Vecka 49 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Driftstörningar i Svenska kyrkan
Just nu är det driftstörningar i många av Svenska kyrkans digitala verktyg och system på grund av ett cyberangrepp. Du kan besöka Svenska kyrkans webbplats - det som visas är en kopia av det som var publicerat på webben före cyberangreppet men flera funktioner och en del bilder fungerar dessvärre inte. Det är inte heller möjligt att publicera ny information där, så länkarna i detta nyhetsbrev går enbart till sådant som var publicerat före angreppet och till länkar på intranätet Kornet. För att nå Kornet behöver du en inloggning.  
Du kan dock anmäla dig till arrangemang via anmälningslänkarna.
Problemen berör också ett stort antal andra system inom Kyrknätet.
Vi hoppas och ber för en snar lösning på de tekniska problemen!
 
Gott nytt kyrkoår!
 
Inför det nya kyrkoåret har biskop Åke, precis som tidigare år, skrivit ett brev till församlingarna i Skara stift. 

För tredje året är temat lärjungaskap och detta år ur perspektivet handling. 

Med anledning av driftsstörningarna är det inte möjligt att lägga brevet på varken Skara stifts eller någon församlings eller pastorats webbplats då det inte är möjligt just nu att uppdatera Svenska kyrkans webbplatser. 

Det tryckta brevet har distribuerats till församlingar och pastorat i Skara stift för att finnas i kyrkor, församlingshem och i andra sammanhang. Ta del av det tryckta brevet i din församling och var gärna med och gör brevet tillgängligt på olika sätt. 

Brevet finns på svenska, finska och engelska. 
 
Kolleklista och kollektvädjan
 
Med anledning av driftsstörningarna går det inte att ladda ner filer med information om kommande kollektändamål från Skara stifts hemsida. 

Du som har en inlogging på Kornet kan se kollektvädjan för kommande söndag samt kollektlistor för 2023 och 2024 här!

Du kan också be om att få filerna skickade till dig genom att maila skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se
 
Nytt arbetssätt för internationella rådet
 
Den 6 december bjuds du in för att få veta mer om det förändrade arbetssättet för internationella rådet. Förslaget är att upplösa föreningsformen och arbeta vidare med mer fokus på det internationella engagemanget, som en del av stiftets arbete.

En tydlig arbetsordning håller på att formuleras och föreslås antas av årsstämman och sedan bekräftas av stiftsstyrelsen.
Läs mer

Årsstämma i Herrljunga i januari
Notera också datumet 27 januari i kalendern. Då bjuder internationella rådet in till årsstämma i Herrljunga. Förutom själva årsmötet blir det också ett spännande aktuellt program som rör det internationella engagemanget och den världsvida kyrkan. Dagen inleds 10.00. Mer info kommer. Välkomna!
 
Bryt en tradition - Act Svenska kyrkans Julinsamling är igång
 
Var med och bidra med gåvor och engagemang till Act Svenska kyrkans julinsamling
Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga runt om i världen arbetar Act Svenska kyrkan mot förtryckande strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp. 

På grund av dritsstörningarna är det just nu inte möjligt att ge en gåva till Act Svenska kyrkan via webben, men det går bra att swisha till 9001223
 
Digital kick-off för klimatarbetet
 
Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna. 

Välkommen till ett webbinarium där du som jobbar i församling och pastorat får en introduktion till andra etappen av färdplanen för klimatet med fördjupning i åtgärderna.
Läs mer på Kornet! (inloggning behövs)
 
Julmeny på Lilleskog
 
Varmt välkommen att boka bord för att komma och avnjuta "Julmeny på Lilleskog".
Det blir en tredelad förrätt, en huvudrätt och ett dessertbord. 

För ytterligare info, eller för att boka bord, vänligen kontakta via telefon: 0322 512 81 eller e-post: lilleskog.info@svenskakyrkan.se

Pris: 595:-/person.
Priset inkluderar entrérätt, 3-rätters middag, måltidsdryck samt te/kaffe.
 
Julbord på Flämslätt 
 
Välkommen till en utsökt julbuffé i en förtrollande vintermiljö.

Det går att boka både mindre och större sällskap. Det finns julbord fasta tider, men för de större sällskapen går det att boka egna sittningar.

Läs mer och boka här!
 
Temakurser 2024: Handling och bön må bli ett
Hur kan evangeliets stora ord omsättas i praktisk handling? Det får vi lära mer om och inspireras av – tillsammans! Det övergripande programmet är samma för alla temakurserna, medan seminarierna kan variera utifrån lite olika perspektiv.
Kom tillsammans, anställda medarbetare från olika yrkeskategorier, och inspireras på Flämslätt! Varmt välkomna!
Nu pågår planeringen för fullt, men redan nu kan du läsa om upplägget för kurserna, de programpunkter som återkommer på samtliga kurser och kika på vilka datum som gäller! Notera gärna i kalendern. Kurssidor tillkommer allteftersom.

Mer information och datum kan du läsa om här
 
Inspirationsdag om psalmspel och orgel
Välkommen till en inspirationsdag med fokus på psalmspel och improvisation på orgel. Vi får möta Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan, Stockholm och lärare i liturgisk orgel. Mattias strävan är att alltid låta orgeln främja församlingssången på bästa sätt. Orgelns funktion i gudstjänster och kyrkliga handlingar har också förändrats under årens lopp och Mattias kommer ge tips på hur man kan använda orgeln i andra genrer och i populärmusik. 22 februari, start 9.30 på Hjo folkhögskola, anmälan senast 8 februari. Deltagaravgift 600 kronor. 
Direkt till anmälningssidan
Befriande bibelläsning - ett smakprov
 
På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld?  Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? Välkommen till en spännande dag i Kyrkans hus i Skara där du får prova på Befriande bibelläsning.
Läs mer
 
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

FEBRUARI
- Byggprocessen med fokus på plan- och bygglagen, 6
- En dag om trans, 7

 
 




MARS
- Grogrund, start i mars
- Vård och värn av kyrkorummet, 6

AUGUSTI
- Kick-off på lika villkor, 21-22
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Kornet riktar sig till de som har en anslutning till kyrkans Microsoft 365 och Teams.
2. Den externa webbplatsen riktar sig till ideella medarbetare, anställda, förtroendevalda, medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på webbplatsen. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER