5 nyheter som avrundar 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej Nackas föreningsliv!
 
Nu har redan ett helt år snart passerat sedan jag tillträdde som ordförande i fritidsnämnden och jag vill ta tillfället i akt och tacka er för ert brinnande engagemang och den viktiga insats som ni i vått och torrt gör för Nackaborna. Ni bidrar till att det finns gemenskaper där Nackabor blir sedda, efterfrågade och där klimatet föder respekt och förståelse. Från kommunens sida har vi ett ansvar för att alla barn och unga, oavsett familjeförhållande och funktionsnedsättning, kan få möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Det är tillsammans som vi kan göra skillnad.

Det första året i fritidsnämnden har varit väldigt lärorikt. Under året har den framåtlutande nämnden tagit viktiga beslut som kommer att få en direktpåverkan under 2024. Vi har under året beviljat en hel del föreningsstöd. Till exempel fick 20 Nackaföreningar bidrag i oktober och hälften av dem kommer att förbättra möjligheten till en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning. Ett annat viktigt beslut som kommunstyrelsens tog i juni innebär en ökad fotbollskapacitet, läs mer om det beslutet här. Min förhoppning är att vi snart har fått spaden i marken för att få till fler och större fotbollsplaner.

Redan i våras började vi i fritidsnämnden se över hur snöröjningen under vintersäsongen 2023/2024 kunde förbättras. Det är därför glädjande att kommunen under den här säsongen redan kunde börja ploga vinterplanerna i november och att vi har utökat så väl antalet planer som tidsperioden de plogas. Nu har det snöat en hel del de två senaste veckorna och jag vet att ni för en dialog med enheten om prioriteringen av plogningen vilket är viktigt att vi fortsätter med. Utvärdering av testperioden kommer senare att ske i nära dialog med er i föreningslivet.

Det är viktigt att det finns ett brett fritidsutbud som stimulerar till fysisk aktivitet för alla och platser för både organiserad, spontan och egen aktivitet. I september hade jag äran att få klippa bandet till Stavsborgs nya sporthallar som jag vet är ett uppskattat tillskott för många Nackabor och er föreningar. Jag var även med när det första spadtaget för Velamsunds nya ridanläggning togs i juni, det är en efterlängtad tillökning för alla Nackabor som vill rida. Ett annat spadtag som togs nu i höstas var för Ektorps sporthall och jag har sett att multihallen i Fisksätra verkligen börjar ta form. Kommunen har även fattat beslut om en ny simhall med ett helt nytt koncept i Myrsjö. Det är alltså en del fritidsanläggningar på gång framöver.

Under året har vi även kommit vidare i arbetet med en ny kapacitetsutredning som kultur- och fritidsenheten kommer att arbeta med under 2024. Jag hoppas att ni alla tar tillfället i akt att kroka arm med enheten i det arbetet. Att utveckla dialogen mellan kommunen och er föreningar är något som jag tycker att vi ska prioritera ytterligare under 2024.

Sist men inte minst vill jag välkomna Hans-Otto Halvorsen som tillförordnad kultur- och fritidsdirektör under tiden rekrytering av en ny permanent direktör pågår.

Vi ser framemot ett händelserikt 2024!

Vänliga hälsningar,

Karin Teljstedt (KD)
Ordförande i fritidsnämnden
 
Välkommen Hans-Otto Halvorsen!
 
Vi på kultur- och fritidsenheten är glada över att få presentera vår tillförordnade kultur- och fritidsdirektör, Hans-Otto Halvorsen. Hans-Otto är en aktiv Nackabo med erfarenheter från Nackas föreningsliv, kanske har du sett honom längs kustbandet i en kajak? Hans-Otto är även stöd och servicedirektör i Nacka kommun och har efter fyra år en god inblick i kommunens beslutsprocesser.

Du når Hans-Otto på hansotto.halvorsen@nacka.se / 070-431 87 80
 

Senaste nytt om kapacitetsutredningen
 
Under hösten 2023 och hela året 2024 kommer Nacka kommun att genomföra en utredning av kapaciteten i alla fritidsanläggningar. Utredningen kommer att ha fokus på hur alla anläggningar används och ni i föreningslivet kommer att involveras i olika moment under arbetets gång. Nu finns en sida på nacka.se där du kan hålla dig uppdaterad. 

Här hittar du den senaste informationen om kapacitetsutredningen
 
Snart är det dags att söka föreningsbidrag
 
1 januari öppnar ansökan till tre föreningsbidrag: aktivitetsbidrag, projektbidrag och investeringsbidrag. Ta chansen att söka stöd för aktiviteter för barn och ungdomar, projekt som utvecklar er verksamhet, lovverksamhet eller ombyggnationer av er anläggning.

Sista dag att skicka in er ansökan är 25 februari. Läs mer och ansök här
 
Vinterplaner i Nacka
 
Under nuvarande vintersäsong kommer vi att kunna ploga upp till sex planer och under en längre period än tidigare säsonger. I år kommer följande fem planer att plogas: Myrsjö IP, Boovallen 1, Älta IP 1, Fisksätra IP 1 och Nacka IP 2. Under tiden fotbollstältet är stängt plogas även Saltsjöbadens IP 1. 
Uppdaterad information om vinterplanerna hittar du här
 
Samarbeten mellan fritidsgårdar och föreningar
 
Fritidsgårdsaktörerna krokar arm med föreningslivet genom innovationsmedel för samarbetsprojekt. Syftet med innovationsmedel är att fritidsgårdarna ska kunna nå nya målgrupper och göra verksamheten attraktivare.

Nu har Fisksätra, Henriksdal och Tvåans fritidsgård fått medel för ett samarbete med Svenska klätterförbundet. De kommer därför att kunna erbjuda topprepsklättring som en aktivitet för unga Nackabor. Älta fritidsgård kommer att utveckla ett kreativt rum för skapande aktiviteter i samverkan med föreningen Ung vision.

Är din förening intresserad av att börja samarbeta med en fritidsgård? Kontakta någon av Nackas sju fritidsgårdar, här hittar du fritidsgårdarnas kontaktuppgifter.
 
Fick din förening beviljat bidrag i oktober?
 
På fritidsnämndens sammanträde i oktober beviljades särskilt verksamhetsbidrag till 20 Nackaföreningar, mer än hälften av föreningarna kommer att förbättra möjligheten till en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning. Nämnden beviljade också bidrag för föreningars kommande investeringar och projekt. 
 
 
Gott slut och gott nytt!
 
Vi på kultur- och fritidsenheten vill passa på att önska dig en riktigt god helg
och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under 2024.