Pressmeddelande – 2030-sekretariatet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Klicka här
01–12–2023 PRESSMEDDELANDE
Bäst på eldrivna fordon: Kalmar kommun och Strömstadsbyggen vinner Laddguldet 2023

Kalmar kommun och Strömstadsbyggen koras till Sveriges bästa kommun och fastighetsägare i omställningen till eldrivna fordon. Silvret går till de välförtjänta Helsingborg kommun och GLC – Göteborgs Lastbilcentral, med hedersomnämnande till IKEA och Lidköpings kommun.

Läs juryns motiveringar här!

– Kampen om guldet har varit otroligt jämn i år, och samtliga vinnare är väl värda sina topplaceringar. De kommuner och fastighetsägare som leder omställningen kännetecknas av ett stort ansvarstagande, och visar precis hur viktiga våra kommuner och fastighetsägare är för klimatomställningen – vi behöver kroka arm och samverka både över geografiska gränser och mellan sektorer för att ställa om, säger Maria Stenström, ansvarig för beteende- och mobilitetsfrågor vid 2030-sekretariatet och sammankallande av juryn.

Gemensamt för de två guldmedaljörerna är att flest laddstolpar inte alltid är bäst. Etablerad laddning ska vara tillgängliga för så många behovsgrupper som möjligt, på strategiska platser och baserat på lokala behov. Ambitionerna är höga och sträcker sig längre än den basala efterfrågan, med långsiktig planering, skalbarhet och ett helhetsgrepp kring allt från egen energiproduktion och energilagring till kunskap om beteendemönster, elbilspooler och högt ställda interna klimatmål.Årets guldmedaljörer visar vägen för Sverige

Kalmar kommun tar guldet i kategorin kommun och utmärker sig med sin starka klimatkompass, tydliga kommunikation och breda behovsfokus.

– Vi är otroligt stolta över att få denna fina uppmärksamhet för våra satsningar inom transportsektorns omställning. Särskilt stolt är jag över att vi i bred samverkan med olika aktörer skapar förutsättningar och får med oss många andra på tåget. Vårt mål är att nå klimatneutralitet till 2030, säger Erik Ciardi (C), kommunalråd i Kalmar kommun som vinner guld som bästa kommun.

– Vill man åstadkomma förändring kan man inte fortsätta trampa på samma ställe utan behöver våga utmana, så som vi gjorde med användandet av allmän mark för laddstolpar, tillägger Elvira Laneborg, hållbarhetsstrateg miljö och klimat, Kalmar kommun.

Strömstadsbyggen vinner guld som bästa fastighetsägare. En enig jury imponeras av långsiktiga strategier där tillgänglighet för olika kundgrupper premieras och kunskap kring beteendemönster, behov och förväntningar genomsyrar arbetet i alla led.

– Vårt mål är att alla våra hyresgäster ska få tillgång till laddning genom att vi delar på våra resurser. Att vinna en tävling som handlar om att skapa ett hållbart samhälle indikerar att vi är något bra på spåren. Framledes vill vi jobba vidare utifrån beteenden och behov, men också effektivisera stadens tillgångar – t.ex. användning av parkeringsytor och delad mobilitet, säger Henrik Lysén, kommunikatör, Strömstadsbyggen.Silvermedaljörerna följer tätt på guldet

Helsingborgs stad är årets silvermedaljörer i kategorin kommun med ett imponerande helhetsgrepp kring både trafikslag, strategi och samverkan.

– Tydliga klimatmål, uppfinningsrikedom och att arbeta tillsammans har skapat goda möjligheter att kunna satsa på utvecklingen av den fossilfria infrastrukturen. Den höga placeringen i Laddguldet 2023 är ett kvitto på att det vi gjort är rätt och att vi tar steg mot att bli en klimatneutral stad 2030, säger Leo Schneede, parkeringssamordnare på Helsingborgs stad.

GLC – Göteborgs Lastbilcentral skiljer sig från traditionella fastighetsägare som en av västra Sveriges största logistikföretag och logistikcenter. Med delade laddlösningar för tung trafik skapar de förutsättningar för delägare att investera i eldrivna fordon.

– Vi är otroligt stolta över den framgång vi har uppnått hittills som visar att vi kan spela en viktig roll i den bredare elektrifieringsprocessen. Vi strävar efter att förbättra vår hållbarhetsprestanda på alla fronter, och ser möjligheter att minska vår miljöpåverkan ytterligare. En av de största utmaningarna är att balansera behovet av att vara lönsam med behovet av att vara hållbar, men hållbarhet handlar inte bara om miljön utan lika mycket om social rättvisa och ekonomisk jämlikhet. Det tar vi med oss när vi planerar för framtiden, säger Martin Salenius, vd, GLC.Två hedersomnämnande går till inspirerande föregångare

Utöver guld och silver delar Laddguldet även ut två hedersomnämnanden till aktörer som gjort stort avtryck i omställningen till eldrivna fordon. Årets hedersomnämnanden går till Lidköping kommun och IKEA Sverige för ett inspirerande arbete som ger ringar på vattnet.

Vinnarna av Laddguldet presenterades på eCarExpo, Svenska mässan i Göteborg, fredag 1 december 2023 med prisutdelare Mattias Bergman, vd, Mobility Sweden.
 
Juryn för Laddguldet 2023 består av
  • 2030-sekretariatet – Maria Stenström (sammankallande)
  • Mobility Sweden – Mazdak Haghanipour
  • Sveriges Åkeriföretag – Fredrik Svensson
  • Drivkraft Sverige – Thomas Schölin
  • Sveriges Allmännytta – Carl Ståhle
  • PowerCircle – David Mowitz
  • Klimatkommunerna – Filippa Borgström
  • eCarExpo – Anna Fägersten
 
Kontakt
 

Har du frågor om innehållet, 2030-sekretariatet eller vi komma i kontakt med oss för en intervju? Vänligen kontakta

Agnes Bondelid
Presskontakt och strategisk kommunikatör
agnes.bondelid@2030sekretariatet.se
0707 34 38 78