49%

Aktiv Offensiv: +3,05%
MSCI World: +2,58%

Aktiv Tillväxt: +2,20%
MSCI EM: +1,29%


(Siffror per 31/11, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
Simplicity Fastigheter A +19,30%
 
Månadens bästa hedgefond
Brobacke Global Allokering A +11,52%
 
Månadens bästa räntefond
FTGF WA Mcr OppBd A SEKH Acc +9,29%
 
Avkastning per 2023-12-01, 30 dagar bakåt
Se våra topplistor här
 
 
Jag vill fortsätta att ta emot information och nyheter från Fondmarknaden.se

Ja, gärna        Nej, tack
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.