Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Dags att summera några av årets viktiga händelser och tacka för det som varit!
SKR höll sin kongress i november. I inriktningsdokumentet för mandatperioden 2024–2027 lyfts att SKR behöver säkerställa bästa möjliga förutsättningar för trygga och hållbara städer och samhällen med låg klimatpåverkan där effektiv kollektivtrafik och välutvecklad infrastruktur spelar en central roll.
 
Under året har SKR:s nätverk för kommunala miljöchefer diskuterat avloppsdirektivet, luftkvalitetsdirektivet, svenska ordförandeskapet i EU, miljöstraffsrättsutredningen och utredningen om förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken. Möten har hållits med utredningen mot fusk i livsmedelskedjan och med Naturvårdsverket om regeringsuppdraget effektivare tillsyn. Andra frågor som lyfts är kompetensförsörjningen, strategiskt brottsförebyggande arbete i kommuner samt prioriteringar inom klimatanpassning och hållbar omställning. Under 2024 önskar vi utöka antalet kommuner som är representerade i nätverket.
 
Med önskan om en god jul och ett gott nytt 2024, då vi tillsammans fortsätter att verka för en hållbar samhällsutveckling!
 
Ann-Sofie Eriksson
Sektionschef
 
Aktuellt i SKR:s Miljöchefsnätverk
SKR:s nätverk för kommunala miljöchefer diskuterade i december möjliga aktiviteter inom temaområdena brottförebyggande tillsyn och kompetens­försörjning under 2024. Miljöcheferna ska ge fortsatta inspel till SKR efter avstämning på hemmaplan och med kollegor regionalt. SKR informerade om Utredningen om förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken (2023:78). Nätverket träffade även representanter för Havs- och Vattenmyndigheten och Vattenmyndigheten i Västerhavet för dialog om kommunernas förutsättningar att genomföra åtgärdsprogrammen och förutsättningar för samverkan och samarbete i åtgärdsarbetet.
 
Aktuellt i SKR:s referensgrupp Klimat och hållbar omställning
SKR:s nystartade referensgrupp har under hösten diskuterat knäckfrågor i det kommunala klimat- och hållbarhetsarbetet. Fokus har legat på konsekvensbedömningar och nyttoanalyser kopplat till styrning och ledning, relationen mellan klimat och social hållbarhet samt olika aspekter av hållbart byggande. Dessa teman tar vi vidare i vårens aktiviteter och SKR:s planerade klimatseminarier.
 
SKR:s inriktning för mandatperioden
SKR:s kongress beslutade i november om inriktningen 2024-2027. Att säkra kompetensförsörjningen, dra större nytta av digitalisering och ny teknik samt att verka för att kommuner och regioner har förutsägbara och långsiktiga planeringsförutsättningar är prioriterade fokusfrågor. Inriktningen lyfter också att tempot i det samlade arbetet för klimat och biologisk mångfald måste öka, och att en grön omställning också ger nya möjligheter. SKR behöver säkerställa bästa möjliga förutsättningar för trygga och hållbara städer och samhällen med låg klimatpåverkan där effektiv kollektivtrafik och välutvecklad infrastruktur spelar en central roll.
Starkare välfärd i SKR:s inriktning - SKR
 
Konferenser och seminarier
 
Nya bestämmelser om förpackningsavfall - seminarium 8 februari 2024
Från 1 januari 2024 gäller flera nya regler inom områdena avfall, producentansvar och engångsprodukter. För att informera om de nya reglerna och särskilt miljönämndernas roll arrangerar SKR och Naturvårdsverket ett webbsänt seminarium med fokus på de nya bestämmelserna om förpackningar från verksamheter, sorteringskrav, dispenser och särskilda regler om muggar och matlådor. Seminariet gäller bestämmelserna i miljölagstiftningen och inte de i livsmedelslagstiftningen.

Anmälningslänk kommer inom kort.
 
Nytt datum: Vägar mot det robusta samhället - Presidiedagar inom plan, bygg och miljö, 22–23 april 2024
Välkommen till SKR:s årliga konferens för presidierna i kommunala plan-, bygg- och miljönämnder som detta år är på temat ”Vägar mot det robusta samhället”. Dagarna kommer innehålla kunskapspass utifrån era uppdrag, möjlighet till samtal med varandra och medarbetare på SKR samt studiebesök.
 
