SKR:s nyhetsbrev om att styra, leda och förnya offentlig verksamhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Morgondagens välfärd formas idag. Sveriges Kommuner och Regioner har ett tydligt uppdrag att stödja kommuner och regioner i arbetet med att leda, styra och förnya sin verksamhet.

I detta nyhetsbrev samlar vi aktuella nyheter från SKR och andra aktörer som brinner för utveckling av offentlig verksamhet.
 
SKR:s vision 2024-2027
 
Den 16 november beslutade kongressen om SKR:s inriktning för de närmaste fyra åren. Där ingår bland annat en ny vision: "Världens mest innovativa och omtänksamma välfärd", tre prioriterade uppdrag och lika många förflyttningar. Ta del av filmen "Jag är svensk välfärd" som avslutas med SKR:s vision.

Film världens mest innovativa och omstänksamma välfärd
 
Aktuellt från SKR
 
 
Köp av verksamhet 
Kommuners och regioners köp av verksamhet fortsätter att öka. Sektorns köp av verksamhet uppgick under år 2022 till 204 miljarder kronor. Det motsvarar en femprocentig ökning jämfört med året innan. Sammanräknat motsvarar verksamhet som köps in till 17,3 procent av den totala kostnaden för kommuner och regioners verksamhet. Läs mer och se hur stor andel din kommun eller region köper verksamhet för.

SKR statistik 2022 för köp av verksamhet av kommuner och regioner
 
Ny rapport om folkinitiativ och folkomröstningar
I en ny rapport från SKR kartläggs trender och erfarenheterna av det reformerade folkinitiativet från att det trädde i kraft 2011. Fram till 2022 har 44 folkomröstningar, som föranletts av folkinitiativ, genomförts.

Rapport Det förstärkta folkinitiativet
 
Höganäs kommun är Sveriges KvalitetsKommun 2023
Helsingborgs stad, Höganäs kommun och Värmdö kommun har samtliga tilldelats prestigefyllda utmärkelser på årets upplaga av Kvalitetsmässan: Sveriges KvalitetsKommun, Sveriges DigitaliseringsKommun respektive GötaPriset 2023.

Årets vinnare på Kvalitetsmässan 2023
 
Innovationsarbete i offentlig sektor - 10-års forskningserfarenhet
Hur kan kommuner öka sin kapacitet att arbeta systematiskt med innovation, både i den egna verksamheten och tillsammans med andra? Vad är det som möjliggör respektive hindrar? Denna fråga har 6 kommuner utforskat under nära 10-års arbete inom satsningen Innovationsplattformar för hållbara städer. Nu finns erfarenheterna samlade i forsknings- och projektrapporter och en föreläsningsturné av medverkande följeforskare.

Mer information om innovationsarbete i offentlig sektor 
 
Nu finns KOLADA publicerat i den nationella dataportalen
”Vi ser mycket positivt på att Kolada nu finns publicerat via den nationella dataportalen. Det innebär att Koladas innehåll med tillförlitliga data om kommuner och regioner blir tillgängliga i ytterligare en kanal, samt att användare kan gå till en källa i stället för att söka upp respektive organisation var för sig. ” Alexandra Kopf Axelman, SKR.

Läs mer om nyckeltal från databasen Kolada på Sveriges dataportal
 
Debattinlägg om innovation och digitalisering för att uveckla välfärden
För att säkerställa morgondagens välfärd för invånare och företag kommer landets kommuner och regioner behöva hitta nya arbetssätt och använda potentialen i ny teknik. Alla som har och tar ansvar för välfärden behöver öka innovationstakten i det offentliga Sverige. I ett debattinlägg lämnar SKR detta budskap till regeringen i samband att SKR:s inspel lämnas för den nya forsknings- och innovationspolitiken. 

Läs mer i debattartikeln SKR: Utan mer innovation och digitalisering kommer inte offentlig sektor klara sitt uppdrag
 
 
SKR koncernens seminarier och nätverk
 
Nyfiken på Kompetensforum?
Över hundra kommuner och regioner har anslutit sig till Kompetensforum hittils- och fler är på väg. Tillsammans skapar vi lärande, dialog och erfarenhetsutbyte genom seminarier, utbildningar, digitala träffar samt ger tillgång till samarbetsytor, metodstöd och aktuell forskning- allt för välfärdens omställning i en digital tid.

Är du också nyfiken på Kompetensforum? Anmäl dig till någon av våra informationsträffar!

Anmälan informationsträff om Kompetensforum
 
Omställning med hjälp av välfärdsteknik– ett helhetsgrepp
SKR Kompetenscenter välfärdsteknik summerar, efter fjärde året av projektet, erfarenheterna från möten med och av stöd till kommuner som börjat förändringsresan i sina verksamheter av att införa olika välfärdstekniker. Ta del av tips om vad som är viktigt att tänka på vid den omställning det innebär av den kommunala vården och omsorgen att införa digitala lösningar i verksamheten och informera om en helhetsmodell som kan vara bra att använda sig av vid införandet av välfärdsteknik som en del av omsorgsarbetet.

Datum: 14 december 2023, 13.30 – 15.30

Anmälan möte SKR Kompetenscenter världfärdsteknik
 
Skapa bättre tjänster för invånare – stort utbud av utbildningar i tjänstedesign
Kommuner och regioner står inför utmaningar som kräver nya arbetssätt och lösningar. Vi behöver nyttja våra resurser på ett bättre sätt och använda varje krona där den skapar mest värde. Då är det viktigt att vi förstår vad våra invånare behöver och får större insikt i deras perspektiv på våra samhällstjänster.

Under 2024 erbjuder Adda ett stort utbud av utbildningar i tjänstedesign, också kallat användardriven innovation.

Utbud Adda utbildningar i tjänstedesign
 
Stort utvecklingspaket till dig som chef: Framtidens lärande i välfärden
Arbetar du som chef i kommun eller region? SKR har tillsammans med Adda tagit fram ett stort utvecklingspaket för dig med utbildning, verktyg och stöd som vi kallar Framtidens lärande i välfärden. Genom materialet kan du lära dig mer om hur du kan ge rätt förutsättningar för dina medarbetare (och dig själv) att lära och utvecklas varje dag. 

Information om utvecklingspaketet Framtidens lärande i välfärden
 
Är du medlem i vårt Nätverk för resultat?
SKR erbjuder dig möjlighet att delta i ett nätverk för att få stöd att utveckla styrningen i din kommun/region.

Nätverk för resultat riktar sig till dig som arbetar på ledningsnivå och är kvalitetsstrateg eller liknande. I nätverket får du möjlighet att tillsammans med SKR och andra kommuner/regioner diskutera och jobba med aktuella frågor som rör kommun- eller regionövergripande styrning och ledning med fokus på att styra för resultat.

Anmäl dig till Nätverk för resultat
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00