Ett axplock ur programmet:
  • Regeringens aktuella politik och inriktning ur ett risk- och sårbarhetsperspektiv
  • Roller och ansvar för den gröna omställningen
  • Effektiva processer för minskad risk och sårbarhet
  • Kommuners arbete för att bygga tillit och social sammanhållning
Ett urval av medverkande:
  • Peter Larsson, Regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norr
  • Annika Wallenskog, chefsekonom SKR
  • Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs universitet
  • Statssekreterare Johan Davidson och Daniel Westlén (tillfrågade)
 
Save the date, digitala klimatseminarier vår 2024
Vi har nu satt preliminära teman och datum för vårens digitala klimatseminarier!
  • Konsumtion, sociala hänsyn och medborgarengagemang i klimatarbetet, 15 mars
  • Naturbaserade och mångfunktionella lösningar i den strategiska planeringen, 12 april
  • Möjligheter och utmaningar i det cirkulära byggandet, 31 maj
Mer information kommer.
 
Nätverkskonferens för kommunala klimat- och miljöstrateger, 2-3 maj 2024
Vi möts kring aktuella frågor för utbyte av erfarenheter och samverkan. Konferensen hålls fysiskt lunch till lunch i SKR:s lokaler på Hornsgatan 20.
 
Mer information kommer.
 
Energi och klimat
 
 
Direktivet om byggnaders energiprestanda förhandlat
Rådet och EU-parlamentet nådde den 7 december en provisorisk överens­kommelse om direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), med tuffa krav på förbättrad prestanda och på solenergi.

Alla lokalbyggnader ska år 2030 ha bättre prestanda än de 16% sämsta år 2020, och 2033 bättre än de 26% sämsta. För bostäder ska den genomsnittliga energianvändningen minska med 16% till 2030 och med mellan 20-22% till 2035. 55% av minskningen måste uppnås genom renovering av byggnaderna med sämst prestanda. Vissa undantag får göras. Lämpliga solenergiinstallationer ska göras om det är tekniskt-ekonomiskt och funktionellt görligt i nya byggnader, offentliga byggnader och existerande lokalbyggnader som renoveras. Direktivet innehåller även definitioner för energiprestanda och energiklassning, krav på laddplatser etc. EPBD väntas antas våren 2024.

Boverket har med anledning av EPBD remitterat förslag till ändrad energiklassningsskala. SKR har tillstyrkt ändringen men anser att den bör avvakta övriga förändringar till följd av EPBD.
 
Regionernas klimatarbete – lärande exempel
SKR har publicerat ett antal lärande exempel om regionernas arbete med att minska klimatpåverkan och resursförbrukning från engångsmaterial, möbler, anestesigaser och sjukvårdstransporter. Exemplen är en fördjupning till den Öppna jämförelse om miljöarbetet i regionerna som publicerades i somras.
 
Möjligt ansöka om EU-medel för energi & digitalisering
EU:s Scalable Cities Action Grant har öppnat sin 3:e ansökningsomgång. Medel kan sökas för projekt om energigemenskaper, positiva energidistrikt samt data och digitalisering. Deadline för ansökan är 31 januari 2024.
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Förtydligande vägledning om Krav på återanvändbara matlådor och muggar
Från den 1 januari 2021 måste företag som erbjuder mat och dryck i engångsmatlåda eller mugg också erbjuda återanvändbara alternativ. Livsmedelsverket har kompletterat Naturvårdsverkets vägledning med information till offentliga måltidsverksamheter. Informationen kan med fördel även användas av den kommunala kontrollen i sin roll som rådgivande organ.
 
Evenemang hos andra aktörer
 
Naturvårdsverket presenterar årets utsläppsstatistik, 14 december
Vid ett webbinarium presenterar Naturvårdsverket årets utsläppsstatistik.
 
Klimatkunskap för lokala ledare, 18 december
Klimatkommunerna lanserar fortbildningspaketet Klimatkunskap för lokala ledare som tagits fram med stöd av SKR. På lanseringen kommer Klimatkommunerna berätta om materialet och hur det kan användas. Lanseringen riktar sig till både förtroendevalda, klimatstrateger och andra tjänstepersoner med ansvar för frågan.
 
Forum för klimat och kulturarv 2024, 28-29 februari 2024
Konferensen Forum för klimat och kulturarv 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetet. Konferensen syftar till att stärka klimatperspektivet i kulturmiljöarbetet och höja beredskapen för klimatpåverkan på kulturmiljön.
 
SKR Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se